Daudzu miljardu dolāru vērtais vairogs pret ballistiskajām raķetēm, kuram jāsāk funkcionēt līdz 30.septembrim, šķiet, nespēj notriekt nevienu tuvojošos kaujas lādiņu, ceturtdien paziņoja neatkarīga zinātnieku grupa.
Tehniskajā analīzē konstatēts, ka "nav pamata ticēt, ka sistēma spēs aizsargāt pret reālu uzbrukumu", teikts 76 lappušu ziņojumā "Tehniskās realitātes", ko sagatavojusi "Bažu pārņemto zinātnieku savienība".

Pentagona Pretraķešu aizsardzības aģentūra noraidījusi šo ziņojumu. "Pirmo reizi šīs valsts vēsturē tā nodrošinās aizsardzību pret ienākošajām raķetēm," teica aģentūras pārstāvis Ričards Lēners.

Pentagons sākumā paredz izvietot Aļaskā un Kalifornijā 10 pārtvērējraķetes. To uzdevums būs aizsargāt visus 50 ASV štatus pret ierobežotu triecienu no Ziemeļkorejas ar raķetēm, kas varētu būt bruņotas gan ar kodollādiņiem, gan ar ķīmiskiem vai bioloģiskiem lādiņiem.

Kompānija "Boeing Co." montē vairogu, kas izmantos pārtvērējus, lai palaistu raķetes, kuru uzdevums būs iznīcināt mērķi tā trajektorijas vidū ārpus Zemes atmosfēras. Izmantojot infrasarkanos devējus, raķete meklēs Visumā kaujas lādiņus. Līdz šim astoņos stingri kontrolētos izmēģinājumos pārtvērēji ir izpildījuši savu uzdevumu piecas reizes.

Attiecībā uz Pentagona apgalvojumiem par mērķu iznīcināšanas augsto precizitāti zinātnieku ziņojumā teikts, ka Pretraķešu aizsardzības aģentūra, "šķiet, ņem savus datus no zila gaisa". "Nav datu, kas apstiprinātu šādu pieņēmumu," piebilst zinātnieki no Kembridžas Masačūsetsas štatā.

"Visas pazīmes liecina, ka sistēma nedarbosies," teica fiziķe Lizbeta Gronlunda, kura ir ziņojuma līdzautore un viena no grupas globālās drošības programmas direktorēm.

"Administrācijas apgalvojumi, ka tā būs augsti efektīva, ir bezatbildīgas blēņas," telefonintervijā viņa piebilda.

Pentagons lēš, ka daudzslāņu vairoga izstrādāšanai, izvietošanai un modernizēšanai turpmākajos piecos gados būs vajadzīgi kopumā 53 miljardi dolāru (29,36 miljardi latu), turklāt tajā ietilps arī jūrā, modificētās lidmašīnās "Boeing 747" un kosmosā bāzētas sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!