Bioloģisku iemeslu dēļ cilvēku klonēšana var palikt neīstenota. Simtiem mēģinājumu radīt klonētus pērtiķus beigušies neveiksmīgi, jo primātu un arī cilvēku olšūnu uzbūve to klonēšanu padara praktiski neiespējamu, paziņoja ASV zinātnieki.
Veiksmīgi klonēt izdevies vairākus zīdītājus, ieskaitot peles, aitas un citus mājdzīvniekus, taču parādās aizvien noteiktākas liecības tam, ka ne visas dzīvās radības iespējams klonēt.

Lielākā daļa zinātnieku uzskata, ka mēģinājumi radīt klonētu cilvēku ir bīstami un apšaubāmi no ētikas viedokļa. Turklāt lielākā daļa klonēto dzīvnieku pasaulē parādījušies ar kādiem defektiem un pilnvērtīgi ir piedzimuši tikai daži no tiem.

Pitsburgas universitātes zinātnieki mēģināja klonēt rēzus makaku, izmantojot tādu pašu tehnoloģiju, kā slavenajai aitai Dollijai. Pēc vairākiem simtiem mēģinājumu zinātniekiem tā arī neizdevās izraisīt nevienu grūtniecību klona nēsātājam. Arī citām zinātnieku grupām nav izdevies klonēt pērtiķus.

Zinātnieki uzskata, ka šķērslis ir saistīts ar veidu, kādā ģenētiskais materiāls tiek nodots jaunajām šūnām, kad embrija attīstības laikā šūnas šķeļas divās daļās. Jaunās šūnas saņem vai nu pārāk daudz, vai pārāk maz DNS un nevar izdzīvot.

Tas liecina ka mēģinājumi klonēt citus primātus, kā arī cilvēkus, var būt nolemti neveiksmei.

"Tas apstiprina faktu, ka tie šarlatāni, kas apgalvo, ka ir klonējuši cilvēkus, nekad nav pietiekami labi sapratuši šūnas vai attīstības bioloģiju, [lai viņiem tas izdotos]," norādīja zinātnieku komandas vadītājs doktors Džeralds Šatens.

Raēliešu sektas vadītā klonēšanas kompānija "Clonaid" pagājušā gada decembrī paziņoja, ka pasaulē nācis pirmais klonētais mazulis Ieva. Pēc tam pāris mēnešu laikā piedzimuši vēl četri, kā apgalvo "Clonaid", klonēti bērni.

Taču gandrīz visi ievērojamie gēnu inženierijas zinātnieki apšauba "Clonaid" apgalvojumus, sakot, ka kompānijai nav zināšanu un tā nav sniegusi zinātniskus pierādījumus, kas viņu apgalvojumus apstiprinātu.

1997.gadā dibinātā kompānija "Clonaid" ir saistīta ar Kvebekā bāzēto sektu raēliešiem, kuras dibinātājs Klods Vorilons sevi dēvē par pravieti un sauc par Raēlu. Sekta uzskata, ka dzīvību uz Zemes pirms 25 000 gadu radīja citplanētieši ģenētiskās inženierijas ceļā. Sektas pārstāvji tic, ka klonēšana var paildzināt cilvēka mūžu uz gadu simtiem.

Šai sektai pavisam 84 pasaules valstīs ir 55 000 sekotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!