Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas pasažieru lidmašīnas "Tu -134", kuras katastrofā jūnijā Karēlijas Republikā gāja bojā 47 cilvēki, stūrmanis bija alkohola reibumā, liecina Neatkarīgo valstu sadraudzības (NVS) Starpvalstu aviācijas komitejas (SAK) ziņojums, pirmdien informē aģentūra "Interfax".

SAK izmeklētāji noskaidrojuši , ka lidmašīna ar 52 cilvēkiem mēģināja nolaisties sliktos laika apstākļos, tās stūrmanis "atradās vieglā alkohola reibumā" un viņa asinīs konstatēts 0,81 promili augsts alkohola līmenis.

Kopumā avāriju izraisījusi nepareiza apkalpes rīcība. Piloti nolēma neveikt otru apli pirms nolaišanās un jau bija nolaidušies pārāk zemu apstākļos, kad nevarēja skaidri redzēt nosēšanās ugunis un lidlauku. Iznākumā lidmašīna ietriecās kokos un nogāzās.

Avāriju sekmējis arī apstāklis, ka stūrmanis bijis iereibis. Viņš "izrādījis paaugstinātu aktivitāti" un faktiski izslēdzis no vadības procesa otro pilotu. Par šo faktu atbildība jāuzņemas arī lidmašīnas komandierim, kurš nav pienācīgi vadījis padotos.

Jau ziņots, ka privātās aviosabiedrības "RusAir" lidmašīna ar 43 pasažieriem un deviņiem apkalpes locekļiem biezā miglā nogāzās uz autoceļa apmēram vienu kilometru no Besovecas lidostas skrejceļa pie Karēlijas galvaspilsētas Petrozavodskas. Tā bija izlidojusi no Maskavas Domodedovas lidostas.

Bojā gāja 44 cilvēki, vēlāk mira vēl trīs. Upuru vidū bija astoņi bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!