Foto: AFP/Scanpix
Ekonomiskās krīzes periodā organizētā noziedzība Itālijā nostiprinājusi savu varu pār valsts ekonomiku, kļūstot par lielāko "banku" un parādu slogos žņaudzot tūkstošiem mazo uzņēmēju, atsaucoties uz grupas "SOS Impresa" ziņojumu, ceturtdien vēsta aģentūra "Reuters".

Plēsonīgā uzņēmumu kreditēšana no noziedzīgo grupējumu līdzekļiem sasniegusi "valstisku draudu" līmeni, vēstīts ziņojumā.

Itālijas mafijas gada apgrozījums šobrīd sasniedzot apmēram 140 miljardus eiro (aptuveni 98 miljardi latu), bet peļņa pārsniedz 100 miljardus eiro (apmēram 70 miljardi latu), teikts ziņojumā. "Ar likviditāti, kas ir 65 miljardi eiro (apmēram 45 miljardi latu), mafija kļuvusi par lielāko Itālijas banku," teikts ziņojumā.

Organizētās noziedzības grupējumi, piemēram, Sicīlijas "Cosa nostra", Neapoles "Comorra" vai Kalabrijas "Ndrangeta", jau sen tur Itālijas ekonomiku "dzelzs tvērienā", gūstot peļņu, kas ir ekvivalents septiņiem procentiem no valsts IKP.

Mafijas izsniegtie kredīti, kas kļuvuši par stabilu noziedznieku ieņēmumu avotu, noziedzīgajā biznesā ieņēmuši līdzīgas pozīcijas kā narkotiku, ieroču kontrabanda, rekets un citi nelegālie mafijas "biznesi", teikts ziņojumā.

Grupa "SOS Impresa" sarēķinājusi, ka mafijai parādā ir apmēram 200 000 mazo uzņēmēju, kuri bijuši spiesti ņemt no grupējumiem kredītus.

"SOS Impresa" dibināta pirms 10 gadiem un tās mērķis bija cīnīties ar reketu un citiem mafijas "biznesiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!