Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēdējo piecu gadu laikā vislielākais bruņojuma imports novērots Tuvo Austrumu reģionā, atsaucoties uz Stokholmas Starptautiskā Miera pētījumu institūta (SIPRI) pētījumu, raksta "Al Jazeera".

Saskaņā ar jauno ziņojumu ASV, Francija un Vācija pēdējo piecu gadu laikā ievērojami palielināja ieroču eksportu. ASV joprojām ir lielākās ieroču eksportētājas, kas pēdējos piecos gados piegādāja bruņojumu 96 valstīm. Gandrīz ceturtā daļa no eksportētā ieroču apjoma nonākusi Saūda Arābijā.

Vislielākais ieroču importa pieaugums bija vērojams Tuvajos Austrumos, kur valstis pēdējo piecu gadu laikā importēja par 25 procentiem vairāk ieroču nekā laika posmā no 2011. gada līdz 2015. gadam. SIPRI sacīja, ka tas atspoguļo reģionālo stratēģisko konkurenci Persijas līča valstu starpā. Saūda Arābija palielināja ieroču importu par 61%, bet Katara - par 361%.

Krievijas ieroču eksports samazinājās par 22 procentiem. Tam par vienu no galvenajiem iemesliem kalpo fakts, ka mazinājies ir Maskavas ieroču eksports uz Indiju. SIPRI paziņoja, ka Indija cenšas samazināt atkarību no Krievijas ieročiem, lai gan tajā pašā laikā ievērojami samazinājās arī tās veiktais ASV ieroču imports.

Tikmēr Ķīnas ieroču eksports samazinājās par 7,8 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!