Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps mēģinājis no darba atbrīvot cilvēku, kurš norīkots izmeklēt viņa sakarus ar Krieviju, atklāja ilgi gaidītais īpašā prokurora Roberta Millera ziņojums, kurš rediģētā formā ceturtdien kļuvis publiski pieejams.

Tramps centies panākt Millera atstādināšanu pēc tam, kad medijos parādījušās ziņas par Trampa iespējamu šķēršļu likšanu taisnīguma īstenošanas ceļā, rakstīts ziņojumā.

Notikušā detaļas aprakstītas 448 lapaspušu garā dokumentā, kurš publicēts agrāk ceturtdien. Informāciju dokumentā apkopojis īpašais prokurors Roberts Millers, vēsta BBC. Šis, kā skaidro BBC, ir Millera ziņojuma rediģētais variants.

Izmeklēšana ilgusi 22 mēnešus.

Trampa ieceltais ģenerālprokurors Viljams Bārs, kā skaidro BBC, pirms ziņojuma publiskošanas ceturtdien preses konferencē paudis atbalstu prezidentam. "Liecības, kuras apkopojis īpašais prokurors, nav pietiekamas, lai pierādītu, ka prezidents licis šķēršļus taisnīguma noskaidrošanas ceļā," skaidroja Bārs.

Ģenerālprokurora rīcība demokrātu acīs gan izraisījusi šaubas par viņa objektivitāti.

Millers ziņojumā uzskaitījis kopumā 10 Trampa prettiesiskas darbības, tomēr ģenerālprokurors Bārs ir pārliecināts, ka "prezidents nav vainojams nevienā noziegumā".

"Baltais nams sadarbojies ar īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanu," preses konferencē sacīja Bārs, vienlaikus atzīstot, ka Tramps bijis "neapmierināts un sadusmots" par norisēm, kuras viņš uztvēris kā centienus graut viņa prezidentūru.

Spriežot pēc kopsavilkuma, ziņojumā secināts, ka Trampa kampaņas cilvēki nav sadarbojušies ar Krieviju, lai ietekmētu vēlēšanas.

Taču ziņojumā nav izdarīti secinājumi par apsūdzībām Trampam likuma varas traucēšanā. Šo jautājumu Millers atstājis izlemšanai Bāram, kurš kopsavilkumā paziņoja, ka Millera sniegtie pierādījumi ir "nepietiekami, lai izvirzītu prezidentam apsūdzības varas traucēšanā".

Kā atzina Bārs, viņam nav iebildumu, ka Millers sniedz liecības Kongresā, kā to pieprasījuši demokrāti.

Kongresa Pārstāvju palātas Tieslietu komitejas priekšsēdētājs demokrāts Džerijs Nadlers jau paziņojis, ka oficiāli pieprasa, lai Millers ierodas liecību sniegšanai "ne vēlāk kā 23. aprīlī". Oficiālās vēstules kopiju Nadlers publicējis arī platformā "Twitter".

Kā lasāms nule kā publiskotajā ziņojuma tekstā, Tramps, uzzinot, ka ir iecelts īpašais prokurors, lai izmeklētu Krievijas iejaukšanos 2016. gada vēlēšanās, uzskatījis, ka tās ir viņa prezidentūras baigas. Tramps 2017. gada 17. maijā ticis informēts, ka bijušais Federālā Izmeklēšanas biroja direktors Millers iecelts īpašā prokurora amatā.

Kad toreizējais ģenerālprokurors Džefs Sešons "pateica prezidentam, ka ir iecelts īpašais prokurors, prezidents atkrita savā krēslā un sacīja: "Ak, Dievs. Tas ir šausmīgi. Tās ir manas prezidentūras beigas"," teikts ziņojumā, citējot tikšanās piezīmes. Tramps tad sadusmojies uz Sešonsu, kurš, ņemot vērā, ka viņam bijuši kontakti ar Krieviju, sevi atstādinājis no Krievijas iejaukšanās izmeklēšanas.

"Visi man saka - ja tev tiek iecelts viens no šiem neatkarīgajiem prokuroriem, tas sagrauj tavu prezidentūru," sacījis Tramps. "Paies gadi un gadi, un es neko nespēšu paveikt." "Tas ir sliktākais, kas ar mani noticis," piebildis prezidents.

Drīz pēc tam, kad ceturtdien Tieslietu ministrija bija nodevusi atklātībai Millera ziņojuma rediģēto versiju, Tramps pasludināja politisku uzvaru, sakot ar smaidu: "Man ir laba diena."

"Spēle beigusies," vēl pirms tam "Twitter" bija deklarējis Tramps, izmantojot fotomontāžu seriāla "Game of Thrones" noskaņās, kurā viņš redzams, stāvot dramatiskā miglā.

Tramps nosodīja izmeklēšanu, to dēvējot par "visu laiku lielāko politisko safabricējumu". Viņš apsūdzēja konkurentus no Demokrātu partijas, arī Hilariju Klintoni, ka viņi pastrādājuši noziegumus, kas gan konkrēti netika minēti, kā arī apgalvoja, ka bijušas iesaistītas tiesībsargājošās struktūras.

Jau ziņojām, ka 10. aprīlī Tramps apliecināja, ka nav iepazinies ar pilno versiju īpašā prokurora Roberta Millera ziņojumu par Trampa kampaņas iespējamiem sakariem ar Krieviju. "Es neesmu redzējis Millera ziņojumu, es neesmu lasījis Millera ziņojumu," Tramps sacīja Baltajā namā. "Kas attiecas uz mani, man Millera ziņojums nerūp. Es esmu pilnībā attaisnots," piebilda prezidents.

Tuvāko dienu laikā Millera ziņojums tiks nodots atklātībā teju pilnā apjomā, kurā drošības vai juridisku apsvērumu dēļ apslēpts būs tikai neliels informācijas daudzums, un sagaidāms, ka tas politiskās kaujas, tuvojoties 2020. gada prezidenta vēlēšanām, padarīs vēl spraigākas. Tramps tagad cenšas novērst uzmanību no potenciāli apkaunojošiem atklājumiem par savām aktivitātēm, izvēršot plašu uzbrukumu pašai izmeklēšanas uzsākšanai, kas, kā apgalvo Tramps, bijusi nelegāla.

"Tas bija apvērsuma mēģinājums. Tas bija mēģinājums notriekt prezidentu, un mēs viņus sakāvām," Tramps sacīja aprīļa sākumā. "Tas, ko viņi darīja, bija nodevība, tas, ko viņi darīja, bija šausmīgi, tas, ko viņi darīja, bija pret mūsu konstitūciju." Amerikāņi tagad vēlas, lai tiktu veikta šīs izmeklēšanas izmeklēšana, norādīja prezidents. "Pēc tā, lai tas notiktu, ir tik lielas alkas, kādas es līdz šim nekad neesmu redzējis," sacīja Tramps.

Millers 22. martā oficiāli noslēdza divus gadus ilgušo izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās un iesniedza savu ziņojumu Tieslietu ministrijai. Divas dienas vēlāk tieslietu ministrs Viljams Bārs vēstulē Kongresam sniedza ziņojuma kopsavilkumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!