Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas (KFKP) Valsts domes frakcijas līderis Genadijs Zjuganovs ierosinājis Krievijas parlamenta apakšpalātas deputātiem nesūtīt domes delegāciju uz NATO Parlamentārās asamblejas (PA) sesiju, kas maijā notiks Viļņā.
Lietuvas Seima Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Alvīds Medalinsks otrdien aicināja Krievijas deputātus ierasties uz NATO PA sesiju Lietuvā un kliedēt NATO "ļaunuma iemiesojuma" tēlu.

Aģentūra "Interfax" ziņo, ka Zjuganovs nosūtījis aicinājumu Valsts domes padomei, paužot pārliecību, ka Valsts domes delegācijas piedalīšanās NATO PA sesijā uztverta kā signāls tam, ka Krievija neiebilst pret NATO paplašināšanos uz austrumiem.

Pēc KFKP līdera domām, šāda pieeja ir pretrunā Krievijas kopējai politikai un jo īpaši Krievijas prezidenta pret NATO paplašināšanos vērstajai politikai. Zjuganovs aicinājis arī pievērst uzmanību tam - lai arī Lietuva nav alianses dalībvalsts, tā ir valsts, kas ir viena no kandidātēm uz iestāšanos šajā blokā paplašināšanās pirmajā kārtā.

Seima Ārlietu komisijas vadītājs Medalinsks sarunā ar BNS uzsvēra, ka pagājušā gada rudenī NATO PA sesijā Berlīnē Krievijas delegācija paudusi vēlmi aktīvāk piedalīties asamblejas darbā.

"NATO PA pavasara sesija Viļņā ir procesa turpinājums. Ja Krievija piedalās NATO PA darbībā, tad tā nevar apiet Viļņu," sacīja Medalinsks.

Pēc viņa teiktā, KFKP līdera Zjuganova rīcība liecina par "vēlmi ķerties pie visbezcerīgākajiem līdzekļiem, lai aizkavētu Lietuvas iestāšanos NATO", kā arī par to, ka Krievijas komunisti atzīst - "Lietuva ir progresējoša kandidāte dalībai NATO".

Medalinsks pauda, ka Krievijas deputātiem daudz kas kļūtu skaidrāks par Lietuvas centieniem un NATO būtību, ja Valsts dome nosūtītu uz Lietuvu savu delegāciju.

"Es ceru, ka pragmatisms Krievijas [Valsts] domē uzvarēs un uz Viļņu delegācija tiks nosūtīta," teica Seima Ārlietu komisijas vadītājs.

Savā vēstulē Zjuganovs uzsvēris, ka "NATO PA sesijas organizēšana Viļņā, bez šaubām, ir mēģinājums atbalstīt centienus ievilkt aliansē ne tikai Lietuvu, bet arī citas Baltijas valstis".

"Interfax" informēja, ka otrdien Valsts domes padomē deputātiem viedoklis par nepieciešamību nosūtīt delegāciju uz NATO PA sesiju Viļņā bija atšķirīgs un tika pieņemts lēmums šo jautājumu izskatīt atkārtoti nākamajā domes padomes sēdē, kas notiks maijā. Tad arī pieņems galīgo lēmumu par Krievijas deputātu līdzdalību NATO PA sesijā Viļņā.

Lēmumu par tālāku NATO paplašināšanos pieņems Ziemeļatlantijas alianses saietā 2002.gada beigās Prāgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!