Foto: AFP/Scanpix
Pievēršot sabiedrības uzmanību cilvēku kontrabandai un piespiedu prostitūcijai, 44 velosipēdisti veikuši 2700 kilometru braucienu caur sešām valstīm no Latvijas galvaspilsētas Rīgas līdz Lielbritānijas pilsētai Sauthemptonai, vēsta laikraksts "Southern Daily Echo".

Labdarības organizācijas "Hope for Justice" rīkotais labdarības brauciens "Zojas izaicinājums" nosaukts jaunas Latvijas sievietes vārdā, kura Lielbritānijā nonākusi, uzticoties darba solījumiem, taču piespiedu kārtā iesaistīta prostitūcijā, kļūstot par pirmo cilvēku kontrabandistu upuri, kuru izglāba organizācija "Hope for Justice".

2700 kilometrus garajā velobraucienā devās 44 riteņbraucēji, tostarp britu aktieri Toms Listers un Dīns Endrjūss, radiodīdžejs Deivs Vitijs un "Hope for Justice" izpilddirektors Bens Kūlijs.

20 dienas ilgajā velobraucienā tā dalībnieki šķērsoja sešas valstis, savu ceļojumu pabeidzot 1.jūnijā Sauthemptonā.

"Zojas izaicinājuma" mērķis bija savākt ziedojumus 250 000 sterliņu mārciņu apmērā organizācijai "Hope for Justice", kas veic izmeklēšanas cilvēku kontrabandas gadījumos, kā arī sniedz palīdzību tās upuriem.

Kā liecina kampaņas vietnē pieejamā informācija, jaunā sieviete Zoja uz Lielbritāniju devusies pēc kāda drauga uzaicinājuma - viņš piedāvājis darbu.

Lielbritānijā viņu sagaidījis kāds vīrietis un sieviete, kas aizveduši sievieti uz viesnīcu. Kad Zoja mēģinājusi protestēt, viņai draudēts, sists un paziņots, ka viņa ir parādā pārim. Jaunā sieviete piespiedu kārtā iesaistīta prostitūcijā un izvarota, lai gūtu peļņu.

Noziedznieki draudējuši izrēķināties ar viņas ģimeni, ja viņa aizbēgs, kā arī iegalvojuši, ka viņiem "pieder" policija, kas tādēļ viņai nepalīdzēs. Zoju atrada organizācijas "Hope for Justice" izmeklētāji, kas viņu izglāba. Sieviete nogādāta krīzes centrā un tagad mēģina sākt jaunu dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!