ASV diplomāti un izlūkdienestu darbinieki ved slepenas sarunas ar Irākas sunnītu nemierniekiem par iespējām izbeigt bruņoto konfrontāciju, raksta žurnāls "Time", atsaucoties uz Pentagonu un citiem precīzi neminētiem informācijas avotiem gan Vašingtonā, gan Irākā.
ASV prezidenta Džordža Buša administrācija teikusi, ka sarunas ar bruņotajiem nemierniekiem nav iespējamas, bet saskaņā ar minētajām ziņām Vašingtona tomēr pa neoficiāliem kanāliem nodibinājusi kontaktus ar atsevišķiem nemiernieku pārstāvjiem.

Žurnāls vēsta par slepenu tikšanos, kurā piedalījušās divas ASV militārpersonas, augsts nemiernieku pārstāvis, ka arī starpnieks, kas savulaik bijis saistīts ar gāztā Irākas līdera Sadama Huseina valdību.

Kā izdevumu informējis šis starpnieks, viens no amerikāņu virsniekiem sarunās interesējies par citu nemiernieku līderu vārdiem, savukārt nemiernieku pārstāvis žēlojies, ka jauno Irākas vadību, kurā pārsvaru ieguvuši šiīti, kontrolēs Irāna.

Nemiernieku līderi, kas nav saistīti ar Abu Musabas az Zarkavi vadīto organizācijas "Al Qaeda" grupējumu Irākā, pastāstījuši izdevumam, ka sarunām gatavi vairāki nacionālistiskie grupējumi, kas apvieno "bijušā režīma pārstāvjus", kā viņus dēvē Pentagons. Viņu mērķis ir "iegūt politisko identitāti, kas pārstāvētu sunnītus".

Baltais nams pagaidām nav komentējis šo informāciju.

Tikmēr pretrunīgi vērtētais irākiešu politiķis Ahmads Čalabi svētdien izteicās, ka nemiernieku un ASV spēku pārstāvju sarunu rezultāti nebūtu saistoši Irākas jaunajai valdībai. "Man nekas nav zināms par šādām sarunām. Tās nekādā ziņā nebūs saistošas vēlētajai Irākas valdībai," viņš sacīja intervijā ABC televīzijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!