Foto: AFP/Scanpix
ASV žurnāls "Time" par 2012.gada cilvēku izraudzījies ASV prezidentu Baraku Obamu, kas šogad tika pārvēlēts amatā.

"Time" redakcija norādīja, ka ASV atrodas milzīgu kultūras un demogrāfisko pārmaiņu vidū, bet Obama ir gan pārmaiņu simbols, gan to dzinējspēks.

"Par jauna vairākuma atrašanu un virzīšanu, par vājību pārvēršanu par iespējām un par meklējumiem, kā izveidot lieliskāku savienību [valsti], neskatoties uz lielu pretestību," izvēli pamatoja "Time" redaktors Ričards Stengels.

Uz "Time" 2012.gada cilvēka titulu pretendēja arī Pakistānas meiteņu izglītības aktīviste Malala Jusufzaja, datortehnoloģiju kompānijas "Apple" ģenerāldirektors Tims Kuks, Ēģiptes prezidents Mohammeds Mursi un Higsa bozona atklājēju komandā esoša fiziķe Fabiola Džanoti.

"Time" gada cilvēka titulu Obama izpelnījies jau otro reizi. Pirmo reizi viņš to saņēma pēc ievēlēšanas ASV prezidenta amatā 2008.gadā.

Katru gadu "Time" redakcija izraugās gada cilvēku, kurš labā vai sliktā nozīmē ir ietekmējis konkrētā gada notikumus. Tas var nebūt viens konkrēts cilvēks, bet arī cilvēku grupa, kas kaut ko ir mainījusi sabiedrībā.

Pērn šo titulu saņēma kolektīvais protestētājs visā pasaulē, "Time" skaidrojot šādu lēmumu ar pārmaiņām, ko 2011.gadā nesa ielu protesti, sākot no arābu valstīm līdz Ņujorkai. 2010.gadā par "Time" gada cilvēku tika atzīts sociālā tīkla "Facebook" dibinātājs un izpilddirektors Marks Zakerbergs, bet gadu iepriekš ASV centrālās bankas – Federālās rezervju sistēmas – vadītājs Bens Bernanke.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!