Vairāk nekā 95% zviedru atzinuši, ka viņi ļaunprātīgi izmanto valsts pabalstu sistēmu, kamēr tikai 5% nekad nepārkāpj likumu, liecina divu ekonomistu veikts pētījums.
Aptuveni 16% aptaujāto teica, ka viņi ir nopietni krāpuši valsts sektoru, piemēram, pieprasot bezdarbnieka vai slimības pabalstu, uz kuru viņiem nav tiesību. 95% atzina, ka maksimāli izmantojuši sistēmas nepilnības.

Šajā pētījumā tika aptaujāti aptuveni 1257 nejauši izvēlēti zviedri.

Laikrakstam "Dagens Nyheter" pētījuma autori Zviedrijas Uzņēmumu konfederācijas galvenais ekonomists Stefans Felstsers un Zviedrijas Mazumtirdzniecības institūta vadītājs Fredriks Bergstrems teica, ka tas ir mīts, ka tikai politiķi krāpj sistēmu.

Felsters un Bergstrems apgalvo, ka cilvēki parasti izmanto nepilnības likumos, lai iegūtu maksimālu kompensāciju no valsts, piemēram, dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā vai bezdarba periodā.

Abi ekonomisti uzsver, ka sistēmas pārlieku lielā izmantošana sistemātiski tiek noklusēta.

"Sociālās apdrošināšanas administrācijas un bezdarba apdrošināšanas fondi desmitiem gadu nenovērtē krāpšanas apjomus vai to pārlieku lielo izmantošanu," viņi norāda.

"Valdības aģentūras un departamenti bieži atkāpjas no slēptās realitātes publiskošanas, jo tas atspoguļo arī viņu neveiksmes," teica Felsters un Bergstrems, kas vēlas, lai aģentūras, kuras izmaksā pabalstus, labāk izvērtētu pieprasījumus. Viņi piedāvā uzticēt neatkarīgai organizācijai, kā, piemēram, Zviedrijas nacionālajam audita birojam, novērtēt, cik lielā mērā sistēma tiek ļaunprātīgi izmantota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!