Zviedrijas Karaliskās jūras kara flotes viceadmirālis Torstens Linds, kas ieradies vizītē Lietuvā, uzsvēra, ka viņa valsts jūras kara spēku galvenais mērķis ir palīdzēt Baltijas valstīm atjaunot savas militārās struktūras un tādējādi nodrošināt savu suverenitāti.
Flotes komandieris otrdien sarīkotajā preses konferencē paziņoja, ka viņš ieradies Lietuvā, lai paplašinātu divpusējos militāros sakarus, norādot, ka viens no viņa valsts mērķiem ir atbalstīt Baltijas militāro struktūru veidošanos.

Šajā nolūkā Zviedrija finansē personāla apmācības kursus un trīs gadus organizē mīnu iznīcināšanas mācības Baltijas jūrā. Kaut arī abu valstu starpā nav noslēgts militārās sadarbības līgums, tās uztur intensīvus sakarus aizsardzības jomā kopš Lietuvas neatkarības atjaunošanas.

61 gadu vecais Zviedrijas jūras kara flotes komandieris solīja uzzināt iespējami vairāk par Lietuvas karavīru perspektīvām un plāniem, jo "šis ir vienīgais veids, kā turpināt līdz šim gludo sadarbību".

Viceadmirālis Linds piebilda, ka nesen īpaši liela uzmanība tika veltīta Baltijas valstu integrācijai kopīgajās starptautiskajās miera uzturēšanas un citās operācijās.

Nākamgad mīnu iznīcināšanas mācības notiks Lietuvas teritoriālajos ūdeņos, kur vietējie komandieri vadīs Zviedrijas jūras kara flotes eskadriļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!