Foto: AFP/Scanpix
Zviedrijas veselības aizsardzības ministrs kristīgais demokrāts Jērans Heglunds vēlas paaugstināt nodokli alkoholam Eiropas Savienībā (ES) un ierobežot pārrobežu tirdzniecību, lai mazinātu alkohola nodarīto kaitējumu, ziņo Zviedrijas interneta portāls "Swedishwire".

Heglunds vēlas īstenot Eiropā Zviedrijas alkohola ierobežošanas politiku un ieviest jaunos noteikumus visā ES kā vienu no Zviedrijas prezidentūras pasākumiem.

Šis priekšlikums tiks iesniegts otrdien Eiropas veselības aizsardzības ministru apspriedē Jenčēpingā, ziņo Zviedrijas radio. Tā mērķis ir novērst ar alkoholu saistīto kaitējumu, kas kļūst par aizvien lielāku problēmu daudzās Eiropas valstīs.

Lai piespiestu eiropiešus mazāk dzert, Heglunds apgalvo, ka ir būtiski svarīgi paaugstināt nodokļus alkoholam un ierobežot alkohola daudzumu, kādu Eiropas pilsoņiem atļauts vest uz mājām pēc ārvalstu ceļojuma.

Tomēr viņam jau ir rezerves plāns, ja viņa ierosinājums negūs pārējo ministru atbalstu. Ja ES dalībvalstis nepiekritīs, viņš mēģinās sarunu ceļā panākt izņēmumu Zviedrijai. Tas atļaus zviedriem no ārvalstu ceļojumiem ievest mazāk alkohola nekā citu dalībvalstu pilsoņiem.

Jūnijā Somijas parlaments vienbalsīgi piekrita par 10% paaugstināt nodokļus alkoholam, cenšoties ierobežot pārmērīgo alkohola lietošanu, kas ir viens no galvenajiem nāvi izraisošiem faktoriem Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!