Zviedrijas valdība pirmdien izvirzīja vairākus priekšlikumus, kas paredz aizliegt valsts un neatkarīgajām skolām izmantot reliģijas elementus mācību procesā, izņemot reliģijas stundas.
"Reliģijas elementus var izmantot, taču tikai ārpus mācību procesa. Reliģiskā pārliecība nedrīkst ietekmēt mācīšanu," žurnālistiem teica Zviedrijas izglītības ministrs Jāns Bjerklunds.

Pēc viņa teiktā, reliģiju var apgūt skolā kā atsevišķu mācību priekšmetu, taču reliģiskā pārliecība nekādi nedrīkst ietekmēt citu priekšmetu mācīšanu.

Piemēram, dzīvības izcelšanās jāizskaidro no zinātniskā, nevis reliģiskā viedokļa, viņš teica.

Zviedrijas valdība arī plāno piešķirt papildu līdzekļus skolu kontrolei, par kuru dažreiz netiks paziņots iepriekš. Pirmdien paziņotie pasākumi tiks iekļauti jaunajā izglītības likumā, kas tiks iesniegts balsošanai parlamentā.

Tie attieksies gan uz valsts, gan neatkarīgajām skolām, kuras arī saņem finansējumu no valsts. Izņēmums ir privātās skolas. Zviedrijā ir aptuveni 800 neatkarīgo gan pamatskolu, gan vidusskolu. Pēc laikraksta "Dagens Nyheter" rīcībā esošās informācijas, aptuveni 10% šo skolu ir reliģisks profils.

Bjerklunds teica, ka šī iniciatīva palīdzēs uzlabot skolu finansēšanas caurskatāmību. Viņš minēja gadījumu, kad kāda neatkarīga musulmaņu skola saņēmusi finansējumu no islāma fundamentālistu organizācijas Saūda Arābijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!