Zviedrijas Augstākā tiesa ceturtdien paziņoja, ka neizskatīs tīmekļa vietnes "WikiLeaks" vadītāja Džūljena Asanža apelācijas prasību, kurā viņš apstrīd Zviedrijas izdoto aresta orderi.

"Augstākā tiesa neizskatīs apelācijas prasību. Tādējādi tiek apstiprināts Apelāciju tiesas spriedums," teikts izplatītajā paziņojumā. "Augstākā tiesa ir izvērtējusi materiālus un nesaskata iemeslu ļaut apstrīdēt šo spriedumu."

Tiesa arī skaidro, ka apelācijas prasības tiek izskatītas tikai izņēmuma gadījumos, kad ir īpaši apstākļi.

Tajā pašā laikā Zviedrijas policija ceturtdien paziņoja, ka izdos jaunu starptautisku aresta orderi Asanža aizturēšanai, jo iepriekšējais orderis, kā jau vēstīts, bija kļūdains un tādējādi par dzimumnoziegumiem aizdomās turamajam izdevās izvairīties no aizturēšanas Lielbritānijā.

"Mums ir jāatjauno aresta orderis. Tā ir procesuāla kļūda, mēs to atzīstam. Prokurore Marianna Nī ir izrakstījusi jaunu," ziņu aģentūrai AFP apliecināja Zviedrijas Nacionālās kriminālpolicijas pārstāvis. "Procesuālās prasības attiecībā uz maksimālo sodu visos Asanžam inkriminētajos noziegumos orderī ir izpildītas."

Viņš piebilda, ka iepriekš orderī maksimālais soda mērs bija norādīts tikai attiecībā uz apsūdzībām izvarošanā.

Policijas pārstāvis gan neminēja, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai izdotu jaunu aresta orderi.

Zviedrijas varasiestādes iepriekšējo aresta orderi saistībā ar dzimumnoziegumiem izdeva 19.novembrī - dienu pirms Interpols ievietoja Asanžu meklēto personu sarakstā.

Tikmēr apsūdzētā advokāts Marks Stīvenss ceturtdien atzinis, ka Lielbritānijas un vēl vairāku valstu drošības dienestu rīcībā ir informācija par Asanža atrašanās vietu.

"Skotlendjards zina, kur viņš atrodas, vairāku valstu drošības dienesti zina, kur viņš atrodas," norādīja Stīvenss. "Lielbritānijas policija ir nedaudz izvairīga savās atbildēs, bet viņi skaidri zina, kā sazināties ar viņu, gluži tāpat kā to zina Zviedrijas prokurori."

Lūgts komentēt medijos izskanējušo informāciju, ka Asanžs pašlaik atrodas Anglijas dienvidaustrumos, advokāts sacīja: "Es to neesmu teicis. Es nesaku, kur viņš ir."

Asanžs nav redzēts kopš svētdienas, kad "WikiLeaks" sāka publiskot vairāk nekā 250 000 oficiālo ASV dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!