Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas apelācijas tiesa pirmdien atstājusi spēkā attaisnojošo spriedumu par uzbrukuma plānošanu latviešu izcelsmes karikatūristam Lāšam Vilkam tiesātajiem vīriešiem, vēsta laikraksts "The Local".

Tiesa atzinusi, ka nav pietiekamu liecību, ka trīs aizdomās turētie vīrieši gribējuši nogalināt Vilku, paturot spēkā zemākas instances tiesas spriedumu.

Karikatūrists Vilks ir saņēmis vairākus nāves draudus kopš 2007. gadā Zviedrijas presē publicēja viņa karikatūru, kurā pravietis Muhameds bija attēlots kā suns. Trīs aizdomās turētie Vilka slepkavības plānošanā tika aizturēti 2011. gada 11. septembra naktī pēc tam, kad meklēja Vilku izstādes laikā mākslas galerijā Gēteborgā. Visiem trim aizturēšanas brīdī bijuši līdzi naži un tie sniedza nepatiesas ziņas par to, ko darījuši dienu pirms aresta.

Attaisnojošo tiesas spriedumu bija pārsūdzējusi prokurore, kura uzskatīja, ka ir pietiekami pierādījumi, lai aizdomās turētos notiesātu par slepkavības plānošanu.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Zviedrijas tiesa 2011. gada decembrī atbrīvoja no apcietinājuma par pravieša Muhameda karikatūru autora Lāša Vilka slepkavības plānošanu apsūdzētos trīs vīriešus.

Uzbrukumu Vilkam plānojis Zviedrijā dzīvojošais Somālijas pilsonis Abdi Azizs Mahamuds, kā arī Zviedrijas pilsoņi Salars Sami Mahamuds un Abdi Veli Mohamuds, liecina Gēteborgas tiesā iesniegtie dokumenti. Apsūdzētie ir 24-26 gadus veci.

Aizdomās par terorakta gatavošanu 11.septembrī Zviedrijas policija Gēteborgas pilsētas mākslas biennāles norises vietā "Röda Sten" arestēja četras personas, pirms tam no ēkas evakuējot vairākus simtus cilvēku.
Trim no šim četriem tagad izvirzīja apsūdzības, ceturtais aizturētais pierādījumu trūkumu dēļ tika atbrīvots.

Mākslas biennāli plānoja apmeklēt Vilks.

Pie apsūdzētā Somālijas pilsoņa un abiem Zviedrijas pilsoņiem arestēšanas brīdī tika atrasti naži, un viņi bija plānojuši Vilku nodurt.

Presē iepriekš bija izskanējušas ziņas, ka trijotne ir saistīta ar Somālijas islāmistu kaujinieku grupējumu "Shebab", tomēr Kvarnstrēma iepriekš apgalvoja, ka viņas rīcībā nav nekādu liecību, kas šos pieņēmumus pamatotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!