Foto: Shutterstock
Zviedrijā gaisa temperatūrai nokrītoties līdz pat mīnus 36 grādiem pēc Celsija, vētras un sniegputeņi radījuši haosu transporta sistēmā, vēsta tīmekļa laikraksts "The Local".

Zviedrijas galvenā meteoroloģijas aģentūra SMHI vēsta par ziemas triumfa gājienu cauri visai valstij, spēcīgiem Baltijas jūras vējiem atnesot stiprus sniegputeņus Svēlandes un Gotlandes austrumu reģionos.

Gaisa temperatūrai saglabājoties krietni zem nulles, paredzams, ka snigšana turpināsies daudzos Zviedrijas dienvidu apgabalos.

Lai cīnītos ar plašajiem plūdiem, Kalmaras pašvaldība trešdien bijusi spiesta lūgt armijas palīdzību. Par vissmagāko situāciju saņemtas ziņas no apvidus, kas atrodas desmit kilometrus uz rietumiem no Kalmaras.

Vietējā pašvaldība aicinājusi visus palīdzēt aizsargdambju būvē. "Mēs ceram, ka piedalīsies pēc iespējas vairāk brīvprātīgo," ar vietējās radiostacijas P4 starpniecību paziņoja Kalmaras pašvaldības pārstāvis Kristians Karlbergs.

Vairākos valsts reģionos spēcīgais vējš radījis satiksmes traucējumus. Vēja ātrumam sasniedzot 110 kilometrus stundā, otrdien uz laiku tika slēgts tilts, kas Ēlandi savieno ar sauszemi. Nokrišņu daudzums sasniedzis 42 milimetrus.

"Kad es izšķīros par tilta slēgšanu, vēja ātrums sasniedza 118 kilometrus stundā," paziņoja Kalmaras pašvaldības policijas pārstāvis Reinholds Liljedāls.

Vesterjētlandē pēc pagājušās nakts sniega vētrām atcelti skolēnu autobusu reisi. Nokļūšana līdz skolām apgrūtināta bijusi arī Skārā, Lindšēpingā un Vārā.

Par satiksmes problēmām ziņas saņemtas no daudziem Zviedrijas dienvidu un vidienes apgabaliem. Lai gan apledojuši bija arī Stokholmas ceļi, saņemtas ziņas tikai par vienu satiksmes negadījumu, kas noticis trešdienas rītā. Vairumā gadījumu autovadītāji ņēmuši vērā brīdinājumus.

Pēc tam, kad netālu no Gnarpas grāvī ieslīdēja kāda kravas automašīna, pagājušajā naktī uz laiku tika slēgta Helsinglandes autostrāde E4, kas ved uz ziemeļiem. Ievainoto nav, bet negadījuma cēlonis palicis nenoskaidrots.

SMHI prognozē, ka trešdien un ceturtdienas naktī turpinās snigt Gotlandes dienvidos un austrumos, kā arī Austrumsvēlandē.

Attiecībā uz daudziem valsts apgabaliem meteoroloģijas aģentūra pārgājusi no otrās pakāpes brīdinājumiem uz pirmās pakāpes trauksmi, kas nozīmē risku plašai sabiedrībai un traucējumus vairākām nozarēm.

Tiek prognozēts, ka aukstais laiks un snigšana turpināsies visu nedēļu, stipram vējam pieturoties valsts austrumu krastā.

SMHI par ziemas iestāšanos ziņo, ja vidējā gaisa temperatūra pieturas zem nulles. Vadoties no šādiem parametriem, paredzams, ka visi reģioni uz dienvidiem no Sundsvallas, izņemot kalnu apgabalus, šogad pieredzēs agru ziemu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!