Foto: Publicitātes foto
8. decembrī kustības #BeSanta izaicinājums ir ziedot labdarībai. Kā norāda labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta: "Tas, ko nespēj viens, to spēj tauta!" Kā, kam un kāpēc ziedot? Coca-Cola palīdzēs Tev atbildēt uz šiem jautājumiem, lai vairotu labo gan Ziemassvētku laikā, gan ikdienā.

"Ziedot.lv kā labdarības organizācija darbojas 15 gadus un var tikt uzskatīta kā tilts, kas palīdz satikties tiem, kam vajadzīga palīdzība un tiem, kuri var un grib palīdzēt. Cilvēkiem, kas grib iesaistīties, labākais variants ir atvērt Ziedot.lv un atrast sev vajadzīgo. Ar mūsu palīdzību cilvēks var ziedot tiem mērķiem, projektiem, jomām vai problēmām, ko tas vēlas risināt, jo mūsu platformā to var izdarīt droši, ērti un bez komisijas maksājumiem vai starpniekiem. Varam uzskatīt, ka Ziedot.lv ir arī cilvēka balss, kura vietā mēs lūdzam palīdzību kopīgi. Savā darbībā esam novērojuši, ka cilvēkiem ar ierobežotiem resursiem ir grūti lūgt palīdzību apkārtējiem, tāpēc mēs uzņemamies šo lomu. Kopumā ir emocionāli vieglāk ir otram palīdzēt nekā pašam lūgt palīdzību. Ja šajā brīdī kādam būtu jāiet uz ielas un jāpalūdz 5 eiro garāmgājējiem, tas būtu grūtāk nekā kādam šo summu noziedot," akcentē Rūta.

Kā un kur iespējams ziedot?

"Ziedot var daudz un dažādos veidos. Protams, vispopulārākais un vienkāršākais veids ir naudas ziedošana, ko var veikt Ziedot.lv mājaslapā. Tāpat to var izdarīt tirdzniecības vietās, kur pieejamas ziedojumu kastītes. Ziedojumu kastītes ir kontaktziedošanas vieta, jo mēs uzreiz vizuāli redzam kā katrs Tavs cents tajā iekrīt. Attiecīgās kastītes īpaši patīk bērniem, kuri savās krājkrasītēs sakrāj naudu, kuru pēc tam arī ziedo. Vienlaikus ir iespējams ziedot, veikalā izvēloties dažādu kampaņu produktus, kurus iegādājoties, 1 eiro tiek ziedots kādam konkrētām labdarības mērķim.

Tāpat ir iespējams ziedot arī mantas, kuras varētu dzīvot otro dzīvi, bet pašam vairs nav vajadzīgas. Pārvācoties biroji un uzņēmumi ļoti bieži izvēlas biroja mēbeles noziedot labdarībai vai ziedo savu produkciju.

Turklāt, nedrīkst aizmirst arī par savu zināšanu un laika ziedošanu jeb brīvprātīgo darbu. Piemēram, ja jūs esat advokāts, tad varat kādai grūtībās nonākušai ģimenei sniegt savus pakalpojumus bez maksas. Protams, tas ir daudz laikietilpīgāk nekā noziedot naudu, taču var sniegt tikpat būtisku efektu. Tāpat brīvdienās var doties uz kādu dzīvnieku patversmi, lai izstaidzinātu mūsu četrkājainos draugus, vai palīdzēt slimnīcā nedziedināmi slimiem cilvēkiem!"

Vēl ir iespēja Ziemassvētku laikā doties uz labdarības koncertiem, kur ieejas maksa pasākumā ir par ziedojumiem. Tā jūs atbalstiet mākslinieku, ziedojat, vienlaikus saņemot baudījumu sev. Ziemassvētkos darbojas arī dažādas paciņu gatavošanas darbnīcas gan Laimas namiņā, gan Ziedot.lv. Ir uzņēmumi, kuri piezvana un grib sirmgalvjiem sagatavot paciņas, lai novērstu to, ka vientuļam cilvēkam vienīgais apsveikums Ziemassvētkos ir reklāma pastkastītē.

Kā laika gaitā ir mainījušies ziedošanas paradumi Latvijā?

"Labdarība ļoti labi raksturo sabiedrības socioekonomisko stāvokli. Brīžos, kad visai sabiedrībai iet grūtāk, vairāk tiek ziedots pamatvajadzību nodrošināšanai – pārtikai, pajumtei un tamlīdzīgi. Šo ļoti izteikti novērojām ekonomiskās krīzes laikā. Sabiedrībai kļūstot turīgākai, skatāmies uz augstākām Maslova piramīdas vērtībām un sadaļām, piemēram, sniedzot ieguldījumu stipendijām jauniešiem vai mākslai. Būtībā Latvijā labdarības paradumi ir cikliski, tāpēc labdarības organizāciju galvenais uzdevums ir nevis pašiem izdomāt, kam palīdzēt, bet just sabiedrības pulsu un saprast, kurām grupām palīdzība ir visvairāk nepieciešama.

Katru gadu kļūstam turīgāki, tātad arī dāsnāki. Ziedo gan mazāk turīgi, gan turīgi cilvēki, apgāžot mītu, ka ziedo tikai trūcīgie. Ziedo cilvēki, kuriem ir empātijas spējas un kuri spēj iejusties otra cilvēka attiecīgā brīža sāpē. Tāpat svarīga ir līdzjūtība, izpratne un vēlme rīkoties, redzot izmisuma situāciju. Savukārt uzņēmumiem ir dažādi iemesli nodarboties ar labdarību. To rīcība var būt saistīta ar konkurētspējas palielināšanu vai vēlmi līdzdarboties vietējā kopienā.

Protams, nav pienākuma ziedot. Tas ir jādara tad, kad pats spēj sevi nodrošināt un paliek pāri tas eiro, ko noziedot. Piemēram, ja kādai operācijai nepieciešami 10 tūkstoši eiro, viens cilvēks to nespēj tik ātri nopelnīt, taču, ja 10 tūkstoši cilvēku noziedo šai vajadzībai vismaz 1 eiro, kas īstenībā neko nemaksā, mēs spējam kopā palīdzēt."

Parasti par labdarību aktīvāk runājam svētku laikā. Kam vajadzētu notikt, lai ar labdarību nodarbotos visa gada garumā?

Tradīcija ziedot ap Ziemassvētku laiku ir visā pasaulē, tāpēc tur mēs neko nevaram mainīt. Tas ir nācis no kristīgās pasaules. Tāpat šis ir tas laiks, kad mēs apdāvinām savus tuviniekus bez jebkāda iemesla un tieši tāpēc arī mēs ziedojam bez iemesla - jo ir Ziemassvētki un es gribu darīt labu. Vidējais cilvēks nevar katru dienu nodarboties ar labdarību, jo tam ir jāuztur sava ģimene, ir daudz pienākumu un atbildību. Ziemassvētki ir tas laiks, kad visi apstājamies, piebremzējam ar steidzīgo ikdienu, padomājam un saprotam, ka varam palīdzēt.

Protams, līdzcilvēkiem palīdzība nepieciešama arī maijā, jūnijā un citos mēnešos. Principā par vajadzībām ir jārunā un ir jālūdz palīdzību. Ir tāds teiciens - lūdz un tev taps dots. Neviens maijā sēžot dīvānā vai jūnijā ravējot dārzu pēkšņi nelec kājās un nedomā, ka kādam vajadzētu palīdzēt. Ja ravējot dārzu klausās radio vai sēžot uz dīvāna lasa kādu portālu, redzot stāstu, ka ir nepieciešami 5 eiro kādam labdarības mērķim, tas pamudina rīkoties.

Par tām lietām jārunā labdarības organizācijām ne tikai Ziemassvētkos, bet visu cauru gadu. Varam teikt, ka Latvijā cilvēki ir atsaucīgi visa gada garumā. Cilvēki, kuri nonākuši grūtā situācijā, bieži netic, ka viņiem ir saziedots. Kad sazināmies ar viņiem un pavēstām, ka ir saziedots nepieciešamais, ir tas brīnums, kas var notikt arī maijā.

Kādi ir Ziedot.lv tuvākie plāni un pasākumi?

Mums ir daudz plānu, kurus var sadalīt 4 lielās grupās. Pirmā grupa ir palīdzība bērniem, galvenokārt tiem, kam ir ilgstoša rehabilitācija. Otrā - ārstniecība vai aprūpe, kurā ietilpst palīdzība pieaugušiem cilvēkiem, kas ir saslimuši ar hroniskām un ļoti agresīvām slimībām. Trešā grupa ir dzīvnieki, kur mēs palīdzam patversmēm no visas Latvijas. Savukārt ceturtā grupa ir citu labdarības organizāciju projekti, piemēram, Vītolu fonda stipendijas, vai namiņš Aucē, kur trūcīgi bērni pēc skolas var aiziet paēst, mācīties un pavadīt brīvo laiku.

Nākamajā gadā ir plānota ļoti aktīva komunikācija rehabilitācijas centram "Poga", kas ir Ziedot.lv dibināta organizācija. Ceram palīdzēt Pogai izaugt, jo esam sapratuši, ka "Pogas" palīdzību vajag daudz vairāk bērniem, nekā mēs spējam noziedot, un gribam palīdzēt ikvienam. Arī Dod 5 kampaņa, kur esam kanāls, caur kuru var uzticami ziedot.

Kādu jūs gribētu redzēt Latviju pēc 10 gadiem labdarības kontekstā?

Es gribētu, lai vairāk vajadzības būtu iespējams nosegt no nodokļiem, no valsts un pašvaldību budžeta, lai cilvēku dzīvība nebūtu atkarīga no ziedojumiem. Domāju, ka labdarība un empātija ir jāattīsta, jo cilvēce neizdzīvos, ja nedalīsies. Mēs viens no otra esam tik atkarīgi. Es nevaru sev salabot zobu vai atnest pastu, noslaucīt ielu un ar sabiedrisko transportu aizvest sevi uz darbu. Ir svarīgi, lai arī tās sabiedrības grupas, kam ir zemāki ienākumi, piemēram, pastnieks un sētnieks, dzīvotu cilvēkam cienīgu dzīvi. Novēlu, lai pamatvajadzības nebūtu jārisina ar ziedojumiem, bet ar tiem mēs varētu kaut ko attīstīt un pilnveidot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!