Privatizācijas procesi Baltijas valstīs ar grūtībām, taču pamazām tuvojas beigām. Latvijā un Lietuvā politiskie strīdi pašlaik bremzē kuģniecības kompāniju privatizāciju, Igaunijā – dzelzceļa. Privatizācijas beigu posmā NIP apkopoja datus, cik liels mazo investoru loks radies visās trīs Baltijas valstīs.
Tāpat kā Latvijā, arī abās kaimiņvalstīs pamatā biržās tirgo tādu uzņēmumu akcijas, kuri tikuši privatizēti, piedāvājot akcijas plašam iedzīvotāju lokam par privatizācijas vaučeriem. 1997.gadā liela daļa no no jaunradītajiem akcionāriem Igaunijā un Latvijā savas akcijas pārdeva, jo tobrīd to tirgus cenas bija izdevīgas. Pēc Krievijas krīzes Baltijas fondu tirgi turpina stagnāciju. NIP noskaidroja, kuros Baltijas valstu uzņēmumos ir vislielākais akcionāru skaits. Izrādījās, ka latvieši bijuši visnaskākie ieguldītāji. Tas, acīmredzot, skaidrojams ar plaši reklamēto sertifikātu izlietošanas programmu, jo tikai neliela daļa no šo uzņēmumu līdzīpašniekiem akcijas pirkuši biržā par reālu naudu.

Visvairāk akcionāru 2000.gadā no visiem uzņēmumiem Baltijā bija “Ventspils nafta” ar 19 585 reģistrētajiem akcionāriem, taču to patiesais skaits varbūt pat lielāks, jo Latvijas Centrālā depozitārija statistika neuzrāda akcionārus, kas savas akcijas pārveduši no sākotnējā reģistra uz savu kontu, bet nav tās nobloķējuši pirms pilnsapulces. “Latvijas balzamam” bija 14 078 akcionāri, bet “Latvijas gāzei” (LG) – 9 477. Tiesa gan, LG šis skaits fiksēts pirms lielā cenu kāpuma pērnā gada vasarā, kad kompānija “Itera Latvija” intensīvi uzpirka akcijas no daudziem mazajiem akcionāriem.

Igaunijā visvairāk – 5 056 akcionāru ir “Hansapank”, kas gan neliecina par plaši reklamētu privatizāciju, bet par augstāku ieguldījumu kultūru valstī – šī banka nav privatizēts uzņēmums, tātad visi akcionāri savas akcijas iegādājušies biržā. Otrs akcionāriem bagātākais uzņēmums ir “Saku” alus darītava – 4 468 akcionāri. Savukārt “Eesti Telekom”, kura akciju publiska izsole tika plaši reklamēta, ir trešajā vietā ar tikai 3 348 akcionāriem.

Savukārt Lietuvā telekomunikāciju kompānijai uzticas daudz investoru. “Lietuvos Telekomas” ir akcionāriem bagātākais valsts uzņēmums ar 10 979 akcionāriem. Interesanti, ka lietuviešiem patīk investēt arī pārtikas pārstrādes uzņēmumos – “Rokiškio Sūris” ir 7 669 akcionāri, bet “Pieno žvaigzdes” – 4 710. Salīdzinājumam – Latvijas “Staburadzei” 2000.gadā bija 3 295 akcionāri. Runājot par Lietuvu, vēl jāatzīmē, “Lietuvos Energija”, kurai ir 7 669 akcionāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!