Pēdējās dienās sabiedrībā kultivētā versija par to, ka bijušais Narkotiku apkarošanas biroja (NAB) priekšnieks Vilnis Ķipēns savulaik pārcelts citā amatā, lai mazinātu cīņu pret narkotiku izplatību, jo bijis pietuvojies īstajiem narkotiku biznesa organizētājiem, ir maz ticama.
Tad jau reālāk spriež tie, kas uzskata, ka jaunajam Kriminālpolicijas priekšniekam Valdim Pumpuram, atgriežoties Stabu ielā - šajā nebūt ne viņam labvēlīgajā vidē, NAB vadītāja amatā vajadzēja redzēt savas komandas cilvēku, kāds Artis Zīders neapšaubāmi ir.

Savukārt, V. Ķipēnam pēc karjeras loģikas vajadzēja kļūt par kriminālpolicijas vai valsts policijas priekšnieku, bet, kā jau zināms, abi šie amati bija aizņemti. Tāda ranga personu kā Ķipēns būtībā nebija, kur likt, un viņam pērnruden tika piedāvāts kriminālpolicijas priekšnieka vietnieka amats, ko daļēji var uzskatīt par paaugstinājumu. Jau tolaik sistēmas veterāni sprieda, ka no šī amata V. Ķipēns aiziešot pensijā, tā kā aizvadītās nedēļas jezga ap viņa iespējamās atvaļināšanās jautājumu, ja vien tas nebija dažu cilvēku mēģinājums izzondēt sabiedrības reakciju, nav nekas jauns.

Nevar apstrīdēt V. Ķipēna profesionālās iestrādes narkotiku jomā. Katra NAB “opera” mērķis ir noķert cilvēku nevis ar pāris čekiem, bet “kravu”. Un tad izsekot tās ceļus. Tomēr pagaidām šādu lielu veiksmju bijis pamaz. Arī kokaīnistu - Prīverta un Silavas aizturēšanu Rīgas lidostā diezin vai var uzskatīt par ilgstoša darba rezultātu. Tam pamatā bija jaušas vai nejaušas informācijas noplūde. Par to, kam bija izdevīgi šo narkotiku transportēšanas posmu apcirst, klīst leģendas. Konkurējošos nelabvēļus iesaka meklēt vai nu abu aizturēto tuvākajā apkārtnē, vai arī struktūrās, kur cilvēki mēdz nēsāt uzplečus.

Domas dalās arī par to, vai viņu abu aizturēšana bija nepieciešama tieši lidostā. Vieni uzskata, ka vajadzēja abiem ļaut brīvi šķērsot robežu un izsekot narkotiku realizācijas ķēdi. Tā kā tas netika darīts, parādās minējumi par atsevišķu policistu ieinteresētību noslēpt visus galus. Savukārt, citi ir pārliecināti, ka izsekot narkotikām būtu bijis ļoti sarežģīti, tad ievestā partija tiktu sadalīta sīkākās daļās un būtu grūti pierādīt ievešanas faktu.

Pagaidām mūsu valstī no tā, kas atrodas NAB vadītāja amatā, lietas būtība kardināli nevar mainīties. Policisti paši atzīst, ka pamatā spēj izķert tikai narkotiku lietotājus un dažāda mēroga narkodīlerus, bet ne lielu partiju turētājus, šī rūpala organizētājus un transportētājus.

Policija patlaban cīnās ar sekām, kas izriet no tā, ka valsts sauszemes, jūras un gaisa robeža nav pilnībā kontrolējama. Novērst narkotiku ieplūdi valstī nav iespējams. Un pirmsvēlēšanu laika ideja par kārtējo parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi narkotranzīta ceļus neapturēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!