Oficiālie argumenti, kāpēc Kontrabandas apkarošanas centra (KAC) uzraudzības padome no amata atbrīvoja KAC vadītāju Aini Latišu, nepārliecina - mazie ieņēmumi no aizturētajām precēm, tikai viena tiesā nonākusi lieta, nespēja saliedēt kontrabandas apkarotājus... Ja konsekventi piemēro šādus kritērijus, no amatiem būtu jāšķiras lielākai daļai vadītāju, kas strādā ekonomiskās noziedzības jomā.
Līdz šim plašākai sabiedrībai nebija nojausma, ka eksistē minētā uzraudzības padome – finansu ministrs, iekšlietu ministrs un ģenerālpropkurors. Zinātāji stāsta, ka janvārī, kad bija pirmais mēģinājums noņemt A. Latišu, starp trim nosauktajiem rezultāts bijis 2:1.

Ģenerālprokurors nav bijis tik pārliecināts par KAC vadītāja atbrīvošanas nepieciešamību. Pēc mēneša rezultāts kļuvis bezcerīgs - 3:0. Kāds no ministriem šo procesu nosauca par nepieciešamo rotāciju. Tā iepriekš “aizrotēja” arī cita VID amatpersona, Finansu policijas priekšnieks Gunārs Kūtris…

Valstī apstākļos, kad katrā no galvenajām kontrabandas nozarēm (spirts, degviela, cukurs utt.) darbojas vairāki grupējumi, kuru darbībā iezīmējas saikne ar augstākstāvošām personām un to interesēm, galvenā kontrabandas apkarotāja amats diezin vai ir domāts globālai cīņai pret šo noziedzības paveidu.

KAC vadītājam acīmredzot ir labi jāsaprot politiskā konjunktūra un jāzina, pret kuru kontrabandu vai struktūru cīnīties, pret kuru – nē. Nedrīkstētu būt situācijas, kad KAC uz savu roku bez saskaņošanas uzsāk aktivitātes pret kādu firmu. Augšējos kabinetos nedrīkstētu atskanēt jautājumi: “Kas notiek? Kur viņi lien?”

Tā jau nav, ka savā neilgajā pastāvēšanas laikā KAC neko nav izdarījis. 2000. gadā ierosinātas vismaz piecas krimināllietas, četras nodotas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Daži no zīmīgākajiem piemēriem: 2000. gada 23. martā ierosināta krimināllieta par degvielas kontrabandu caur SIA “Stalkers” muitas noliktavu Daugavpils rajonā aptuveni divu miljonu latu vērtībā. Valsts budžetam nodarītais zaudējums - vairāk nekā trīs miljoni latu. Aizdomu ēna, piemērojot drošības līdzekli – parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu, uz brīdi krīt arī pār firmas prezidentu Rihardu Eigimu.

Savukārt, pērnajā pavasarī KAC uzsāka aktivitātes Kurzemē - 19. maijā ierosināta krimināllieta par 70 120 litru benzīna kontrabandu no AS “Kurzemes degviela” muitas noliktavas…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!