Foto: Privātais arhīvs
Neesmu laimīgs paust šos vārdus, bet ir pienācis laiks pateikt - tā dēvētā Latvijas politiskā elite, partiju bonzas, sponsori, smadzeņu skalotāji, konsultantu bari un citi roklaižas - jūs esat pretīgi savā bezatbildībā, tuvredzībā un cinismā.

To es saku ikvienam politiķim, kurš šobrīd silda savu bezpalīdzīgo pēcpusi politiskās varas virsotnēs - pozīcijā vai opozīcijā. To es saku ikvienai mēslu vabolei, kura silda savas netīrās roķeles sarunātos, izblēdītos valsts pasūtījumos. To es saku ikvienam gļēvulim, kurš personīgā aprēķina dēļ klusējis vai iesaistījies noziedzīgos kompromisos ar veselo saprātu un sirdsapziņu.

Līdz šim ir gadījies rakstīt asi un pat dusmīgi, bet šoreiz var godīgi atzīties - ir vienkārši fiziski pretīgi domājot par tā dēvēto "politisko eliti". Kāds tam ir iemesls? Aizvakar - divdesmit piektajā gadā kopš Latvijā atjaunota neatkarība, 21. gadsimta Eiropā, Latvijas republikā uz slimnīcu tika aizvest kāds bērns ar ļoti augstu temperatūru. Slimnīcā konstatēja smagu plaušu karsoni. Bet tā kā slimnīcā bija pārpildīta, tad šo bērnu aizsūtīja ārstēties mājās. Viņam palika vēl sliktāk, vecāki izsauca neatliekamās palīdzības brigādi. Bērnu atkal aizveda uz slimnīcu, tika konstatēts, ka patiešām ir ļoti smaga situācija, sniedza pirmo palīdzību un ... atkal aizsūtīja mājās, jo slimnīcā gluži vienkārši neesot vietas pat smagiem slimniekiem. Beigās, kad bērns jau krita bezsamaņā un situācija kļuva pavisam kritiska, viņš saņēma nepieciešamo palīdzību.

Nevainoju nevienu ārstu, ticu, ka viņi turpina sekot Hipokrāta zvērestam un cenšas darīt visu iespējamo sarežģītās situācijās. Man nav tiesību vainot slimnīcu darbiniekus tādēļ, ka situācija ar vietām slimnīcās patiešām ir kritiska. Atbildīgie par šo situāciju ir meklējami un atrodami pavisam citur - tā dēvētajā Latvijas "politiskajā elitē".

Ja šis būtu viens atsevišķs gadījums, tad varētu mēģināt saprast problēmas būtību un uzmanīgi vērtēt, analizēt, kā rīkoties, lai šādi gadījumi neatkārtotos. Diemžēl, zināms, ka šis nav ne pirmais un pavisam ne vienīgais tāds gadījums. Līdzīgus un pat traģiskākus brīžus ir piedzīvojuši arī citi bērni par kuriem mediji ir ziņojuši iepriekš un, visdrīzākais, vēl neskaitāmi citi bērni par kuriem plašāka sabiedrība tā arī nav uzzinājusi. Kā un kāpēc Latvija ir nonākusi līdz tik traģiskai situācijai, ka pat bērni vairs nevar saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību pat ļoti smagās situācijās?

Ir divas iespējas kā atbildēt uz šo jautājumu. Pirmā - atkal sākt gari un plaši runāt riņķī apkārt un skaldīt matus par politisko partiju atbildību, par reformu nepieciešamību un tādā garā.

Otra iespēja ir saukt lietas īstajos vārdos. Izvēlēšos otro iespēju. Reformas veselības aizsardzības sistēmā nav iespējamas tādēļ, ka valdošā koalīcija par nozares ministru ir iecēluši personu, kura vislielākais talants bija sapelnīt miljonus farmācijas biznesā, laikā, kad šajā nozarē valdīja korupcijas džungļu likumi.

Vai šis farmācijas biznesa miljonārs mēģinās iestāstīt, ka par to neko nav zinājis vai bijis iesaistīts? Kā tad! Jebkurā gadījumā - tā ir persona, kurai valdošā elite ir uzticējusi reformas veselības aizsardzības nozarē. Tas ir skaidrs un apzināts ZZS un pārējās koalīcijas lēmums, apstiprināts vēlreiz izveidojot jauno Māra Kučinska valdību.

Atgādinu, ka pirmais ar ko šis tā dēvētais ministrs sāka nodarboties bija paša farmācijas biznesam nevēlama ierēdņa vajāšanu un absurdu, absolūti bezjēdzīgu politisko "tūrismu". Tā vietā, lai nenogurstoši un efektīvi strādātu veselības aizsardzības sistēmas uzlabošanā, pilnveidošanā. Būtībā viņa rīcības sekas ir tādas, ka veselības aizsardzības sistēma ir uz tāda sabrukuma robežas, kad pat bērni netiek pasargāti.

Vēl viens iemesls kādēļ situācija veselības nozarē bija, ir un būs traģiska ir tā, ka no valsts budžeta katru gadu mistiski pazūd vismaz viens vai divi miljardi eiro. Šādus aprēķinus ir veikuši divi savstarpēji nesaistīti avoti, tai skaitā starptautiskā organizācija. Nav šaubu, ka šie miljardi nevis "pazūd", bet tiek nozagti, izblēdīti un tīši neieņemti valsts budžetā. Protams, augstā politiskā elite var bolīt savas acis un teikt, ka nekādi nesaprot kur un kā pazūd šie miljardi. Tomēr patiesība ir tā, ka tie, kuri nav apaļi idioti, tie saprot gan. Un ļoti labi.

Tāpat kā bija zināms, ka Valsts ieņēmumu dienestā jau ļoti sen smirdēja pēc smagas korupcijas. Tomēr vislielākā daļa pašu atbildīgāko politisko līderi izvēlējās to neredzēt un nesaprast. Un turpina to darīt arī šobrīd. Nekādi citādi nevar izskaidrot faktu, ka VID ģenerāldirektore joprojām nav atlaista. Turpinās absurdais teātris, kad visi izliekas neredzam un nesaprotam acīmredzamo. Bet tikmēr no valsts tiek zagti un nozagti miljardi. Tie paši, kuri netiek slimnīcām. Tie ir līdzekļi, kuru dēļ smagi slimi bērni nesaņem pienācīgo aprūpi.

Protams, protams - Latvijas politiskajā elitē kārtējo reizi nebūs neviena vainīgā, neviena atbildīgā, bet būs milzīgs bars ar ekspertiem, kuri gari un plaši skaidros problēmas būtību. Precīzi tā kā tas ir bijis visus šos divdesmit piecus gadus. Tomēr īsta atbilde ir viena - vainīgi esat jūs visi, politiskās elites bonzas, partiju vadoņi, ierindas roklaižas un sirdsapziņas tirgoņi par iespēju ēst regulāru kotlešmaizi. Tā ir jūsu atbildība, ka valsts kase ir tikusi izzagta un izšķērdēta miljardu apmēros, tā ir jūsu atbildība, ka apšaubāmu politisko kompromisu dēļ par veselības ministru ir cilvēks, kuru šai nozarei pat tuvumā nedrīkstēja laist.

Un kad ir runa par bērnu veselību, tad šāda bezatbildība vairs nevar tik piedota. Ja smagi slimi bērni tiek raidīti prom no slimnīcas, tad šī valsts ir novesta līdz galējam bezatbildības kliņķim. Un pamēģiniet tikai pateikt, ka neviens par to nav atbildīgs! Ir gan. Un pat ļoti!

Ja kāda valsts, sabiedrība nespēj pienācīgi nosargāt pat bērnu veselību, tas nozīme, ka ir sasniegts politiskās bezatbildības visdziļākais ... Un vainojami nav ne ārsti, ne vēlētāji. Vainīgi ir tie, kuriem ir uzticēta augstākā politiskā vara un atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!