Foto: LETA
Vēršamies pie ikviena, kam ir dārgs taisnīgums, tiesiskums, godprātība, cilvēka tiesības baudīt brīvību un savas valsts aizsardzību!

Vēršamies arī pie Valsts prezidenta, Ministru prezidenta un Saeimas deputātiem kā pie amatpersonām, kuras ir tieši atbildīgas par Satversmē noteikto cilvēka tiesību aizsardzību un ievērošanu, pie ģenerālprokurora, kura pienākums ir aizstāvēt likumību - pieprasot man izskaidrot, kāpēc valsts ierēdni Vladimiru Vaškeviču arestēja tik pēkšņi un agresīvi, gluži kā slepkavu. Šķiet baisi iedomāties, ka tevi var tik vienkārši sagrābt, sist pa galvu, ieslodzīt tikai par to, kas esi lūdzis aizsargāt savu dzīvību.

Mūs, kādreizējo Rīgas 56.vidusskolas skolotāju Izabellu Mihailovu un Gaļinu Verbicku, dziļi personiski satrauc šī cilvēka liktenis, jo reiz Vladimirs Vaškevičs bija mūsu skolnieks. Viņu mēs pazīstam jau vairākus gadu desmitus, un visu šo laiku mēs esam saglabājuši tuvas un sirsnīgas attiecības. Neraugoties uz to, ka Vladimirs augstu cēlās pa karjeras kāpnēm, viņš vienmēr palika godprātīgs, labsirdīgs, līdzjūtīgs un visu cienīts cilvēks.

Tieši tāpēc mūs, gluži tāpat kā viņa klasesbiedrus un draugus, pārsteidza veids, kā Vladimirs tika apcietināts. Jo īpaši smagi bija par to uzzināt tāpēc, ka līdzīgā veidā staļinisko represiju laikā tika arestēts Izabellas Mihailovas radinieks.

Godātais Valsts prezidenta kungs! Ministru prezidenta kungs! Ģenerālprokurora kungs! Kāpēc jūs pieļaujat šādu specdienestu patvaļu pret cilvēku, kurš vērsās pie jums pēc palīdzības? Likuma sargu pienākums ir ne tikai raudzīties, lai tam pakļaujas visi citi, bet arī pašiem ievērot likumu savā darbā, aizstāvēt cilvēka dzīvību, brīvību un cieņu - nevis viņu pazemot un piekaut, ar varu lauzties mājā, kurā viņš mitinājās, lai būtu kopā ar saviem bērniem un varētu tos aizsargāt. Tāda uzvedība, kas piedien citam gadsimtam un režīmam, nedara godu ne pašai iestādei, ne arī jums, kas to pieļauj.

Mēs, Vladimira audzinātāji un klasesbiedri, pārdzīvojam par viņa veselību, drošību un dzīvību, jo atceramies auto un mājas dedzināšanu 2006.gadā un spridzināšanas mēģinājumu 2007.gadā, draudus izrēķināties, tāpat arī policijas neatklāto Vladimira meitas Olgas nolaupīšanas mēģinājumu.

Tāpēc mūs, cilvēkus, kuri Vladimiru Vaškeviču pazīst ilgus gadus, māc bažas, ka tas, kas patlaban ar viņu notiek, ir godprātīga, un tāpēc traucējoša cilvēka iebiedēšana. Mēs ceram, ka veselais saprāts un likumība uzvarēs, ka mēs drīz vien ieraudzīsim Volodju brīvu.

Seko 30 paraksti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!