Viena no precēm, kura Latvijā visvairāk cieš no pakaļdarinājumiem, ir sporta inventārs. Vakar Rīgas apgabaltiesa noraidīja firmu "Nike International" un "Adidas" prasību pret pret SIA "ADM Baltik tranzīts" par preču zīmes "Nike" un "Adidas" nelikumīgu izmantošanu. Pamatojums - nav zināms, kam viltojumi sūtīti, jo muitas deklarācijā kravas saņēmējs nebija norādīts.
Šī Rīgas muitā aizturētā krava bija viena no lielākajām valsts vēsturē. Astoņos furgonos atradās vairāki desmiti presētu ķīpu. Tiklīdz vienu atplēš vaļā, tā kļūst trīskārt lielāka - tas acīmredzot muitnieku psiholoģiskai ietekmēšanai.

Citiem piederošu firmas zīmju izmantošana un zagšana kļuvusi par ienesīgu biznesu. Ar katru gadu kontrafakto (viltoto) preču apgrozījums aug un dod arvien lielāku peļņu. Tā piemēram, pērn Daugavpilī kādas aizturētās kravas oriģinālā vērtība sasniedza simts tūkstošus latu. Tajā bija 980 pāri apavu, 400 sporta tērpi un daudz cita sporta inventāra. Viena oriģinālā "Nike" sporta apavu pāra cena ir aptuveni Ls 60, pakaļdarinājumu var nopirkt par apmēram Ls 20. Tāda pat cenu starpība ir arī sporta tērpiem. Kravas saņēmēja Latvijā bijusi firma "Lat Soli pa solim". Tālāk to bijis paredzēts nogādāt kādai Delaverā reģistrētajai ofšorfirmai. Pēc līdzīgas shēmas strādā daudzi šī rūpala pārstāvji, kas apgrūtina viņu saukšanu pie kriminālatbildības.

Latvijā pamatā ienāk Ķīnā, Korejā un Turcijā ražotie sporta preču viltojumi. To kvalitāte ir ļoti zema. Precei nav garantijas. Uz iepakojuma kastēm nav ne apavu koda, ne svītrkoda. Tā kā firmas apavus ražo noteiktu sporta veidu pārstāvjiem, viltojumu izmantošana draud ar traumu gūšanu. Firmu oficiālie pārstāvji Latvijā atzīst, ka pakaļdarinātais inventārs ir fiksēts arī dažu Rīgas sporta preču veikalu tirdzniecībā.

Cīņu pret viltotājiem kavē arī sarežģītās muitas procedūras un garie tiesu procesi. Latvijā lēmumu par preces konfiscēšanu un iznīcināšanu pieņem tiesa. Vienīgā valsts Baltijā, kur minētās tiesības deleģētas muitai, ir Igaunija. Abu pārējo valstu - Latvijas un Lietuvas tirgus ar sporta preču viltojumiem ir daudz piesārņotāks nekā Igaunijā. Te muita preci var konfiscēt un iznīcināt jau uz robežas.

Svešu preču zīmju izmantošana, kā jau minēts, ir ļoti ienesīgs bizness - nav jāiegulda lielas investīcijas, nav jāmaksā par reklāmu un nav jāatbild par kvalitāti. Tiek izmantots lētāks darbaspēks un izejmateriāli. Ienākumus, kurus gūst no citām firmām piederošu vai līdzīgu preču zīmju izmantošanas, sāk pielīdzināt narkotiku un ieroču tirdzniecībai. Minētais rūpals arvien vairāk tiek vērtēts organizētās noziedzības kontekstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!