“Tas, ka mums abiem ar Trigvi Halvardsonu ir Islandes pases, nenozīmē, ka mēs tur visi esam viena liela ģimene,” intervijā NIP paziņoja “Staburadzes” padomes priekšsēdētājs Gisli Reinisons.
Lietas būtība ir sekojoša: G.Reinisona uzņēmumam “Nordic Foods” pieder 41% “Staburadzes” akciju, bet T.Halvardsonam – 14% akciju. Pašlaik Latvijas Vērtspapīru tirgus komisija (VTK) veic izmeklēšanu, vai abi akcionāri nevar tikt juridiskā izpratnē uzskatīti par “saistītiem akcionāriem”. Ja tas tiks konstatēts, islandiešiem nāksies atpirkt no pārējiem “Staburadzes” akcionāriem visas uzņēmuma akcijas, līdzīgi kā to pērn izdarīja “Skandinaviska Enskilda Banken” ar “Unibankas” akcijām. Tāda ir starptautiskā prakse, lai netiktu ierobežotas mazākuma akcionāru tiesības. Vienkāršāk sakot, lai kāds, kam pieder pāri par 50% no kompānijas, nevarētu pieņemt tādus lēmumus, kas augļus no uzņēmuma darbības pārsvarā novirza viņa kabatā.

Latvijas likumdošana, protams, nenosaka, ka saistītiem akcionāriem noteikti jābūt radiniekiem, kā to humorīgi traktē G.Reinisons. Likuma “Par vērtspapīriem” 65.1.pants nosaka veselas septiņas pazīmes, kurā gadījumā akcionāri uzskatāmi par saistītiem.

Vērtspapīru tirgus analītiķi izrēķinājuši, ka akciju atpirkšanas gadījumā to vērtība tiks noteikta ne mazāka par vienu latu. Tā kā pašlaik biržā “Staburadzes” akcijas tirgo 70 santīmu līmenī, islandiešiem nelabvēlīgs VTK lēmums var radīt nopietnu cenu lēcienu un ātri reaģējošiem veiksminiekiem ļaut nopelnīt vairāk nekā 30% peļņas dažās dienās.

Savukārt uz NIP lūgumu raksturot “Staburadzes” tai piederošās “Laimas” nākotnes perspektīvas, G.Reinisons atturējās minēt konkrētus peļņas vai apgrozījuma rādītājus. Tuvākajā laikā noteikti netiek plānots maksāt dividendes, bet visu peļņu ieguldīt uzņēmumu attīstībā. “Iepriekšējo vadību laikā “Laimas” un “Staburadzes” stāvoklis visu laiku pasliktinājās,” norāda G.Reinisons. Jāatceras, ka “Laimas” bijušais prezidents Ivars Kalvišķis arī vēlējās no bijušās “Ave Lat Grupas” nopirkt “Laimu”, taču avelatieši uzskatīja, ka islandiešu piedāvājums ir izdevīgāks.

G.Reinisons paziņoja, ka Latvijas saldumu nozari iegādājies, ilgtermiņa mērķu vadīts. “Mēs noteikti neesam īstermiņa spekulanti,” teica islandiešu investors. Uzņēmumi netikšot pārdoti vismaz piecus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!