Foto: Publicitātes attēls
LED spuldzes nesniedz solīto ekonomiju, nedeg tik spoži kā kvēlspuldzes un ātri izdeg – šādu pieredzi, apgaismojumu nomainot uz LED spuldzēm, guvuši vairāki iedzīvotāji. Par iemesliem, kāpēc dažreiz LED tehnoloģijas nesniedz gaidītos efektus, konsultējāmies ar ekspertiem.

Pēc biznesa un ekonomikas žurnālista Gunta Rozenberga pieredzes stāsta par panākto elektrības ekonomiju, dzīvoklī Teikā apgaismojumu pilnībā nomainot uz LED spuldzēm, saņēmām iedzīvotāju jautājumus un komentārus par LED tehnoloģiju sniegto ekonomiju, gaismas kvalitāti un kalpošanas ilgumu.

Lūk, daži praktiski aspekti, kam jāpievērš uzmanība, apsverot veikt apgaismojuma nomaiņu mājoklī un apzinot, vai jūsu gadījumā tas sniegs ekonomiju un vispār ir nepieciešams. Eksperti uzsver, ka, iegādājoties LED spuldzes, liela uzmanība ir jāpievērš to ražotājam. Ir jāpārliecinās, vai uz spuldzes vai tās iepakojuma ir atrodams apzīmējums "CE" - tas ir starptautiski pieņemts apzīmējums standartu izpildei, lai spuldzes varētu tirgot Eiropas Savienībā.

Ja spuldze ātri izdegusi, visticamākais iemesls ir slikta spuldžu kvalitāte vai nepareiza to ekspluatācija. Ja tomēr spuldze izdeg ātrāk, nekā to garantijā noteicis ražotājs, pircējam ir tiesības spuldzi nest atpakaļ uz veikalu un samainīt pret jaunu, uzrādot pirkuma čeku un iepakojumu.

Tāpat ir jāizvērtē, cik populārs vai zināms ir noskatītās LED spuldzes zīmols. Atpazīstamāku zīmolu spuldzes būs dārgākas, bet to cenā iekļauta arī ražotāja garantija, kuru nodrošina zīmola oficiālie pārstāvji Latvijā. Šādu informāciju iespējams pārbaudīt lielāko spuldžu ražotāju interneta mājas lapās. Arī tad, ja spuldze nopirkta uzņēmumā, kas vairs neeksistē, izdegšanas gadījumā to garantijas laikā var apmainīt pie oficiālajiem pārstāvjiem.

Iedzīvotājiem, kas sūdzas par LED spuldžu gaismas kvalitāti, jāiegaumē, ka pirms iegādes nepieciešams salīdzināt lūmenu plūsmu maināmajai spuldzei un noskatītajai LED spuldzei. Lūmens jeb lm ir gaismas plūsmas mērvienība. Piemēram, 60 vatu kvēlspuldzes ekvivalents ir 702 lūmenu halogēnspuldze vai 741 lūmena ekonomiskā spuldze, vai 806 lūmenu LED spuldze. Pērkot LED spuldzi, jāskatās, lai arī tai šis rādītājs būtu maksimāli tuvu vai lielāks, tad gaisma spīdēs tikpat spilgti kā līdz šim.

Attiecībā uz LED spuldžu sniegto ekonomiju iedzīvotājiem jāņem vērā, ka reklāmas saukļi ne vienmēr būs pilnībā precīzi. Piemēram, "apmainot kvēlspuldzes pret LED spuldzēm, samazināsiet elektrības rēķinu uz pusi" vietā precīzāk būtu norādīt, ka "elektrības rēķinu uz pusi samazināsiet apgaismojumam". Sasniegto ekonomiju ietekmē apgaismojuma izmantošanas ilgums - patēriņa samazinājums būs atkarīgs no apgaismes sistēmas patērētā elektroenerģijas daudzuma attiecībā pret kopējo mājokļa elektroenerģijas patēriņu.

Piemēram, ja kopējais mēnesī patērētais elektroenerģijas daudzums ir 100 kilovatstundu (kWh) un apgaismojumam tiek patērēti 15%, t.i. 15 kWh elektroenerģijas, tad patēriņa samazinājums apgaismei būs 50% jeb 7 kWh mēnesī, savukārt kopējais elektroenerģijas patēriņš samazināsies līdz 93 kWh. Ja apgaismojums patērē pusi no visa elektroenerģijas daudzuma, ietaupījums attiecīgi būs lielāks.

Katrs pats var aprēķināt, kad šī spuldze atmaksāsies un vai ir nepieciešams to mainīt. Izvēloties, kādas spuldzes pirkt, jāņem vērā, cik ilgi diennakts laikā konkrētajā telpā tās tiks lietotas. Telpām ar augstu elektrības patēriņu, piemēram, virtuvei vai viesistabai, ja tajā tiek pavadīts daudz laika, eksperti iesaka izvēlēties LED spuldzes. Savukārt telpās, kur patēriņš ir zems, piemērotākas būs ekonomiskās (luminiscences) spuldzes.

Elektroenerģijas patēriņa samazinājumu ietekmē arī iepriekšējās spuldzes veids - ja gaismeklī tika izmantota kvēlspuldze, tad to nomainot uz LED iespējams šī gaismekļa elektroenerģijas patēriņa samazinājums pat līdz 90%. Savukārt, ja iepriekš tika izmantota kompaktā luminiscences spuldze, tad gaismekļa elektroenerģijas patēriņš samazināsies tikai par 20-50% (atkarībā no ražotāja). Ja ekonomija nav novērota vasarā, jāatceras, ka apgaismojums tad tiek izmantots īsāku laiku.

Lūmeni vēl palīdz uzzināt, cik efektīva ir noskatītā LED spuldze. Ja 60 vatu kvēlspuldzei uz 1 vatu ir 11,6 lūmeni, tad analoģiskai LED spuldzei uz 1 vatu ir 100 lūmeni, tātad aptuveni 10 reizes mazāks elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar kvēlspuldzi pie līdzvērtīgas lūmenu plūsmas.

Lai izvairītos no netīkamiem ziliem, aukstiem gaismas toņiem, uz iepakojuma ir jāskatās Kelvina temperatūras skala vai mērvienība kelvinos - K. Jo mazāk kelvinu būs spuldzē, jo tās gaisma būs siltāka un dzeltenāka. Piemēram, 2500 - 2700 K spuldzes gaisma būs dzeltena un silta, 3200 - 3500 K dos spilgti baltu gaismu, savukārt virs 4000 K jārēķinās ar zilgani baltu gaismu. Dzīvojamām telpām labāk izvēlēties dzeltenāku gaismu, savukārt darba telpām un gaiteņiem piemērotāka ir balta gaisma. Mājas apstākļiem var izmantot 2700 vai 3000 K spuldzes.

Iepērkoties internetā, piemēram, vietnē eBay, kur par pievilcīgām cenām pieejamas LED spuldzes, pastāv risks palikt bez garantijas, kā arī spuldzes gaismas tonis var izrādīties netīkams.

Par elektroenerģijas efektīvu izmantošanu sadzīvē un uzņēmējdarbībā, jaunākajām elektroierīcēm un to izvēles kritērijiem, t.sk. LED spuldžu iegādē, bez maksas konsultē un praktiskus padomus sniedz AS "Latvenergo" Energoefektivitātes centra speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!