Foto: Shutterstock
Pozitīvi. Atšķirībā no daudzām slimībām kuras ir grūtu diagnosticēt vai ārstēt un slimnieki gadiem meklē diagnozi vai arī slimība nepakļaujas ārstēšanai ar miega apnoju viss ir daudz vienkāršāk. Slimību var viegli diagnosticēt (vienas nakts laikā) kā arī ātri un efektīvi ārstēt. Smagi miega apnojas pacienti jūt uzlabojumu jau pāris dienas pēc terapijas uzsākšanas. Izzūd krākšana, sāk mazināties nogurums, izzūd nakts staigāšana uz tualeti, cilvēks atkal sāk justies enerģisks un spēka pilns.


Nakts ar diagnostikas iekārtu

Vai dažkārt dienā tu jūties miegains? Vakaros nespēj līdz galam noskatīties filmu, televīzijas pārraidi, nevēlies iesaistīties ģimenes pasākumos? Apkārtējie mēdz žēloties par krākšanu, kas gulēšanu vienā telpā ar tevi padara neiespējamu? Tu vai apkārtējie pamana dzīves kvalitātes pasliktināšanos pārmērīga noguruma dēļ?

Iespējams, ka tas nav vecums vai pārslodze darbā, tā ir miega apnoja. Miega apnoja ir potenciāli bīstami elpošanas traucējumi miegā, kas skar līdz pat 10% pieaugušu cilvēku populācijas. Miega laikā cilvēka muskulatūra atslābinās un apkārtējo audu spiediena rezultātā elpceļš tiek nosprostots, kas izraisa pauzes elpošanā. Apkārtējie to atpazīst kā skaļu krākšanu nakts laikā ar klusuma pauzēm. Sajūta tāda, ka cilvēks kamptu pēc gaisa. Šīs pauzes cilvēka organismā rada nevajadzīgu spriedzi, kas ilgtermiņā var izrādīties bīstami.

Simptomi: Skaļa krākšana, nogurums dienas laikā, pauzes elpošanā, liekais svars, tualetes apmeklējumi pa nakti, iespējams paaugstināts asinsspiediens, sāk parādīties problēmas ar cukura līmeni.

Ir tikai viens svarīgs nosacījums, pacientam ir jāvēlas ārstēties. Nereti mēs redzam, ka pacientu ir pierunājusi atnākt sieva vai kāds no radiniekiem un var redzēt, ka pats cilvēks netic, nesaprot vai nevēlas iedziļināties jautājumos par savu veselību uzskatot, ka visu kontrolē. Šādos gadījumos protams var sniegt cilvēkam informāciju, bet kamēr pats nav motivēts ārstēties parasti rezultāti nebūs gaidītie.

Kāpēc pacientam jāvēlas ārstēties?
Smagas miega apnojas gadījumos ārstēšanas metode numur viens pasaulē ir pozitīva spiediena terapija (PST), kas nozīmē cilvēks guļ ar masku. Attiecīgi sākotnēji jārēķinās ar zināmām neērtībām. Ja viņš to nevēlēsies vai neuzmanīgi sekos instrukcijām, ko viņam rekomendē ārsts, rezultāts var nebūt apmierinošs. Savukārt ja pacients ir motivēts, rezultāts parasti jau pēc dažām dienām ir jūtami uzlabojies. Ir gadījumi, kad ir nepieciešams vairāk laiks un pacietības, bet tas ir tā vērts ja gala rezultāts ir gaidītais.

Mums patīk pozitīvās terapijas iekārtu salīdzināt ar brillēm:

  • brilles ir jālieto cilvēkiem kam tas ir vajadzīgs, jo cilvēkam ar labu redzi brilles tikai traucēs tieši tāpat tas ir ar pozitīva spiediena iekārtu;
  • ja brilles tiek lietotas tās palīdz un cilvēks redz, ja nelietojam neredz, tieši tāda pati situācija ir ar iekārtu, ja tā tiek lietota rezultāts ir labs, ja lietošana tiek pārtraukta simptomi atgriežas dažu dienu laikā;
  • Ja iekārta jau ir reizēm var gadīties, ka ar laiku terapija nesniedz vēlamo rezultātu un pašsajūta atkal pasliktinās, tādos gadījumos ir jādodas pie mums iekārtu pārregulēt, lai atkal tiktu sasniegta maksimālā terapijas efektivitāte.


Pozitīva spiediena terapijas iekārta

Pozitīvi. Ja cilvēkam Latvijā ir reģistrēta smaga vai vidēji smaga miega apnojas forma, kā arī pierādīta ārstēsanas efektivitāte ar pozitīva spiediena terapiju (PST), no 2016. gada janvāra rindas kārtībā šādi cilvēki var pretendēt uz valsts līdzfinansējumu 80% apmērā CPAP iekārtas iegādei.

Novērtē savu miega apnojas risku šeit

Miega slimību centrs
K. Barona iela 117, Rīga
Tālrunis: 67847103, 67336564
www.miegacentrs.lv
www.facebook.com/miegacentrs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!