Foto: Publicitātes foto

Soli tuvāk autovadītāja tiesībām var spert, sēžot savā dīvānā vai sauļojoties pludmalē. Drīz apritēs gads, kopš B kategorijas teoriju var apgūt tiešsaistē, izmantojot “macam.lv” platformu, un uzņēmuma valdes locekle Henrieta Basa atklāj, ka pieprasījums ir liels: "Pandēmijas laikā cilvēki tik ļoti pierada mācīties attālināti, ka šobrīd mūsu platformu izmanto ļoti liels skaits cilvēku."

Tālmācības autoskolas ideja

Doma par platformu attālinātai autoskolas teorijas apguvei patiesībā radās jau pirms pandēmijas. Henrieta Basa, "macam.lv" līdzīpašniece, pirms tam daudzus gadus strādājusi kā autoskolas vadītāja un zina, ka bieži vien komplektēt studentu grupu prasa ilgu laiku, bet, mācoties attālināti, šādu problēmu nav: "Ministru kabineta noteikumi agrāk paredzēja, ka teoriju drīkst apgūt tikai klātienē. Vēl pirms Covid-19 šos noteikumus mainīja – daļu teorētiskās apmācības atļāva veikt attālināti. Tajā brīdī nolēmām veidot platformu, kuru varētu izmantot pilnīgi visu autoskolu klienti un mācīties no jebkuras vietas pasaulē," ieceri skaidro Henrieta.

Viņa uzsver, ka "macam.lv" nav kādas konkrētas autoskolas platforma: "Mēs esam neatkarīgs uzņēmums un vēlamies sadarboties ar visām autoskolām Latvijā." Šobrīd inovatīvo platformu izmanto gandrīz 50 autoskolas.

Izvēloties mācības klātienē, autoskolai jāmaksā par telpām, elektrību, ūdeni, apkuri, nedrīkst aizmirst par atalgojumu pasniedzējam. Studējot e-vidē, par šādiem izdevumiem nav jāraizējas. "Mūsu pasniedzēji arī neslimo, jo lekcijas jau ir ierakstītas. Turklāt vienā grupā maksimālais studentu skaits ir 30, bet platformu var lietot neierobežots cilvēku skaits. Jā, ilgu laiku pandēmijā autoskolām bija atļauts mācīt teoriju, izmantojot "Zoom", bet tagad klātienes nodarbības ir atjaunotas. Taču cilvēki šo divu gadu laikā ļoti pierada pie attālinātās mācīšanās," stāsta Henrieta.

Jaunie noteikumi paredz, ka astoņu no 11 nodarbībām materiālu drīkst apgūt attālināti: "Jā, atlikušās trīs būs jāapmeklē autoskolā, kurā esat reģistrējušies, autoskolām tas būs jāorganizē. Bet tās ir tikai trīs, nevis 11 nodarbības!" viņa iedrošina.

Nodarbību formāts un testi

Cilvēkiem, kuri vēlas teoriju apgūt sev ērtā vietā un laikā, izmantojot e-vidi, Henrieta iesaka sākt ar "macam.lv" mājaslapu: "Tur uzzināsiet, ar kurām autoskolām esam noslēguši sadarbības līgumu. Izvēlieties kādu no tām un, parakstot līgumu ar autoskolu, sakiet, ka vēlaties mācīties e-vidē. Jums pašam nav jāsazinās ar mums, autoskolas pārstāvis iedos pieejas datus, un varēsiet ķerties pie mācībām!"

Lai apgūtu teoriju, nepieciešams dators, planšetdators vai viedtālrunis ar stabilu interneta pieslēgumu: "Iedomājieties, ka sauļojaties kādā pludmalē un paralēli mācāties, vai nav lieliski?"

Platformas lietošana ir ļoti ērta, pieejama arī pamācība, kur soli pa solim izskaidrots, kā reģistrēties un izmantot mācību materiālus. Ja tomēr piemeklē tehniskas problēmas, platformas uzturētāji e-pastā vai telefoniski palīdzēs tās atrisināt.

Katra tiešsaistes nodarbība sastāv no vairākiem 10 – 15 minūšu gariem klipiņiem, kurus var skatīties vairākkārt, lai zināšanas labāk paliktu prātā. Turklāt papildus var lejuplādēt prezentācijas, tās droši var izdrukāt un, skatoties video, paralēli sekot līdzi mācību materiāliem.

Nodarbības ir ierakstītas video formātā – pasniedzēja stāstīto papildina gan CSDD testa jautājumi, gan attēli no mācību grāmatām: "Tas nav viss, mēs uzņēmām arī fotogrāfijas un video, lai studentiem parādītu reālas situācijas satiksmē. Pieredzējuši instruktori ieteica, kuros krustojumos filmēt video, izmantojām pat dronu!" stāsta platformas līdzīpašniece.

Pēc katras nodarbības noskatīšanās jāizpilda tests, desmit jautājumos drīkst pieļaut tikai vienu kļūdu. Trīs reizes nenokārtojot testu, nodarbība jāskatās vēlreiz. Kad visas astoņas nodarbības apgūtas un visi testi veiksmīgi nokārtoti, jādodas uz savu autoskolu klātienē noklausīties atlikušās trīs nodarbības: "Un tad jau autoskolas tests un CSDD tests, tas arī viss!" mācību procesu skaidro Henrieta.

Protams, bija jāsaņem īpašs apstiprinājums no CSDD, ka materiālus drīkst izmantot: "Viņi rūpīgi tos pārbaudīja un apstiprināja, ka mūsu veidotās nodarbības atbilst CSDD standartiem un noteikumiem. Saskaņošanas process ilga gandrīz pusgadu, tāpēc nav šaubu, ka materiālos kļūdu nav."

Ērtāk un lētāk – gan studentiem, gan autoskolai

"Katru nedēļu mūsu platformu sāk izmantot jaunas autoskolas, īpaši aktuāli tas ir reģionos. Iedomājieties, ja jums vairākas sestdienas pēc kārtas būtu jābrauc uz tuvāko pilsētu daudzas stundas no vietas sēdēt klasē. Ja studējat vai strādājat, tā nereti ir vienīgā iespēja – veltīt savas brīvdienas. Turklāt klātienes apmeklējumam jābūt 100%, ja izlaižat kādu nodarbību, jāgaida citas grupas nodarbība, lai atgūtu iekavēto. Studējot attālināti, jūs varat mācīties jebkurā diennakts laikā, jebkurā pasaules vietā!" iedrošina Henrieta.

Apgūstot teoriju "macam.lv" platformā, nav sarežģījumu saistībā ar grupu komplektēšanu, lekcijām nav jāpiesaista pasniedzēji: "Tas ir ērti gan autoskolām, gan studentiem," skaidro Henrieta. Šobrīd e-vidē pieejama tikai B kategorijas teorija, bet drīzumā būs arī C kategorija: "Sešas no desmit nodarbībām varēs apgūt attālināti, piemēram, sēžot savā dīvānā. Šobrīd veidojam mācību materiālus, filmējam videoklipus ielās, reālas situācijas."

Drīzumā būs iespēja tiešsaistē apgūt arī C kategorijas teoriju, nākotnē iecerēts platformu izstrādāt angļu valodā.

Tiem, kas teoriju cer apgūt dažos vakaros, gan šī doma jāatmet, jo Ministru kabineta noteikumi to nepieļauj: "Vienas dienas laikā drīkst noskatīties tikai vienu nodarbību, bet nedēļas laikā – trīs nodarbības. Attiecīgi visas astoņas nodarbības var apgūt nepilnu trīs nedēļu laikā," atklāj Henrieta. Turklāt šmaukties nebūs iespējams – nodarbības laikā uz ekrāna parādīsies jautājums, uz kuru jāatbild 15 sekunžu laikā, lai pārliecinātos, ka students tiešām visu uzmanību velta mācībām.

"Aicinām sadarboties ikvienu autoskolu – izskaidrosim, kā lietot platformu, atsūtīsim skaidri saprotamu instrukciju. Autoskolas pārstāvim būs tikai jāievada studējošo grupas numurs un cilvēku personas dati. Lai to izdarītu, nav nepieciešamas specifiskas tehniskās zināšanas – ikviens ar to tiks galā. Visi materiāli ir jau izstrādāti latviešu un krievu valodā. Sadarbība ar "macam.lv" palīdzēs jums ietaupīt autoskolas resursus – par studentiem parūpēsimies mēs," Henrieta rezumē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!