Foto: no RSU arhīva

Sastopot Jutu Kacenu Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) vestibilā, nekas neliecina, ka burtiski pirms pārdesmit minūtēm aizstāvēts bakalaura darbs studiju programmā Tiesību zinātne. Sajūsmas spiedzieni izpaliek – tērpusies lietišķā kostīmā, Juta zemā, nosvērtā balsī stāsta par to, ka jurista zināšanām vienmēr un visur ir plašs pielietojums, un plāno, vai studijām maģistrantūrā pieteikties jau vasaras uzņemšanā, vai pusgadu atpūsties un startēt ziemā. Darbadienas Juta pavada Valsts policijas Valmieras iecirknī, un saka – ja kādreiz sajutīsies sevi izsmēlusi kriminālpolicijas inspektores darbā, tad maģistra grāds būs tas, kas pavērs iespējas advokatūras, prokuratūras vai tiesas virzienā.

Ātrums, precizitāte, loģiskā domāšana, vērīgums, arī pacietība un atbildības sajūta – izmeklētājam jāpiemīt virknei īpašību, kuru izkopšana ir nebeidzams darbs. "Šajā ziņā es esmu vien ceļa pašā sākumā, jo šī ir profesija, kur jāmācās nemitīgi. Ir sajūta, ka ielikti labi pamati, bet jāturpina sevi attīstīt," saka Juta, kura pirms RSU studēja Valsts policijas koledžā. "Kopš vidusskolas esmu nepārtraukti studējusi, un jau tagad zinu, ka neapstāšos un turpināšu ar maģistrantūru. Tā ir šodienas investīcija, kas pavērs man plašākas iespējas nākotnē – varēšu būt tiesnesis, advokāts, prokurors," stāsta RSU studente. Patlaban viņas ikdiena paiet, izmeklējot noziedzīgus nodarījumus, pārsvarā zādzības, miesas bojājumus un mantas bojāšanu.

Absolvējot Valsts Policijas koledžu

Savā bakalaura darbā Juta meklēja nepilnības kriminālprocesa uzsākšanas procesuālajā kārtībā. Programmas vadītāja studentus bija mudinājusi izvēlēties tādu bakalaura darba tēmu, kas sakrīt ar ikdienas darba pienākumiem – šīm tēmām organiski saplūstot, akadēmiskie rakstu darbi vedīsies vieglāk. "Izmeklētājas darbā mana ikdienā grozās tikai par un ap kriminālprocesu, tad nu bakalaura darbā meklēju nepilnības Kriminālprocesa likumā un nācu klajā ar grozījumiem, kuri manuprāt, ja tiktu pieņemti, uzlabotu izmeklētāju darbu," stāsta Juta.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas nodaļā viņa strādā divus gadus, bet uz Valmieru rīdziniece pārcēlās pirms sešiem gadiem, 20 gadu vecumā. Juta sāka patruļdienestā, nodrošinot kārtību sabiedriskās vietās un dodoties izsaukumos, piemēram, ģimenes strīda gadījumos.

Absolvējot Valsts Policijas koledžu
Ar Valsts policijas tēliem Runci Rūdi un Bebru Bruno pēc finiša 10 km distancē Valmieras maratonā

Atšķirībā no daudziem kolēģiem, darbs policijā nebija Jutas bērnības sapnis. Vēl 12. klases finālā viņa nebija droša par nākotnes profesiju un apsvēra pat sinoloģiju kā perspektīvu virzienu, ņemot vērā ķīniešu valodas izplatību pasaulē. "Tas bija vectēvs, kurš piebikstīja pie Valsts policijas koledžas piedāvājuma vienā no izglītības pielikumiem, kas laikrakstos sarodas uz pavasara pusi," stāsta Juta, piebilstot, ka vectēva padomu un savu izvēli par labu izmeklētājas darbam nenožēlojot.

Reizēm darbā gadās smagākas lietas, un, gribot negribot, darbs "nāk līdzi uz mājām". Tad palīdz jaunas receptes izmēģināšana, sporta zāle, skrējiens vietējā mežā vai pastaiga gar Gauju. "Lai arī esmu rīdziniece, man Valmieras miers un klusums ļoti patīk. Šeit dzīvojot, esmu sākusi vairāk sportot, kolēģi arī uz Stirnu buku pielauzuši – protams, ne šajā pavasarī, kad visu laiku biju grāmatās". Tagad, kad jaunā izmeklētāja veiksmīgi aizstāvējusi savu bakalaura darbu, atradīšoties atkal laiks kādam taku skrējienam.

Pirmie sociālo zinātņu studenti Rīgas Stradiņa universitātē iestājās pirms 20 gadiem, un šajā laikā augstskolu absolvējuši vairāk nekā 5000 politologi, žurnālisti, juristi, sociologi, kā arī komunikācijas, uzņēmējdarbības, mārketinga un multimediju speciālisti. Jaunieši studē nelielās grupās pēc moduļu principa, kur viena priekšmeta apguve ilgst no viena līdz trim mēnešiem un pārbaudījumi jākārto katra priekšmeta noslēgumā, ne sesijās. Sajūtu ziņā RSU ir kā Rietumeiropas augstskolās, jo teju katrs ceturtais students ir no Vācijas, Skandināvijas, Itālijas, Izraēlas un ASV. Vairāk par RSU sociālo zinātņu studijām lasi augstskolas mājaslapā: rsu.lv/socialaszinatnes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!