Kopš pirmā paziņojuma par “Chippendales” gaidāmo uzstāšanos Rīgā 10.oktobrī, lielā sabiedrības daļā ir sākusies pamatīga polemikas vētra – vīrieši pret sievietēm, sievietes pret vīriešiem....un bieži vien arī vīrieši pret vīriešiem.
Izskan dažādi viedokļi gan par “Chippendales” fenomenu kā tādu, gan par sieviešu hiperaktīvo (nereti vīriešu izpratnē – neveselīgo) interesi par “Chippendales”, gan par vīriešu t.s. diskrimināciju, aicinot uz pasākumu tikai sievietes.

Nekādā gadījumā nenoniecinot dažu vīriešu pēkšņo interesi par “Chippendales”, pasākuma organizatori tomēr vēlas palikt solidāri ar šova producentiem un veidotājiem, atgādinot, ka “Chippendales” iestudējumi ir radīti tieši sievietēm.

To apgalvo arī “Chippendales” galvenais runasvīrs Ņujorkā: “Jāatzīmē, ka “Chippendales” šovi ir konstruēti un veidoti īpaši sievietēm un to galvenais mērķis ir trāpīt sievietes libido, nevis izklaidēt vīriešus. Mūsu uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai katra šova apmeklētāja aizietu mājās iedvesmota, atpūtusies un laimīga.

Tieši tāpēc visur pasaulē uz “Chippendales” šoviem tiek aicinātas tieši sievietes.”

Pasākuma organizatori kompānija "Promotion" aicina vīriešus būt tolerantiem un respektēt daiļā dzimuma tiesības uz ceļojumu sievietei vien domātās jutekliskās dimensijās, vēl jo vairāk tādēļ, ka ikdienā sastopamies ar absolūtu vīriešu izklaides iespēju dominanti.

Lūk, pilnīgi bezkaislīgs ieskats faktu pasaulē par un ap “Chippendales” tēmu – īsa striptīza vēsture:

1883 Subretes un koristes valkā miesas krāsas zeķubikses burlesku uzvedumos, kas aizsākas kā parodijas, bet pakāpeniski kļūst par sieviešu ķermeņa izrādīšanas līdzekli/vietu.

1893 Hootchy-kootchy dejotāja Mazā Ēģipte (Little Egypt) uzstājas Čikāgas gadatirgū. Viņa tiek uzskatīta par visu striptīza dejotāju priekšgājēju.

1904 Mazā Ēģipte uzstājas St. Luis Exhibition un demonstrē kaut ko līdzīgu neprātīgai vēderdejai, kas papildināta ar dažādiem kliedzieniem, izsaucieniem un enerģisku gurnu grozīšanu. Tā ir pirmā reize, kad Savienotās Valstis redz TĀDU dejošanu.

1908 Brodvejas subrete Anna Held, pirmā zināmā sieviete, kas novilkusi drēbes publikas priekšā, izģērbjas, aizslēpusies aiz ekrāna.

1912 Dejotāja Dainty Marie ir pirmā sieviete, kas iesviež publikā savus zeķturus.

1915 Millie de Leon ir pirmā zināmā striptīza dejotāja, kas savas uzstāšanās laikā mēdz skūpstīt izrādes apmeklētājus.

1928 Teātros sāk izbūvēt t.s. mēles, lai varētu labāk apskatīt striptīza dejotājas.

1930 Čigāniete Rose Lee izgudro kostīmu, kas turas kopā ar vienas saspraudes palīdzību un nokrīt tiklīdz saspraude tiek izrauta. Striptīza dejas noslēgumā kostīms tiek iesviests publikā un vīrietim, kurš to noķer tiek atgriezta nauda par ieejas biļeti.

1931 Rosita Royce pilnveido striptīza priekšnesumu. Izģērbšanās laikā uz skatuves virs dejotājas lidinās dūjas.

1933 Margie Hart popularizē tērpu, kas sastāv no diviem zīda lakatiem, kas apsieti ap vidukli, izceļ valkātājas gurnu līniju. Margie zem lakatiem nevelk neko.

1934 Sabiedrības attieksme pret striptīzu mainās un teātri sāk atbrīvoties no piedauzīgajām “mēlēm”, kas asociējas ar šo izklaides formu.

1937 Ņujorkas mērs Fiorello Laguardia konfiscē licences 14 burlesku teātriem. Tas iezīmē burlesku zelta ēras beigas.

1940 Striptīzs šķērso Atlantijas okeānu un iekaro Londonu, sākotnēji apmetoties Windmill Theatre ēkā.

1951 Francijā striptīzs ienāk ar priekšnesumiem Parīzes “Le Crazy Horse Saloon”.

1960tajos Seksuālās Revolūcijas laikā, striptīzs kļūst par nepopulāru izklaides formu, jo ir noticis uz vīriešu auditoriju orientētu sekss žurnālu iebrukums.

1968 Pirmais psihodēliskais burlesku šovs Ņujorkā, kas apvieno striptīzu un rokmūziku, padara striptīzu par ultramodernu parādību.

1969 Džims Morisons (The Doors) tiek arestēts par izģērbšanos uz skatuves sava koncerta laikā Maiami.

1973(Aprīlis) Burt Reynolds pozē kails žurnālam Cosmopolitan Magazine.

1973(Jūnijs) Tiek publicēts pirmais žurnāla Playgirl Magazine numurs.

1975(Septembris) Vīriešu striptīzs kļūst par modes lietu Vācijā pēc pornogrāfijas likumu liberalizēšanas.

1975(Oktobris) Vīriešu striptīzs no Vācijas ienāk Anglijā.

1978 Vīriešu striptīzs kuģo pāri Atlantijas okeānam un ierodas Los Andželosā, kur tiek izveidoti “Chippendales”. Sākas mēģinājumi, notiek pirmās izrādes un tiek atklāts “Chippendales” Show!

1983 “Chippendales” pārceļas no Los Andželosas un Ņujorku un dodas neskaitāmās turnejās pa visu pasauli!

2003 “Chippendales” svin savu 25 jubileju un tiek atzīti par vienu no ilglaicīgākajiem un veiksmīgākajiem projektiem izklaides industrijas vēsturē!

2003. gada 10.oktobrī Rīgā, Ķīpsalas hallē “Chippendales” atklāj savu 25 gadu jubilejas Eiropas tūri “The Ultimate Girls Night Out”.

Biļetes uz pasākumu ir nopērkamas “Biļešu Serviss” tirdzniecības vietās: Rīgas Kongresu nama kasēs, u/v Centrs, t/p Alfa, t/c Spice, t/c Origo, t/a Kolumbs Juniors, DUS “Statoil” (Kr.Valdemāra, Ekspor

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!