Savā ikdienā bieži sastopamies ar veselīgas un gardas pārtikas izvēles problēmu. Nekad nevaram būt droši, vai kārotie produkti ir droši lietojami uzturā, kur tie ražoti un ar kādām pārtikas piedevām tie ir bagātināti.

Pat aizejot uz tirgu nezinām, no kurienes letē celtais piens, kartupelis vai tomāts ir atceļojis, kaut gan pārdevēji vienā balsī apgalvo, ka viss ir vietējas izcelsmes un nekādas runas par ķīmiju vai ģenētisku modifikāciju nevar būt. Ir pat dzirdēts, ka, lai piens ilgāk saglabātos svaigs, tam tiek pievienots veļas pulveris, bet sviests tiek turēts saldētavās mēnešiem ilgi ...

Tāpēc pašsaprotami , ka drošāk ir izvēlēties tādus produktus, kuru ražošanas process tiek stingri kontrolēts, bet to izejvielas nāk no sertificētām bioloģiskām saimniecībām.

Taču kur šādus produktus atrast?  Varam atgriezties tirgū un mēģināt uzņemt kontaktu ar kādu uzticību viesošu tantiņu, kura izmanīgu pārpircēju nostumta kādā klusā stūrīti neuzbāzīgi tirgo savu biezpieniņu vai pieniņu. Un tomēr - arī šajā gadījumā taču nezinām, vai saimnieces ar mīlestību turētā brūnaļa nebūs ganījusies šosejas malā, uzņemot organismā mašīnu radīto kaitīgo kancerogēno piesārņojumu.

Pašlaik Latvijā, tāpat kā Eiropā un citviet pasaulē strauji attīstās ekoloģisko saimniecību kustība. Šādās saimniecībās ražojumu kvalitāti nodrošina pilnībā dabiski saimniekošanas apstākļi un izejvielas, bet to darbību stingri kontrolē pārtikas produktu ražošanu uzraugošās un sertificējošās  valsts iestādes.  Izmantojot augsnē, augos un dzīvniekos noritošos bioloģiskos procesus, tiek panākts tāds ražojumu kvalitātes līmenis, kāds tas bijis pirmsindustriālajā laikmetā. Citiem vārdiem - gotiņas ēd tīru un veselīgu sienu, bet piens tiek nekavējoties realizēts pašu vietējā tirgū.

A/S Tukuma piens ir radījis Latvijā pirmo liela apjoma ekoloģisko piena produktu līniju - Baltais Eko, kas tiek aizsākta ar neatkārtojami gardo Baltais Eko Jogurtu.  Tā ražošanā tiek izmantots augstvērtīgs piens no sertificētas bioloģiskās lauku saimniecības Akmeņkalni, kas atrodas Ventspils novadā.  Saglabājot piena dabisko tauku saturu, jogurtam tiek piešķirta unikāli dabiska kvalitāte. Tauku saturs Baltais Eko Jogurtā var mainīties atkarībā no gadalaika un laikapstākļiem - tātad produkta kvalitāte nekādi netiek mākslīgi uzlabota, lai panāktu skaitļos un procentos unificētu izstrādājumu.

Dabisko garšu Baltais Eko jogurtam piešķir arī bioloģiskajās saimniecībās audzētās avenes un īpaši sertificētos mežos vāktās mellenes, kuru pārstrādi īpaši aromātiskā džemā veic Tukuma novada uzņēmums PureFood, starptautiski atzīts jogurta piedevu ražotājs. Džema pagatavošanā tiek izmantotas modernas iekārtas un tehnoloģijas, kas maksimāli spēj saglabāt dabisko ogu garšu, smaržu un krāsu.

Baltais Eko jogurta iepakojums ir apzīmēts ar „zaļo lapiņu" - bioloģiskās lauksaimniecības zīmolu (OrganicFarming Mark), kas ir Eiropas Savienības sertificēto ekoloģisko produktu apzīmējums, kā arī Latvijas bioloģiskās produkcijas sertificējošās institūcijas kods.

Baltais Eko jogurts atbalsta tīru un sakoptu vidi, tādēļ iepakojums satur par 30% mazāk plastmasas un tas ir ērti šķirojams: plastmasa, kartons, folijas vāciņš.

Un vēl. Nākotnē Baltais Eko līnija sola pircējus iepriecināt arī ar citiem ekoloģiski augstvērtīgiem , veselīgiem un gardiem piena produktiem, kā piens, krējums u.c.

Dzīvosim zaļāk un ēdīsim veselīgāk! Lai labi garšo!

Ar Baltais Eko jauno produktu līniju un ekoloģiskās pārtikas ražošanu plašāk var iepazīties
www.baltais.lv/eko

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!