Foto: Publicitātes foto
Vēnu sistēma – sarežģīts organisms
Vēnu sistēmu veido trīs savstarpēji anatomiski un funkcionāli saistītas virspusējās un dziļās vēnas. Kā virspusējām, tā arī dziļajām vēnām ir vārstuļi, kas ļauj asinīm plūst tikai sirds virzienā. Venozo asiņu plūsmu virzienā no kājām rada spiediens, kuru izraisa strādājoši apakšstilba muskuļi. Kad muskuļi ir atslābuši, vēnu vārstuļi aizveras un asinis nevar plūst atpakaļ, tomēr, ja vēnu vārstuļi zaudē hermētiskumu, asinis atplūst atpakaļ - šāda parādība tiek dēvēta par atvilni. Šī iemesla dēļ apakšstilba apakšējā daļā ļoti palielinās venozais asinsspiediens, kuru nespēj samazināt pat intensīvi strādājošs apakšstilba muskulis. Tas ir viens no galvenajiem kāju pietūkšanas iemesliem. Venozo asiņu plūsmu var traucēt arī tas, ka staigājot nepietiekami tiek saspiests venozais tīklojums pēdā, nepietiekami funkcionē vai pilnībā nefunkcionē muskuļu sūknis.

Slimības simptomi un diagnostika

Slimības sākuma stadijā cilvēks parasti sūdzas par smagumu kājās, nogurumu, kāju pietūkumu, vēlāk var rasties nieze, krampji, kāju vēnu paplašināšanās. Ja slimība netiek ārstēta, rodas pārmaiņas apakšstilba ādā, var veidoties trofiskas čūlas.

Dziļo un virspusējo vēnu vārstuļu funkciju precīzi var izpētīt ar ultraskaņas palīdzību - dopleroskopiju. Ar šo metodi var noskaidrot, kurās vietās vēnu vārstuļi nav hermētiski, t.i., caurlaiž asinis pretējā virzienā. Visprecīzākā diagnostikas metode - vēnu divkāršā ultraskaņas skenēšana jeb duplekssonogrāfija. Ar to tiek noteikts gan virspusējo, gan arī dziļo vēnu stāvoklis.

Ārstēšana jāsāk pēc iespējas ātrāk

Hronisko vēnu slimību ārstēšana jāsāk pēc iespējas ātrāk, uzreiz pēc slimības pirmo pazīmju konstatēšanas. Konservatīvi ārstējot, ir jāpievērš uzmanība līdzekļiem, kas uzlabo apakšstilba muskuļu sūkņa funkciju. To var uzklabot aktīvs dzīvesveids, kompresijas terapija ar neliela spiediena zeķu kompresiju (I kompresijas klase). Vairāk paplašinātām vēnām vai vēnu pietūkuma gadījumos tiek ieteikts nēsāt augstākas kompresijas pakāpes elastīgās zeķes (konsultējieties ar ārstu par Jums piemērotāko izmēru). Ja tās rada diskomforta sajūtu, kājas var nosaitēt ar kokvilnas elastīgo saiti (nevis ar sintētisko - liela spiediena elastīgo saiti). Būtiski ir arī vēnas tonizējoši medikamenti.

Hroniskas vēnu slimības farmakoterapija tiek apskatīta gandrīz katrā vēnu forumā un zinātniskajās konferencēs. Jāpiebilst, ka ārstēšanai ar medikamentiem vienmēr ir jābūt hronisku vēnu slimību ārstēšanas sastāvdaļai. Šīs slimības ārstēšanai piemēroti ir medikamenti, kas uzlabo limfas atteci, venozo asinsriti, mikrocirkulāciju.

Ja ir radušās aizdomas par hroniskas vēnu slimības pazīmēm, profilaktiskie līdzekļi var apturēt slimības attīstību, aizkavēt operatīvās terapijas nepieciešamību un sekmīgi novērst iespējamās komplikācijas, piemēram, virspusējo vēnu tromboflebītu, dziļo vēnu trombozi, trofisku čūlu. Ir piemērojami visi līdzekļi, kas mazina venozo un limfas stāzi. Proti: kāju pacelšana, muskuļu treniņi, kompresijas zeķu profilaktiska lietošana, nodarbošanās ar attiecīgiem sporta veidiem, svara normalizēšana, darba un atpūtas režīma ievērošana, apģērbs, apavi, medikamenti, kas uzlabo limfas un venozo asinsriti.

Docente Daļa Triponiene (Dalia Triponienė), Asinsvadu ķirurģe, Viļņas Universitātes Asinsvadu ķirurģijas centrs.

Diosminol micronized sastāvdaļas palīdz:

  • Samazināt venozās un limfātiskās nepietiekamības simptomus;
  • Palielināt kapilāru (mazo asinsvadu) sieniņu tonusu;
  • Normalizēt venozo asins cirkulāciju;
  • Normalizēt kapilāru (mazo asinsvadu);
  • Caurejamību un palielina kapilāru rezistenci.

Sastāvs:

  • Mikronizēti un attīrīti flavonoīdi (diosmīns 450 mg un hesperidīns 50 mg);
  • Standartizēts zirgkastaņas sēklu ekstrakts 162 mg (standartizēts 1% eskulozīds).

Lietošana:

  • Ieteicams lietot vienu reizi dienā;
  • 60 tabletes - 2 mēnešu lietošanas kursam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!