Foto: Publicitātes foto
Pandēmijas ietekmē mainījušās arī interjera tendences birojā. Darbiniekus vairs neapmierina atturīgi un formāli biroji. Atgriežoties birojā pēc ilgstoša darba mājās, daudzi vēlas arī darbā justies mājīgi un relaksēti. Tāpēc arvien būtiskākas kļūst atpūtas zonas. IKEA interjera dizainere, kas specializējas biznesa klientu telpu iekārtošanā, Auce Graudiņa pastāsta, kādas šobrīd ir tendences biroju interjera dizainā un ar ko sākt, lai tās ieviestu arī savā uzņēmumā.

Kā pandēmija mainījusi interjera tendences birojā: uzsvars uz mājīgumu un drošumu

  • "No saņemtajiem pieprasījumiem redzam, ka pēdējā laikā uzņēmējiem kļūst būtiskāk, lai darba vide būtu droša un ergonomiska. Klienti vēlas, lai birojs būtu viegli kopjams, neradītu šaurības sajūtu un ļautu darbiniekiem justies brīvi un droši," norāda IKEA interjera dizainere Auce Graudiņa.
  • Pandēmija ir ietekmējusi arī darba laiku – tas ir kļuvis elastīgāks, jo daudzos uzņēmumos darbinieki joprojām var daļu laika strādāt no mājām. Tas atsaucas arī uz biroju interjeru – tas kļūst elastīgāks un mazāk piesaistīts konkrētiem darbiniekiem. "Mēbelēm un piederumiem ir jābūt viegli modificējamiem un pielāgojamiem, lai tos varētu lietot vairāki darbinieki. To zinot, mēs iesakām saviem klientiem izraudzīties regulējama augstuma rakstāmgaldus un krēslus, lai katrs, kas strādā konkrētajā vietā, varētu to pielāgot sev un padarīt ergonomisku," atklāj A. Graudiņa.
  • Laikā, kad "zaļā domāšana" svin uzvaras gājienu dažādās dzīves jomās, arī darba vieta vairs nav izņēmums. Ilgtspēja kļūst arvien nozīmīgāka gan individuālajos, gan biroju interjeros. "Uzņēmumiem un darbiniekiem šķiet arvien būtiskāk samazināt negatīvo ietekmi uz dabu, tāpēc mūsu klienti labprāt izvēlas mēbeles no dabiskiem vai pārstrādātiem materiāliem. IKEA klāstā ir, piemēram, virtuves iekārtas fasādes ar pārstrādātas plastmasas pārklājumu, rotangpalmas atpūtas krēsli un koka mēbeles," uzsver dizainere.
  • Nozīmīgākā tendence, kuras nostiprināšanās ir tieši saistīta ar pandēmiju, ir "mājīgie" biroji. IKEA interjera dizainere saka, ka nākotnes biroji arvien vairāk līdzināsies mājām. Ja vēl pirms neilga laika lietišķajā vidē estētika un mājīgums bija otršķirīgs, tad tagad tas ir mainījies. Darba devēji ir sākuši par to vairāk domāt un vēlas iekārtot darba vidi mājīgāk, jo tā darbinieki var labāk koncentrēties un ir produktīvāki, turklāt tā samazinās arī stresa līmenis un tiek veicināta socializēšanās.

Vieta atpūtai un komunikācijai

Birojam kļūstot mājīgākam, nozīmīgākas kļūst arī atpūtas zonas, kur darbinieki var atvilkt elpu vai pamainīt vidi. Atpūtas zona var kalpot arī kā neformāla tikšanās vieta vai vieta, kur pastrādāt, ja darbinieks vienkārši vēlas uz brīdi sakoncentrēties. Šīs ofisa zonas kļūst arvien daudzfunkcionālākas.

"Arī biroja virtuve nav tikai vieta ēšanai – tur darbinieki socializējas, sanāk kopā, pavada kafijas pauzi sarunās. Ir skaidrs, ka šādai telpai ir jābūt ne tikai funkcionālai, bet arī ar mēbelēm, kas ir viegli kopjamas un noturīgas pret skrāpējumiem, kā arī estētiskas un ērtas," pārdomās dalās dizainere.

IKEA interjera dizainere ir ievērojusi, ka palielinās pieprasījumu skaits pēc nelielu, mājīgu sanāksmju telpu interjera, kur varētu ērti apsēsties. Viņa saka, ka šādā vidē komunikācija ir neformālāka, un interjers veicina kopības sajūtu.

"Mājīgumu biroja vidē var radīt, kombinējot ergonomiskus risinājumus ar mēbelēm un piederumiem, kas ir piemēroti mājām. Birojā mājīgumu ienesīs koka grīdas, mīkstas sēdmēbeles, interjera priekšmeti, paklāji un citi tekstilizstrādājumi, kā arī lampas, kas rada maigu gaismu. Būtiska loma mūsdienās ir arī telpaugiem. Zaļās sienas un bagātīgs augu klāsts glīti izskatās un uzlabo emocionālo labsajūtu. Ja īstu augu kopšana šķiet pārāk sarežģīta, lielisks risinājums ir mākslīgie telpaugi."

Biznesa interjers bez maksas

IKEA piedāvā funkcionālus un estētiskus interjera dizaina risinājumus uzņēmuma telpu iekārtošanai. Interjera dizaina speciālisti sagatavo projektu, palīdz izraudzīties piemērotākās mēbeles un īstenot projektu vajadzīgajā telpā: birojā, nelielā veikalā, kafejnīcā, viesnīcā, īres dzīvoklī vai citur.

Ja klients nolemj īstenot piedāvāto projektu un vismaz 70% mēbeļu un interjera priekšmetu iegādāties IKEA, interjera dizaina pakalpojumi ir bez maksas. Vairāk informācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!