Foto: Publicitātes attēls
"Bridgestone" riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) nodrošina iespēju autoparku īpašniekiem elektroniski sekot līdzi automašīnu riepu spiedienam, tādejādi pagarinot riepu kalpošanas laiku, uzlabojot satiksmes drošību, kā arī samazinot degvielas izmaksas.


TPMS: samazina izmaksas un ietekmi uz apkārtējo vidi

Bridgestone patentētā riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) ļauj veikt ātru riepu spiediena monitoringu visiem uzņēmuma automobiļiem ar minimālu dīkstāves laiku. Sistēma datus apkopo centralizēti un nekavējoties informē servisa partneruzņēmumu par nepieciešamajām darbībām, lai nodrošinātu optimālu riepu stāvokli.

""Bridgestone" investē līdzekļus, lai attīstītu riepas ar zemu rites pretestību un ilgāku kalpšanas laiku. Tomēr maksimālas veiktspējas un ilgmūžības nodrošināšana nenotiek tika dizaina izstrādes fāzē. Tam papildus ir nepieciešams arī nodrošināt pareizu spiedienu riepās dažādas noslodzes, ceļa un temperatūras apstākļos, lai panāktu maksimālu drošību, efektivitāti un samazinātu ietekmi uz vidi. Tieši šis ir mūsu inovatīvās riepu spiediena monitoringa sistēmas darbības lauks," stāsta Jānis Grasis , "Bridgestone" Komercproduktu pārdošanas vadītājs Baltijā.

TPMS, izmantojot riepu ventiļos iemontētu sensoru sistēmu, palīdz samazināt slēptās ekspluatācijas izmaksas. Katram sensoram ir iebūvēts raidītājs, kurš ik pa sešām sekundēm nosūta radiosignālu ar datiem TPMS sistēmas blokam automašīnā. Katru reizi, kad ar riepu spiediena monitoringa sistēmu aprīkotais automobilis izbrauc cauri vārtiem, uztvērējs saņem datus un caur GPRS sistēmu nosūta tos tālākai apstrādei centrālajā serverī.

Autoparka vadības tīkla programmatūra salīdzina datus un gadījumā, ja spiediens riepās ir zemāks par pieļaujamo normu, tā nosūta automātisku ziņojumu transporta menedžerim un apkopju servisa nodrošinātājam. Programma norāda, kurā riepā spiediens ir samazināts, līdz ar to servisa nodrošinātājs ātrāk var veikt nepieciešamās darbības.

Mazākiem transporta uzņēmumiem kā ekonomiski pieejamāka alternatīva tiek piedāvāta viedtālruņu programma kopā ar manuālo uztvērēju. Pirmā "Bridgestone" TPMS sistēma Baltijā jau šobrīd tiek izmantota AS "Nordeka" autobusu parkā Latvijā.

Riepu spiediena nozīmīgums

Gaisa spiediens ietekmē ne tikai rites pretestību, bet arī riepu nodilumu. Riepas ar zemāku gaisa spiedienu gan palielina degvielas patēriņu, gan arī ātrāk nodilst. Samazināta riepas kilometrāža nozīmē arī vairāk saražotu riepu - lielāku resursu un enerģijas patēriņu.

"Bridgestone Europe" veiktās sensoru uzstādīšanas kampaņas laikā iegūtie dati liecina, ka autoparkos, kuri neveica riepu spiediena kontroli, 20% riepu spiediens bija vismaz par 10% zemāks par rekomendēto, no kurām 5% tas bija pat vairāk nekā par 20% zemāks nekā ieteiktais. Citiem vārdiem runājot - vidusmēra autoparkā katra piektā riepa negatīvi ietekmē ne tikai vidi, bet arī uzņēmuma darbības efektivitāti un tādejādi arī tā konkurētspēju.

2013. gada maijā, ieviešot inovatīvo "Bridgestone" riepu spiediena monitoringa sistēmu, 36 autotransporta uzņēmumu automobiļos visā Eiropā tika uzstādīti vairāk nekā 24 000 sensoru. Tiek lēsts, ka sistēma ļāvusi pasargāt vidi no CO2 izmešiem 2000 tonnu apjomā, kas ir līdzvērtīgi 21 mazā kravas automobiļa izmešu daudzumam gada laikā. TPMS ir pagarinājusi riepu kalpošanas ilgumu par papildus 210 miljoniem kilometru, samazinot defektu skaitu (par 319) un palielinot utilizēto apvalku skaitu (par 239).

Daļa no "Bridgestone" absolūtās riepu aprūpes

Riepu spiediena kontroles sistēma ir daļa no "Bridgestone" Absolūtās riepu aprūpes (Total Tyre Care) programmas, kas palīdz autoparkiem veikt stingru riepu izmaksu kontroli.

Totālās riepu aprūpes programma sastāv no trīs daļām: (1) Absolūtais riepas mūžs (Total Tyre Life) ar vairākkārtīgu "Bridgestone" apvalku izmantošanu un protektoru atjaunošanas tehnoloģiju; (2) Absolūtais riepu serviss (Total Tyre Services), kas garantē kravas automobiļu parku maksimālu efektivitāti, izmantojot "Bridgestone" servisa partneru tīkla sniegtos tehniskās apkopes, pārbaudes un atbalsta pakalpojumus visā Eiropā; (3) Absolūtās riepu sistēmas (Total Tyre Systems), kas sniedz informāciju par riepu stāvokli, izmantojot unikālos uzraudzības un sekošanas instrumentus - "Bridgestone Toolbox" un TPMS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!