Foto: Publicitātes foto

Iespējams, tas ir viens no izplatītākajiem jautājumiem internetā. Un tā nav tikai bezdvēseliska statistika – teju ikviens zina, cik tas ir grūti, sāpīgi un bojā mums dzīvi! Bez skriešanas notikumiem pa priekšu – patiešām eksistē neķirurģiska un neinvazīva, tostarp starpskriemeļu trūces ārstēšanas metode, kas palīdzējusi jau milzīgam skaitam pacientu!

Kāpēc cilvēki saskaras ar muguras sāpēm? Pacēli kaut ko smagu, pasēdēji pie datora "nepareizajā" krēslā, "izgulējies" neērtā matracī, pārlieku dedzīgi sāki vasarnīcas sezonu utt.

Kas visbiežāk notiek tālāk? Visi kādu laiku ciešas cerībā, ka pāries pats.

Taču tālāk – mokoša gaidīšana, lai tiktu pie ārsta, kurš diagnozes noteikšanai nozīmēs daudzus, reizēm dārgus izmeklējumus, uz kuriem būs jāgaida rindās, pēc tam jāgaida rezultāti un tālāk jau atkal ārsta vizītes gaidīšana, lai atrādītu rezultātus.

Gaidīšana, gaidīšana, gaidīšana! Tas aizņem mēnesi, bet varbūt pat vairāk. Tāda ir realitāte. Un visu šo laiku jūs ciešat sāpes!

Solis pa kreisi... solis pa labi...

Nezīlēsim kafijas biezumos un apskatīsim šos abus soļus pēc kārtas.

Tātad – ko piedāvā internets?

Lūk, daži atradumi: "Akcijas intraartikulāriem preparātiem", "Mazinvazīva diska trūces ārstēšanas metode. Zvaniet!"

Un tā tālāk... Rūpīgi visu izpētām, nedaudz zaudējam prātu no informācijas pārbagātības un galu galā tomēr dodamies pie ārsta, lai ietu cauri garai un mokošai notikumu virknei: sāpes, gaidīšana, izmeklējumi, ārstēšana un atkal sāpes. Reizēm tās atgriežas, un riņķa dancis atkal sākas no jauna.

Ilgi, dārgi un bez rezultāta!

Nu, nopietni? Kādas vēl operācijas, mums taču ceturkšņa atskaite jāgatavo, jāpanāk līdzsvars starp debetu un kredītu, bērniem jāpalīdz sagatavoties stundām, operācijai nav laika! Ārstēšanai ir jābūt pielāgojamai ierastajai dzīvei, nevis jāizsit no tās.

Par visu pēc kārtas

Katrs otrais pacients ar muguras sāpēm uz jautājumu: "Kas jūs nomāc?", atbild: "Man ir trūce!"

Lieta tāda, ka pieaugušiem cilvēkiem starpskriemeļu diskam nav asins piegādes, un tā barošana norit osmotiski, proti, kustību laikā, piemēram, staigāšanas. Attiecīgi mazkustīga dzīvesveida gadījumā diskam nepietiek barības vielas un ar laiku tas zaudē mitrumu un kļūst trausls. Tāpat nedrīkst novērtēt par zemu iedzimtības faktoru.

Ja cilvēks dzīvo pārmērīgi mierīgi, neceļot neko smagāku par maku, nepiekopj sēdošu dzīvesveidu, necilā smagumus, tad starpskriemeļu diskam barošanas pietiek. Tiesa, šādu paraugcilvēku var sastapt, iespējams, vienīgi Starptautiskajā svaru un mēru komitejā.

Diezgan bieži vecāka gadagājuma cilvēku MRI attēli ir bez izmaiņām mugurkaulā. Taču kaut kādu iemeslu dēļ viņi pie ārsta vēršas ar muguras sāpēm, turklāt reizēm ar diezgan spēcīgām. Kā likums – šādu pacientu muskuļi praktiski nedarbojas pat pie minimālas slodzes.

Cilvēkiem ar aktīvu dzīvesveidu nepieciešama arī aktīvāka mugurkaula barošana, viņiem palīdzēs speciāli vingrojumi muguras muskuļiem. Savukārt mēs MRI skatām dehidrētus starpskriemeļu diskus, kas nepietiekama uztura dēļ sabrūk un bruks vēl.

Esam atgriezušies pie banālā, taču – par laimi – no tā nebūt ne mazāk patiesā apgalvojuma "Kustība – tā ir dzīve!"

Lielākā daļa muskuļu un skeleta saistaudu slimību attīstās kustību trūkuma vai pārmērīgas fiziskās aktivitātes dēļ.

Bet kā gan kustēties, ja sāp?


Var ieteikt veikt operāciju, runā, tad viss pāries...

Taču tas nav viennozīmīgi, un tā ir o-pe-rā-ci-ja!

Zinātnieks, ārsts, rakstnieks, cilvēks, kurš varēja nonākt invalīdu ratiņā, taču uzvarēja savu kaiti, Sergejs Bubnovskis savā grāmatā "Ātrā palīdzība asu sāpju gadījumā visos dzīves gadījumos" raksta:

"Locītavas operācija, pat vishumānākā, bieži rada ilūziju par tās funkciju atjaunošanu. Taču pat pēc tehnoloģiski visaugstvērtīgākās un netraumatiskākās locītavu operācijas ir nepieciešama fiziskā rehabilitācija ar trenažieriem."

Runa, pirmkārt, ir par Bubnovska daudzfunkcionālajiem trenažieriem (MTB).

MTB nodrošina dekompresijas un pretgravitācijas slodzi, un tas ļauj izslēgt saasinājumus un nodrošināt pacientam drošu, netraumatisku slodzi.

Atslēgas vārds – drošība!

Savu daudzfunkcionālo trenažieri (MTB) medicīnas zinātņu doktors, muskuļu un skeleta sistēmas slimību ārstēšanas un rehabilitācijas metodikas, kā arī balsta un kustību aparāta slimību ārstēšanas darbu autors radīja pirms daudziem gadiem.

Tā mērķis ir apmācīt cilvēkus veikt pareizas ārstnieciskas kustības, kas nostiprina muskuļus un saistaudus, kuri apņem mūsu orgānus, muskuļus un saites. Tā savukārt ir panākumu atslēga veselības saglabāšanā, kā arī pamata terapijā.

Bubnovska metode palīdz cilvēkiem ar osteoporozi, visu mugurkaula daļu slimībām, tajā skaitā osteohondrozi, trūci, izvirzījumiem utt. Noņem asas un hroniskas sāpes mugurā, risina ceļu, gūžu, plecu un citu lielo locītavu problēmas.

Metode ir efektīva arī sirds-asinsvadu un nervu sistēmas problēmu gadījumā, reimatoīdā artrīta, koksartrozes, lūzumu, pēcdzemdību un pēcmenopauzes periodā.

Ne mazāk būtiski ir uzsvērt, ka šī ārstēšanas programma samazina recidīva risku, ka sāpes varētu atgriezties pēc nodarbību beigām.

Kopš 2020. gada sākuma rehabilitācijas nodarbības pieejamas Rīgā, Dr. Bubnovska centrā. Tur strādā fizioterapeiti, kuri izgājuši papildu apmācību Kineziterapijas institūtā.

Viss tiek kontrolēts!

Rehabilitācijas kurss Bubnovska centrā norit ārstējošā fizioterapeita uzraudzībā. Speciālists novērtē rezultātus un ievieš korekcijas rehabilitācijas programmā.

"Pie mums ierodas ar divām vēlmēm: pirmā – ātrāk noņemt sāpes, turklāt vēlams bez zālēm, kuru pacientam jau tā ir gana. Un otrā – atjaunot pilnas darbaspējas, proti, pēc ārstēšanas atgriezties savā profesijā, neierobežojot sevi ikdienas dzīvē. Bieži pie mums vēršas jau operēti pacienti. Mūsu papildu miofasciālā izmeklēšana atklāj plaši izplatītu paravertebrālo muskuļu hipertoniju mugurkaula krūšu kurvja un jostas daļā (kam iepriekš neviens no ārstiem nebija pievērsis uzmanību. Tas bieži vien netiek fiksēts epikrīzē), mugurkaula jostas daļas saišu stīvumu. Daudziem pacientiem mēs konstatējam augšstilba muskuļu zudumu ķermeņa aizmugurē, kur satiekas galvenie nervu un asinsvadu ceļi (sēžas nervs, artērijas, vēnas). Mūsu pacienti jau ir sapratuši, ka operācija nav atrisinājusi viņu problēmu, bet pretsāpju līdzekļi noņem simptomus, neatbrīvojot no sāpju iemesla," skaidro Dr. Bubnovska centra Rīgā vadošais fizioterapeits A. Smirnovs.

Skaidras instrukcijas, kustību un diafragmas elpošanas tehniku apmācība, ārstējošā ārsta un fizioterapeita rūpīga pieeja padara Bubnovska metodi drošu, izslēdzot sarežģījumus un traumas. Arī vingrinājumu kombinācija tiek izvēlēta individuāli.

Rezultātā pacients pietiekami ātri gūst rezultātu, efektīvi risinot veselības problēmu un, kas nav mazsvarīgi, par mazāku naudu nekā tas notiktu uz operāciju galda un pēc tā!

Gan lieliem, gan maziem

Trenažieri ir piemēroti jebkura vecuma cilvēkiem, sākot no sešu gadu vecuma, pilnīgi jebkāda līmeņa fiziskajai sagatavotībai. Metode lieliski piemērota bērniem ar skoliozi.

Bieži vecāka gadagājuma cilvēku vidū ir izplatītas bailes no fiziskām aktivitātēm. Pacienti kļūdaini uzskata, ka tādā veidā var gūt traumu vai nodarīt vēl lielāku kaitējumu savam veselības stāvoklim. Viņi ir pārliecināti, ka bez zālēm un tikai ar vingrinājumu palīdzību nespēj izārstēt mugurkaula un locītavu saslimšanas.

Soli pa solim

Pilns rehabilitācijas kurss pacientu ērtībām sadalīts trīs ciklos, 12 nodarbības katrā. Pilna kursa iziešana vidēji aizņem 3-4 mēnešus. Dr. Bubnovska centrā veikt ārstēšanos ir patīkami un ērti, jo tā ne tikai ir arbošanās ar trenažieriem, bet arī saunas terapija, kas apvienojumā ar ūdens procedūrām spēlē nebūt mazsvarīgu lomu mugurkaula un lielo locītavu slimību ārstēšanā.

Jāvingro ir 2-3 reizes nedēļā. Tas ir tāpat kā regulāra ārstniecisko preparātu lietošana, tikai bez preparātiem.

Ar nosacījumu, ka tiek ievērots apmeklējumu režīms, fizioterapeita rekomendācijas nodarbību laikā, kas attiecas uz pareizu elpošanu un uztura režīmu, rezultāts būs ātrs. Asas sāpes pazūd pirmā cikla laikā kopā ar bailēm par vienkāršām kustībām. Parādās prieks par pirmajiem rezultātiem.

Dr. Bubnovska metode ļauj izārstēt saslimšanas bez ķirurģiskas iejaukšanās, bet ja šāda iejaukšanās ir neizbēgama, tad terapijas metodes palīdz sagatavoties operācijai tā, lai ķirurģiskā iejaukšanās noritētu maksimāli efektīvi, bet pēcoperācijas periodā pacients ar šīs metodes palīdzību var maksimāli ātri atgriezties pie ierastajām ikdienas gaitām.

"Neceriet uz brīnumu! Brīnums – tas esat jūs pats, tikai iemācieties saprast savu organismu, bet mēs jums palīdzēsim!"

S. Bubnovskis


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!