Tuvojoties ziemas skaistāko svētku laikam, reti kuras mājas vai birojs paliek bez svētku eglītes. Kāds izvēlas eglīti podā, kāds izvēlas biezās un skaistās Nordmann eglītes, bet kādam citam ikgadēja tradīcija ir doties uz mežu pēc eglītes pašam. Tomēr visi vēlas, lai viņa eglīte turētos skaista, svaiga un nebirtu līdz pat svētku beigām.

Annels savu pieredzi eglīšu audzēšanā un uzturēšanā uzkrājuši jau 23 gadu garumā. Sācies viss, protams, ar ideju, un šobrīd jau Annels pašiem ir eglīšu audzētavas Latvijā. Diemžēl Latvijas klimatiskajos apstākļos nav iespējams izaudzēt augstākās kvalitātes Nordmann egles (Abies nordmanniana), tāpēc kopš 1997. gada Annels sadarbojas arī ar dāņu egļu audzētavu, pašiem piedaloties eglīšu kopšanas procesā.

Annels eglīšu tirdzniecības vietas, tradicionāli, ir pie lielākajiem tirdzniecības centriem Latvijā. Šogad apmeklētājus gaidīs 10 tirdzniecības vietas, no kurām 9 atrodas Rīgā un viena Jelgavā. (Tirdzniecības vietu saraksts apskatāms šeit).

Lielākā no tirdzniecības vietām kopš 2009.gada atrodas pie t/p Alfa. 600kvm lielajā laukumā katram būs iespēja izvēlēties SAVU eglīti. Nāc kopā ar ģimeni un apskati Ziemassvētku eglīšu izstādi, iepazīsti, kādas egles ir iecienītas citās pasaules valstīs. Tirdzniecības vietu meklē stāvlaukumā pie lielā 10m augstā sniegavīra.

Annels var lepni saukt sevi arī par pirmajiem, kas piedāvā Ziemassvētku eglītes iegādāties, "neizejot no mājas". Eglīte nav standarta prece, tāpēc daudziem var likties, ka iegādājas "kaķi maisā". Pastāvīgo klientu skaits ir tiešs pierādījums kvalitātei un apliecinājums uzņēmuma darbinieku rūpībai, izvēloties eglīti līdz pat 15m augstumam. Pasūtot eglītes, tiek piedāvāts pilns serviss, ieskaitot eglītes piegādi un uzstādīšanu pirms un demontāžu pēc svētkiem.

Lūk, daži Annels padomi, lai eglīte būtu uzstādīta droši un turētos ilgāku laiku.

  • Svētku eglītēm telpās centieties izvēlēties statīvus, kurus iespējams pildīt ar ūdeni. Līdzīgi grieztajiem ziediem arī eglītes vēlas "padzerties". Ja izvēlējāties eglīti podā, neaizmirstiet arī to apliet.
  • Iegādājoties griezto eglīti, vēlams pāris cm no stumbra apakšas nogriezt, lai palielinātu eglītes spēju uzsūkt ūdeni. Ja eglīti mežā cirtāt pats, pāris cm no apakšas jānogriež tikai gadījumā, ja tā bez ūdens bijusi ilgāk kā 4 stundas.
  • Liekot egli statīvā, kas pildāms ar ūdeni, ievietojiet to tā, lai tās apakša nav piespiesta pie pamatnes un spētu uzsūkt ūdeni.
  • Grieztajai eglītei statīvā un podiņeglīšu apliešanai parasti pietiek ar svaigu ūdeni. Bet var izmēģināt arī šādu recepti - 1/5 7-Up vai Sprite limonādes un 4/5 ūdens. Barības vielas - cukurs un citronskābe - paildzinās "skuju dzīvi". Citi ūdenī iejauc vienkārši ēdamkaroti cukura.
  • Izvairieties eglīti likt tiešā apkures iekārtu tuvumā (pie krāsns, boilera, radiatoriem, apkures katliem u.tml.).
  • Lai eglīte ilgāk saglabātos svaiga, vēlams, lai telpās būtu gaisa mitrinātājs vai katru dienu to nedaudz apsmidzināt ar ūdeni
  • Eglīte birst ātrāk, atrodoties vietā, kur bieži mainās temperatūra (piemēram, pie ieejas durvīm vai ja tā vairākkārt nesta telpās un ārā), caurvējā, pie ventilatoriem.
  • Izvietojot eglīti sabiedriskās un publiskās vietās, ņemiet vērā, ka garāmgājēji bieži, tīši vai netīši aizskarot eglīti, veicina tās skuju biršanu.
  • Ja neplānojat eglīti uzstādīt uzreiz pēc iegādes, vēlams to glabāt ārpus telpām vēsumā.
  • Grieztajām eglītēm izvēlieties atbilstoša izmēra statīvu. Pārāk mazs vai liels statīvs eglīti var neturēt stabili un tā var sašķiebties vai nogāzties.
  • Pārliecinieties, ka eglītē saliktās lampiņas un svecītes ir drošas un nevar radīt ugunsgrēka risku. Neatstājiet lampiņas un svecītes iedegtas bez uzraudzības.
  • Pievērsiet eglītes nostiprināšanai un ugunsdrošībai īpašu uzmanību, ja mājās paliek bērni vai mājdzīvnieki, kas var nejauši eglīti apgāzt.
  • Eglītes rotājumus izvēlieties atbilstoši eglītes izmēriem. Pārāk smagi rotājumi nolieks eglītes zarus.

Varbūt arī Tev ir zināma kāda īpaša recepte, kā Tu eglīti saglabā svaigu? 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!