Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās portatīvie datori ir stabili iekarojuši savu uzmanību ikdienas gaitās. Desmitiem raksturlielumu, desmitiem modeļu, desmitiem ražotāju. Kā gan izvēlēties labāko portatīvo datoru un kā saprast, ka jums nav iemānīts novecojis modelis?

Šajā rakstā mēs apskatīsim svarīgākos raksturlielumus laba portatīvā darota izvēlei. Te nebūs konkrētu modeļu un ražotāju ieteikumu. Balstoties uz raksturlielumiem, jūs paši varēsiet izvēlēties piemērotāko.

Kuriem raksturlielumiem ir jāpievērš uzmanību?

Izmēri
Ja portatīvo datoru bieži ņemat līdzi, tad var izvēlēties variantu — 13-14''. Ikdienas lietošanai ideāli piemērots ekrāna izmērs ir 15.6''. Ja strādājiet ar grafiskām lietām, foto, video, tad var izvēlēties modeli ar 17" vai vairāk. Taču šajā gadījumā ir vērts nopirkt arī papildu monitoru.

Procesors
Tas ir viens no svarīgākajiem raksturlielumiem, no kura būs atkarīga portatīvā datora kopējā veiktspēja. Var būt Intel un AMD procesori. Procesoru apzīmē šādi: Intel Core i5-8250U (1.6—3.4 GHz). Tas nozīmē, ka šis ir astotās paaudzes i5 procesors. Uzmanība ir jāpievērš arī paaudzēm. 7xxx paaudzes i3 būs vājāks nekā 8ххх paaudzes i3.

Operatīvā atmiņa
Jo vairāk atmiņas, jo vairāk grāmatzīmju jūs varat atzīmēt pārlūkprogrammā, nebaidoties par klēpjdatora "uzkāršanos". Tāpat operatīvā atmiņa (RAM) ir ļoti svarīga spēlēm un videomontāžai.

Videokarte
Videokarte var būt iebūvēta vai diskrēta (tā ir papildu karte, proti, jūsu klēpjdatoram būs divas videokartes). Ja aprakstā ir norādīts AMD vai nVidia — tās ir diskrētās videokartes, Intel — iebūvētā. Iebūvētā grafiskā karte var būt arī kopā ar AMD procesoriem.

Displejs
Mēdz būt tikai divu veidu matricas. Ar TN+Film aprīko lētākos portatīvo datoru modeļus, tai ir mazāks skatu leņķis un ne tik piesātināts attēls kā IPS matricai. Tāpat displejs var būt vai nu glancēts, vai arī matēts. Glancēts nodrošina piesātinātāku un spilgtāku attēlu.

Ja portatīvā datora izvēle Jums ir aktuāls jautājums, aicinām izlasīt pilnu rakstu šajā vietnē. Esam sagatavojuši maksimāli aktuālus skaidrojumus un padomus, lai Jūs nepārmaksātu lieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!