Foto: Publicitātes foto
Tuvinieka zaudējums ir viens no smagākajiem posmiem ikviena dzīvē, taču līdz ar emocionālo pārdzīvojumu papildus jādomā arī par finansēm un finanšu saistībām, kas palikušas pēc aizgājēja. Kā sarunāties par jautājumu "Ja manis vairs nebūtu?" un cik svarīgi ir sagatavoties plānam B, lai atbalstītu tuviniekus negaidītākajos dzīves brīžos, uzzini no Marisas pieredzes, kad pavisam pēkšņi zaudēts ģimenes apgādnieks un plecs – tētis.

Pēkšņi un negaidīti, bet ar "plānu B"

Marisas tētis nomira pēkšņi 52 gadu vecumā, kad Marisai bija vien 22 gadi, tāpēc ģimenei mīļotā cilvēka zaudējums bija negaidīts trieciens.

"Nekas neliecināja, ka tētim būtu bijušas veselības problēmas. Ne viņš, ne mēs pat nenojautām, ka kas tāds varētu notikt, tāpēc tas bija liels trieciens mums visiem. Tomēr par to, kas jādara pēc viņa nāves, tēvs jau iepriekš bija ar mums runājis. Tēvs mums stāstīja, kur un kādā veidā vēlas būt apglabāts, kremēts, kur vēlas, lai tiek izkaisīti viņa pelni, tāpēc zinājām visas viņa vēlmes un pat to, ko viņš noteikti nevēlētos," pieredzē dalās Marisa.

Marisas tēvs bija ļoti pedantisks un tālredzīgs cilvēks, jo jau pirms savas nāves parūpējās, lai ģimenei nebūtu jāuztraucas par finansiālajām saistībām, ja nu viņa vairs nebūtu. Kā stāsta Marisa, pēc tēva nāves ģimene atrada mapi ar dokumentiem, kurā sīki un smalki bija aprakstītas visas saistības un nepieciešamās darbības viņa nāves gadījumā.

"Mēs bijām pārsteigti, kad ieraudzījām sagatavotu mapīti, jo par tādas eksistenci līdz tēva nāvei mums nebija ne jausmas. Taču, kad sākām to šķirstīt, sapratām, ka mums ir atstāta teju rokasgrāmata, kurā līdz pat sīkākajai detaļai bija aprakstīts, kas un kā mums ir jādara. Man tas šķita kaut kas ģeniāls, jo pateicoties šai mapītei, mums bija zināms viss, kas būtu jāizdara saistībā ar finansēm un finanšu pārņemšanu," novērtē Marisa.

Vairāk par Marisas pieredzi uzzini šajā video:

Dzīvības apdrošināšana tuvinieka mieram

Latvijā ir diezgan maza daļa cilvēku, kuri mierīgu sirdi varētu teikt, ka papildus materiālā palīdzība no malas pēkšņa ienākumu zuduma gadījumā viņiem vispār nemaz nebūtu nepieciešama. Īss "priekšnoteikumu saraksts" tam būtu, piemēram, ja ir uzkrājums vismaz pusgada ienākumu apjomā, ja ir viens vai vairāki likvīdi nekustamie īpašumi bez kredītsaistībām vai ja nav kredītsaistību un nav neviena, par kuru rūpējaties un par kuru esat finansiāli atbildīgi.

Marisas tētis ne tikai bija parūpējies, lai tuvinieki būtu informēti par visām finanšu saistībām un paveicamajām formalitātēm pēc viņa nāves, bet, lai papildus emocionālajam pārdzīvojumam ģimenei nebūtu jādomā par finanšu slogu, tēvs bija iegādājies arī dzīvības apdrošināšanu.

Ikviens no mums var nodrošināt, lai milzīgu pārmaiņu brīdī tuvākajiem būtu iespējas un laiks pārkārtot savu ikdienu, uzreiz nedomājot par finansiālo pusi. Turklāt, ja dzīvības apdrošināšanas polisē jau uzreiz būsi norādījis konkrētu labuma guvēju, kas var būt jebkura persona pēc tavas izvēles, tavi tuvinieki atlīdzību varēs saņemt ātrāk nekā kārtojot mantojumu lietas.

"Dzīvības apdrošināšana bija liels atspaids manai mammai, jo tā ļāva viņai paņemt pauzi no darba, lai sakārtotu galvu un ikdienas dzīvi sev apkārt. Es, savukārt, saņēmu izdienas pensiju par tēva nāvi, kas arī man ļāva ilgāku laiku būt bezalgas atvaļinājumā un turpināt studijas. Emociju dēļ es nebūtu spējusi vienlaicīgi strādāt ierastajā režīmā un papildus vēl mācīties," stāsta Marisa.

Finansiāls atbalsts ne tikai nāves gadījumos

Dzīvības apdrošināšana sniegs finansiālu atbalstu ne tikai nāves gadījumā, bet arī tad, ja invaliditātes dēļ tu nevarēsi pildīt darba pienākumus. Ja izvēlēsies arī traumu papildapdrošināšanu, varēsi saņemt atlīdzību traumu gadījumā un atlabt, neuztraucoties par finansēm.

Swedbank dzīvības apdrošināšanas apkopotā informācija liecina*, ka vidējā apdrošināšanas atlīdzība šī gada pirmajos sešos mēnešos traumu gadījumos pārsniedz 470 eiro, savukārt kādā lietā atlīdzība sasniedza pat 15 320 eiro. Tāpēc ir vērts parūpēties par savu drošību, jo nereti traumas gūstam situācijās, kad vismazāk to gaidām, taču to ārstniecības izmaksas var būt dārgas, turklāt būtiski ietekmēt mūsu darba spējas, līdz ar to arī ģimenes budžetu.

Arī cilvēks ar saslimšanām var pieteikt dzīvības apdrošināšanu

Arī cilvēki ar saslimšanām, piemēram, cukura diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu, vairogdziedzera funkciju traucējumiem var pieteikties apdrošināšanas līgumam. Piesakoties dzīvības apdrošināšanai, tev būs nepieciešams sniegt informāciju par pašreizējo veselības stāvokli. Tas jādara tikai sākotnēji, slēdzot līgumu. Pēc tam papildus informāciju par veselību jāsniedz tikai tad, ja vēlies veikt kādas izmaiņas esošajā līgumā.

Dažkārt apdrošināšana var tikt atlikta uz laiku, piemēram, kamēr tiek noskaidrota slimības diagnoze vai pabeigts ārstēšanas kurss. Pastāv arī neapdrošināms risks, piemēram, noteiktas slimības ar smagu norises gaitu, novēloti diagnosticēts ļaundabīgs audzējs.

Ar nelaimes gadījumu apdrošināšanu vien nepietiek

Nelaimes gadījumu apdrošināšana būs finansiāls palīgs tikai neparedzētu, no cilvēka gribas neatkarīgu ārēju faktoru radītu notikumu brīžos. Savukārt dzīvības apdrošināšana neizslēdz arī dažādas slimības, kas ir biežākais nāves un invaliditātes cēlonis.

Swedbank apdrošināšanas dati rāda, ka dzīvības apdrošināšanas atlīdzību izmaksu biežākie iemesli ir audzēju, kā arī sirds un asinsvadu slimību izraisīta nāve, kas visbiežāk ir pēkšņa un negaidīta. Izmaksātās atlīdzības šādos gadījumos mērāmas pat vairākos desmitos tūkstošu eiro.

Par sev mīļajiem vari sākt domāt jau laikus

Kad esi jauns un veselīgs, dzīvības apdrošināšanu lielākoties vari sev nodrošināt ar zemāku prēmijas likmi nekā vēlāk. Novecojot, apdrošināšanas izmaksas parasti kļūst lielākas. Tāpat arī neaizmirsti par saistībām, ko jau esi uzņēmies – studiju kredīts, auto līzings vai iztērētais kredītlimits. Dzīvības apdrošināšanas polise var palīdzēt noņemt finansiālo slogu no tavu mīļoto pleciem.

Mums katram ir ērtāk runāt par lietām, ko spējam kontrolēt un paredzēt. Dažkārt rodas sajūta, ka labāk dažas tēmas noklusēt, lai "nepiesauktu nelaimi", jo ar mani taču nekas tāds nevar atgadīties. Taču atceries – apdrošināt dzīvību nenozīmē gatavošanos nomirt. Gluži pretēji – tas ir lēmums tavam un ģimenes sirdsmieram, jo nelaimes notiek tad, kad vismazāk tās gaidām.

Par "Swedbank" apdrošināšanu

"Swedbank" piedāvā apdrošināšanas pakalpojumus, kurus nodrošina "Swedbank P&C Insurance as" un "Swedbank Life Insurance SE", kurus pārstāv to Latvijas filiāles un apdrošināšanas aģents "Swedbank AS". Apdrošināšanas pakalpojumu klāsts aptver dzīvības apdrošināšanu, dzīvības apdrošināšana kredītsaistību segšanai un citus apdrošināšanas pakalpojumus. "Swedbank" piedāvātie apdrošināšanas pakalpojumi ir pieejami "Swedbank" internetbankā, kā arī "Swedbank" filiālēs visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!