Foto: Publicitātes foto
28. oktobrī jau sesto reizi notiks starptautisks pilsētplānošanas forums "MadCity Rīga". Galvenā tēma šogad ir "Krīze pilsētā", bet par tikšanās vietu izvēlēts Latvijas Kara muzejs. Vairāk nekā 200 pilsētplānotāji, arhitekti, ierēdņi, uzņēmēji, žurnālisti, aktīvi pilsētnieki no visas Baltijas tiksies, lai sapurinātu Rīgu ar jaunām idejām – kopīgā zibens-hakatonā meklēsim "Trīs labas lietas", kas Rīgā jāpaveic vispirms krīzes apstākļos.

"MadCity" diskusijas parasti ir aizraujošas un nākotnē vērstas – kāpēc runāt par krīzi? Jāņem vērā, ka rīdzinieku ikdienā ienāk jaunas tēmas un vajadzības. Taupība, sociālie mājokļi patvēruma meklētājiem, kā nepagurt un atbalstīt Ukrainu. Vienlaikus vērojams neparasts sadarbības un atsaucības vilnis. Kā veicināt sadarbību, kas nepieciešama Rīgai, kā iedrošināt pilsētu uz moderniem, konkurētspējīgiem risinājumiem? Mūsdienu cilvēkam jārēķinās ar vairākām krīzēm vienlaikus. Diemžēl Rīgā lokālu krīzi var izraisīt katras lielākas lietusgāzes, pamazām tiek glābti tilti, sabiedriskais transports un cilvēkiem piemērotas atpūtas zonas prasa pastāvīgu uzmanību, joprojām Rīgā ik rītu ierodas 100 000 automašīnas, kas vakarā aizbrauc, un šādam modelim no vides un cilvēku labsajūtas viedokļa nav nākotnes. Patiesībā Rīga spēj vairāk, nekā apzinās – tikko organizatoriski prasmīgi un efektīvi atbrīvojāmies no Uzvaras pieminekļa ēnas pār pilsētu.

Pasākums šogad ir koncentrēts vienā dienā, varam lepoties ar lektoru un dalībnieku sarakstu. Pirmoreiz uz skatuves vienlaikus kāps trīs Baltijas valstu galvaspilsētu galvenie arhitekti un plānotāji – Evelīna Ozola (Rīga), Jaak-Adam Looveer (Tallina), Mindaugas Pakalnis (Viļņa). Pēc Baltijas galvaspilsētu sasauksmes sekos stāsti par Rīgas zaļo zonu un publisko ārtelpu, kuru nozīmi atklājām, pārdzīvojot pandēmiju. Kā padarīt zaļās teritorijas vienmērīgāk pieejamas katram rīdziniekam, kā savaldīt lietusgāzes, vairot apstādījumu teritorijas, veidot mājīgas pilsētas ielas? Un kā sadarboties kopēju mērķu vārdā? Uzstāsies Anita Skundra (SIA "Rīgas Meži" valdes priekšsēdētāja), Gilma Teodora Gilīte ("DO Architekts", Lietuva), Edgars Neilands ("Labie koki"), Ģirts Runis ("Landscape") un Helēna Gūtmane ("Alps"), Jurijs Kondratenko ("grupa93/RTU"). Jautājumus viņiem un citiem runātājiem varēs uzdot gan klātienē, gan tiešsaistē.

Kā pandēmija un karš ietekmējusi pārvietošanos Rīgā, vai sabiedriskais transports atrodas "nāves spirālē", ko rīdziniekam dos stundas biļetes un Rīgas apvedceļa izbūve? Kādi ir nozīmīgākie tuvāko trīs gadu satiksmes infrastruktūras projekti Rīgā, vai mobilitāte ir daudzveidība? Vai nepieciešama iebraukšanas maksa Rīgas centrā un ko tas nozīmēs Rīgas un Latvijas iedzīvotājiem? Šos un citus Rīgas mobilitātes izaicinājumus raksturos Džineta Innusa (Rīgas Satiksme), Jānis Vaivods (Rīgas domes Satiksmes departaments), Tālis Linkaits (Satiksmes ministrija), Klāvs Grieze (Latvijas valsts ceļi), rīdzinieks Jānis Meirāns un Valts Murāns (VEFRESH).

Veiksmīgu pilsētu vislabāk raksturo tās iemītnieku spēja sadarboties un kopīgi tikt pāri dažādām krīzēm, sadarbības procesā radot jaunas vērtības un izaugsmes iespējas. Cilvēka un pilsētas attiecības krīzes apstākļos ir nākamā lielā sadaļa – tajā toni noteiks Vents Sīlis (RSU), Matīss Šteinerts (RTU), Dina Suhanova (LMA, MLDA). Mājokļu risinājumus no zinātnieka viedokļa aplūkos Kārlis Lakševics, runās pilsētvides pētnieks Mārtiņš Eņģelis, Guntars Ruskuls (RDPAD) vērtēs Rīgas apkaimes, Kaspars Liepiņš ("H2Latvija") raksturos ūdeņraža iespējas. Savukārt Ģirts Rungainis ("LR Capital") atgādinās, ka līdztekus labām idejām un aizrautībai dažreiz derētu padomāt arī par peļņu.

Noslēguma desertā, noklausījušies dienas diskusijas, klātesošie izmēģinās spēkus sadarbībā, meklējot efektīvākos risinājumus Rīgas attīstībai krīzes apstākļos. Kopumā tās būs enerģiskas un nedaudz trakas, Rīgu pacilājošas, iedvesmojošas 12 stundas. Un, ja Rīgas ierēdņi spēs kādu ieteikumu realizēt vai pat izdarīt labāk, mūsu mērķis būs sasniegts.

Ilggadīgs pasākuma atbalstītājs ir Latvijas Mobilais Telefons (LMT), ar kura atbalstu MadCity Riga konferences ieraksts būs skatāms LMT Viedtelevīzijā. Taču LMT pilsētplānotājiem sniedz daudz vairāk, gudrās pilsētas mobilie rīki ir neatņemama mūsdienīgi pārvaldītas pilsētas sastāvdaļa, turklāt 5G tīkla attīstība kļūst par svarīgu sakaru sistēmas elementu.
Stāsta Ingmārs Pūķis, LMT viceprezidents: "Jāapzinās, ka mūsdienās kritiski svarīga pilsētu infrastruktūra ir ne tikai elektrības un ūdens apgādes sistēmas, bet arī sakari. Cilvēku vajadzības ir nesaraujami saistītas ar mobilitāti, tāpēc pilsētvidē ienāk arvien vairāk viedo risinājumu. Jau šobrīd blīvi apdzīvotās vietas, ne tikai Rīgā, rodas mobilo sakaru tīkla kapacitātes problēmas, jo grūti atrast vietu, kur izbūvēt bāzes stacijas. Līdz ar 5G tīkla attīstību šis jautājums kļūs arviein svarīgāks, jo pieaugs pieprasījums un nepieciešamība pēc dažādiem mobilo sakaru risinājumiem – ne tikai mobilajam internetam telefonā vai datorā, bet arī industriālajiem risinājumiem, kam būs vajadzīga vēl plašāka mobilo sakaru bāzes staciju izbūve."

Ko darīt "Delfi" lasītājiem?

Pilnu pasākuma programmu un "MadCity" arhīvu atradīsiet šeit: https://www.madcity.lv/ Operatīvi paziņojumi atradīsies "Facebook" vietnē, kas ikdienā atvēlēta Ukrainas atbalstam: https://www.facebook.com/MadCityRiga

Šeit arī varēs sekot lekcijām un diskusijām tiešraidē, tāpat kā "Delfi" tiešsaistes pārraidē 28. oktobrī pulksten 9.30 (sekojiet līdzi pasākuma atklāšanai un uzziniet, kā jūs šajā dienā varat līdzdarboties pasākumā, pat neesot pastāvīgi klātienē), savukārt hakatona rezultātus varēs vērot "Delfi" tiešsaistes pārraidē piektdienas noslēgumā no pulksten 18.00 līdz 19.30.

Konferences MadCity ieraksts bez maksas būs pieejams visiem interesentiem Latvijas teritorijā mobilajā lietotnē "LMT Viedtelevīzija", datorā viedtelevizija.lv, kā arī LMT Viedtelevīzijas lietotājiem.

Rakstiet vēstules uz info@madcity.lv un tiekamies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!