Foto: Publicitātes attēli
Visi zina, cik svarīgi lēmumi jāpieņem jauniešiem, stājoties pēc vidusskolas augstskolā vai koledžā. Viņiem jāizvēlas starp vaļaspriekiem un perspektīvu darbības jomu, apkopojot savas prioritātes un dzīves mērķus. Tas ir ļoti nopietns uzdevums, un bez attiecīgas psiholoģiskas palīdzības jaunieši bieži kļūdās, izvēloties tās augstskolas un studiju programmas, kas ne tikai neatbilst viņu īstenajām spējām - daudzas augstskolas arī nesniedz pilnvērtīgu izvēlētās jomas apguvi vai piedāvā nevajadzīgu, laikietilpīgu iedziļināšanos jautājumos, kas profesionālas izaugsmes procesā nebūs izšķiroši.

Lai izvēlētos nākamo profesiju, augstskolu vai koledžu, Jums jānosaka savas personības īpatnības. Ļoti vienkāršs, taču arī pietiekami precīzs psiholoģisks tests pēc Dž. Holanda metodes ļaus Jums noteikt savu īsteno dzīves sūtību un studiju virzienu!

Viena no iespējām palīdzēt jauniešiem izvēles priekšā - psiholoģiskie testi, kas ir tiešs ceļš uz patstāvīgu sevis iepazīšanu. Amerikāņu psihologa un Džona Hopkinsa Universitātes socioloģijas profesora Dž. Hollanda tests potenciālajiem augstskolu un koledžu abiturientiem ir pasaulē populārākais personības tipa un piemērotas profesijas noteikšanas mehānisms. Tā galvenās priekšrocības - lakoniskums un precizitāte. Jau gadiem ilgi Dž. Hollanda testu savā praksē lieto lielākā daļa pasaules labāko augstskolu un koledžu pedagogu. Bez šaubām, tikai labākie izglītības meistari ļoti delikāti attiecas pret savu profesiju un audzēkņiem, izvēloties šo testu.

Dž. Hollanda testa pamatā ir vairāki personības tipi. Tie neizslēdz viens otru un ir procentuāli atšķirīgi piemītoši katram cilvēkam:

  • mākslinieciskais,
  • reālistiskais (praktiskais),
  • intelektuālais (izzinošais),
  • sociālais,
  • konvencionālais (tradicionālais),
  • uzņēmīgais.

Nav grūti pamanīt, ka katram personības tipam bieži atbilst arī attiecīgās studiju programmas un pat augstskolas. Piemēram, sociālais personības tips vislabāk jutīsies sabiedrisko attiecību vai žurnālistikas jomā. Savukārt īsteni praktiskais gūs panākumus darbā ar ienesīgo un perspektīvo datortehniku vai informācijas tehnoloģijām. Uzņēmīgais - ģenerēs idejas un spēs tās realizēt vislabākajā manierē!

Jāievēro arī personības tipa individualitāti! Mākslinieciskais tips var veiksmīgi studēt mākslas augstskolās vai kultūras koledžās. Tomēr cilvēks, kura māksliniecisko tipu papildina uzņēmīgā tipa īpašības, vislielākos panākumus gūs tādās sfērās kā reklāma, biznesa plānošana, dizains, datorgrafika. Iespējams, šāds cilvēks veiksmīgi apgūs pat tiesību zinātnes kādā prestižā augstskolā vai koledžā, kas prasītu apķērīgu, taču radošu pieeju problēmām. Personības tipa kombinācijas pieļauj vairākas izvēles, bet ir jāievēro procentuālās attiecības. Piemēram, izteikti praktiskā tipa personībai vajadzētu izvēlēties drīzāk augstskolu vai koledžu ar augstāko profesionālo, nevis akadēmisko izglītību. Savukārt no studiju programmām ieteicamas būtu tās, kas sniedz pietiekamu praktisko zināšanu bāzi.

Latvijā ir tikai nedaudzas augstskolas un koledžas, kas var apmierināt gan praktiskā, gan radošā tipa personības. Vienas no labākajām ir augstskola EIHSEBA un Latvijas Biznesa koledža, kuras piedāvā iegūt profesionālo augstāko izglītību! Var izvēlēties sev piemērotāko starp tādām augstskolas piedāvātajām radoši praktiskām jomām kā komunikācijas zinātne, tiesību zinātnes, reklāma, programmēšana un IT, tūrisma vadība, radošu pasākumu organizēšana un uzņēmējdarbības vadība.

Kā var manīt, augstskola EIHSEBA un Latvijas Biznesa koledža tiecas sagatavot Latvijas attīstībai nepieciešamos līderus, kas paceltu valsti nepieciešamās starptautiskās sadarbības augstumos. Un Dž. Hollanda tests ir viens no ceļvežiem augstskolas un koledžas mērķu piepildījumam! Tas palīdz mācību spēkiem un programmu veidotājiem ievērot, ka katrā personības tipā ir potences, kuras ir izdevīgi pielietojamas un virzāmas produktīvā gultnē. Svarīga nav tikai teorija un akadēmisks skats uz pasauli, bet arī spēja pārvaldīt, pārliecināt, organizēt un radīt pasauli ap sevi!

Lai uzzinātu, kādi ir Jūsu izteiktākie talanti, kur tie vislabāk būs īstenojami un kādas profesijas ir Jums piemērotākās, aizpildiet Dž. Hollanda profesijas izvēles un personības tipa noteikšanas testu augstskolas EIHSEBA mājas lapā: http://lv.eihseba.com/augstskola-eihseba/dz-holanda-tests/

Uz tikšanos Jūsu panākumu virsotnēs,
Augstskolas EIHSEBA un Latvijas Biznesa koledžas studentu pašpārvalde

Iesakām apmeklēt:

augstskola.com | koledža.lv | universitetas.com | talmaciba.com университет.рф | vidusskola.com | lv.eihseba.com 
Tiesību zinātnes | Budžeta vietas  | Tālmācībā | Atsauksmes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!