Bieži vien uzņēmējiem nācās sastapties ar naudas, laika un cilvēku resursu trūkumu, ražota produkta kvalitātes pasliktināšanos. Mums visiem ļoti labi pazīstamas situācijas, kad piegādes tiek kavētas, līgumi netiek pildīti noteiktā laikā un ka rezultāts - izpildes un nodošanas termiņi tiek «vilkti garumā», utt. Situācijas, kad jāupurē darba kvalitāti lai tikai varētu iekļauties plānotā budžetā arī notiek diezgan bieži. Tas viss ir problēmu klāsts, ar ko nācās sastapties daudzām mūsdienīgām kompānijām un uzņēmumiem. Veids, kā minētās problēmas tiek risinātas, nosaka šo kompāniju konkurentspēju, rentabilitāti un likviditāti. Mūsdienīgo kompāniju vadības tehnoloģijas ļauj risināt šīs problēmas vienotās sistēmās ietvaros. Tieši tāda ir Projektu Vadības Sistēma.

Projektu vadība radusies pagājušajā gadsimta: Rietumos 50-to gadu vidū tika uzsāktas projektu vadības sistēmas izstrādes, bet 70-jos gados šī sistēma jau tika masveidīgi izmantota daudzās rietumu kompānijās. Mūsdienās ASV, Rietumeiropā un Japānā bez šīs metodes pielietošanās netiek pildīts neviens liels valsts pasūtījums un to izmanto vairākās komercstruktūrās visās nozarēs.

Visbiežāk šī sistēma tiek pielietota celtniecībā, investīcijās, finansu kreditēšanas sfērā, IT sfērā, telekomunikācijās, augsti tehnoloģiskā ražošanā, reklāmā. Projektu vadība dod iespēju:

- aptvert sākumā neaptveramu problēmu;
- precīzi sadalīt resursus un darbus;
- izveidot sarakstu – kādus darbus varētu veikt paralēli, bet kādus – pakāpeniski, kādas starp tiem ir pieļaujamas atstarpes;
- izveidot budžetu "no apakšas uz augšu", sākot ar elementārām operācijām;
- paredzēt riskus un pārvaldīt tos.

Labi izveidota projektu vadība — tas ir visizdevīgākā līdzekļu izmantošana. Tā ļauj ieekonomēt apmēram 30% laika un apmēram 20-30% līdzekļu, kādi tiek ieguldīti projekta realizēšanā, kas nepārprotami tiek pierādīts praksē.

Var rasties iespaids, ka projektu vadība lietderīga tikai lielām kompānijām, bet pat neliels uzņēmums sastopas ar tādām pašām problēmām. Piemēram, kompānijai jāpiedalās izstādē. Tika pasūtīta poligrāfiska produkcija. Ja tipogrāfija tikai uz 2 dienām aizkavēs produkcijas piegādi, visas šīs kompānijas pūles tiks nopietni izjauktas. Tādejādi minētā gadījumā svarīgs bija pasūtījuma izpildes termiņš. Ja tāds projekts, ka piedalīšanās izstādē varētu noritēt nevainīgi, nepieciešams laicīgi paredzēt riskus un pasūtījuma kavēšanas varbūtības, lai izstādes laikā viss būtu pilnā kartībā.

Pie viena, vairākuma projektos notiek laika kavēšana un budžetu pārtērējumi tikai tāpēc, ka tie plānoti neņemot vērā riskus, sekas, pie kuriem var novest tādi vai citi lēmumi. Izmantojot projekta menedžmentu kompānijā, cilvēki lēmumu pieņemšanā nepaļaujas intuīcijai, viņi pārskaita sekas.

Vispopulārākais projektu vadības instruments ir Microsoft Project programma. Šīs programmas popularitāte pasaulē aizņem līdera vietu. Viena no šīs programmas atšķirībām ir intuitīvi saprotams interfeiss un integritāte ar citiem pielikumiem.

17.-18. jūnijā Rīgā notiks Projektu Vadības dienas Vadima Bogdanova vadībā. Divu dienu laikā tiks dota iespēja apgūt projektu vadības bāziskus principus un iemācīties strādāt programmā Microsoft Project 2003.

Apmācības rezultātā treniņa laikā dalībnieki apgūs darbu un projekta resursu plānošanas prasmes un iemaņas, to optimizācijas veidus, ņemot vērā citus projektus, kas tiek īstenoti uzņēmumā. Katrs dalībnieks treniņa gaitā piedalīsies kā projekta menedžera lomā, tā arī izpildītāja un uzņēmuma vadītāja lomā. Tiks atstrādātas korporatīvās sadarbības iemaņas un prasmes uzņēmuma projektu vadības sistēmas ietvaros. Klausītājiem tiks nodemonstrēti analīzes un projekta kopuma modelēšanas principi.

Treniņš “Projektu vadība Microsoft Project programmā” ir unikāls, jo vienlaikus notiek projektu vadības kā atsevišķas disciplīnas apmācība un programmas (Microsoft Project, Microsoft Project Server) pielietošanas apgūšana. Tas dod dalībniekiem iespēju pielietot praksē projektu vadības prasmes un vienlaikus apgūt programmu. Pieteikties un piereģistrēties treniņam var pa tālr. 7176411, 9229929, tel. pasts: info@trainings.lvSīkas ziņas: www.trainings.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!