Foto: Publicitātes foto

Redzes pasliktināšanās, kļūstot vecākiem – šī ir problēma, kas agrāk vai vēlāk skar katru no mums vecumā pēc 40. Tieši šajā vecumā sāk attīstīties ar vecumu saistīta tālredzība (presbiopija), kas bieži tiek diagnosticēta kopā ar tuvredzību. Vai ir iespējams atgūt redzi iepriekšējā līmenī? Kā apturēt redzes pasliktināšanos? Kur veikt redzes pārbaudi? Profesors Igors Solomatins pastāstīja, kādas ir ar vecumu saistītās redzes izmaiņas, to iemesli un efektīvās metodes šo problēmu risināšanai.

Kāpēc rodas ar vecumu saistītas redzes izmaiņas?

Redzes asuma pasliktināšanās pēc 40 gadu sasniegšanas ir dabisks process, kas saistīts ar mūsu bioloģiskās lēcas – acs lēcas – struktūras maiņu. Lēcā atrodas īpaši muskuļi, kas ir iesaistīti visos redzes procesos. Skatoties tālumā, muskuļi atslābinās, un lēca kļūst plakana, bet, skatoties tuvumā, muskuļi savelkas, liekot lēcai sabiezēt.

Ķermenim novecojot, acs lēca maina izmēru, svaru un krāsu. Muskuļi zaudē tonusu un elastību, kas nepieciešami izcilai redzei, izraisot pastāvīgu lēcas atslābināšanos. Šo procesu rezultātā redze tālumā paliek nemainīga, bet redze tuvumā pasliktinās.

Pastāv mīts, ja tuvredzība tiek novērota agrā vecumā, tad ar vecumu tā pazudīs vai izslēgs iespējamu hiperopijas attīstību. Diemžēl tā tas nav. Presbiopija attīstās visiem cilvēkiem vecumā pēc 40, bet dažiem tā tiek diagnosticēta kopā ar tuvredzību.

Kāda var būt tālredzības profilakse?

Ar vecumu saistīta tālredzības profilakse, pirmkārt, ir redzes higiēna un profilaktiskas pārbaudes pie oftalmologa. Man jāsaka, ka savlaicīga pārbaude pie ārsta un redzes korekcija ar brillēm, kontaktlēcām vai lāzeroperācija var palēnināt vai pat apturēt šo procesu. Tomēr tikai maza daļa cilvēku pievērš uzmanību pirmajām ar vecumu saistīto traucējumu pazīmēm.

Svarīgi pievērst lielāku uzmanību redzes izmaiņām, kad teksta lasīšanai nepieciešams intensīvāks apgaismojums vai kad, mēģinot aplūkot uz papīra rakstīto, jums ir jāizstiepj roka visā garumā, bet burti joprojām nav skaidri redzami.

Kādus risinājumus piedāvā mūsdienu medicīna?

Vācu ražotāja "Carl Zeiss Presbyond Laser Blended Vision" ir drošs un uzticams risinājums ar vecumu saistītas tālredzības ārstēšanai vecumā no 40 līdz 60 gadiem. Operācija uzlabo redzi un efektīvi novērš ar vecumu saistītos redzes traucējumus tuvumā un tālumā.

Šodien "Presbyond" ir līderis starp lāzertehnoloģijām, kuru mērķis ir novērst ar vecumu saistīto redzes pasliktināšanos. Ja cilvēkam nav kontrindikāciju, procedūra ļauj koriģēt redzi līdz -8 dioptrijām tuvredzības un līdz +2 dioptrijām tālredzības gadījumā, kā arī novērst astigmātismu līdz -2 dioptrijām.

Presbyond tehnoloģija ņem vērā visas pacienta individuālās īpašības un tiek atsevišķi pielāgota katrai acij. Lāzera stara mikrona precizitāte procedūras laikā nodrošina ātru, ērtu un nesāpīgu korekcijas procesu.

Kam piemērota šī redzes korekcijas metode?

Presbyond metodes galvenā priekšrocība ir tā, ka operācija ir piemērota gandrīz ikvienam, jo ir pieradīta tās vieglāka panesamība pacientiem, salīdzinot ar līdzīgām operācijām, kas tika veiktas ar vecumu saistīto redzes izmaiņu koriģēšanai.

Daudziem pacientiem ir svarīgi, lai rehabilitācijas periods noritētu salīdzinoši ātri. Pēc "Presbyond" operācijas viņi var lasīt un strādāt tuvā attālumā bez brillēm burtiski uzreiz. Citi redzes korekcijas veidi nevar nodrošināt šādu rezultātu.

Šī metode ļauj koriģēt redzi līdz maksimāli iespējamiem rādītājiem, lai pacients varētu lieliski redzēt gan tuvumā, gan lielos attālumos. Šeit ir svarīgi atzīmēt, ka pēc Presbyond procedūras pacientam ir laba redze arī vidējā attālumā.

Ar ko "Presbyond" procedūra atšķiras no standarta redzes lāzerkorekcijas?

Labojot presbiopiju vai ar vecumu saistītu tālredzību, ir svarīgi ņemt vērā faktorus, kas saistīti ar vispārēju ķermeņa novecošanos. Mūsdienīgā, fizioloģiski optimizētā "Presbyond" tehnoloģija ļauj ne tikai atjaunot redzi, bet arī palielināt katras acs fokusa dziļumu. Šim mērķim tiek izmantota mikro-mono redzes stratēģija, kad dominējošā acs tiek koriģēta pilnībā, lai nodrošinātu izcilu redzi tālumā, bet otrai acij tiek atstāts neliels mīnuss – parasti līdz 1,5 dioptrijām. Šāda kombinācija nodrošina lielisku redzi tuvā, vidējā un tālā attālumā.

Kā tiek panākts šis efekts? "Presbyond" redzes korekcijas sagatavošanas procesā ķirurgam ir iespēja identificēt un koriģēt visprecīzākos acs optikas iestatījumus. Tas notiek, skenējot katras acs unikālu optisko "attēlu". Šādā veidā visi iegūtie dati tiek izmantoti, lai sagatavotu individuālu redzes korekcijas programmu. Tātad, izmantojot mākslīgo intelektu, ķirurgs iegūst divu attēlu saplūšanu redzei tuvumā un tālumā, kā arī īpašus korekcijas parametrus.

Kā notiek "Presbyond" redzes korekcija?

Operāciju zālē pacients pavada aptuveni 15 minūtes, bet pati redzes korekcija ilgst tikai 2-3 minūtes katrai acij. Pēc lāzera iedarbības pacients var atpūsties atsevišķā telpā un atstāt klīniku 30-60 minūšu laikā.

Operācija tiek veikta ar vietējo (pilienveida) anestēziju, tāpēc tā ir absolūti nesāpīga. Turpmākajās stundās pēc lāzera iedarbības pacients var sajust nelielu dedzinošu sajūtu acīs, bet jau nākamajā dienā viņš var atgriezties pie ierastā dzīvesveida.

Kā pieteikties Presbyond redzes lāzerkorekcijai?

Pirms jebkuras operācijas ir jāveic rūpīga redzes un acu pārbaude. Pieredzējuši Dr. Solomatina Acu centra oftalmologi veiks padziļinātu diagnostiku, lai noteiktu acu struktūras individuālos parametrus un iezīmes, kā arī lai izvēlētos atbilstošu procedūru, pamatojoties uz iegūtajiem datiem.

"Presbyond" nodrošina uzticamu un efektīvu rezultātu, uzreiz atbrīvojot pacientu no nepieciešamības nesāt brilles un kontaktlēcas, tādēļ, ja ārsts konstatē, ka šī procedūra ir jums piemērota, varēsiet ieplānot operāciju jums ērtā laikā.

Lai veiktu acu pārbaudi Dr. Solomatina Acu centrā un saņemtu ieteikumus par piemērotu redzes korekcijas metodi, jums jāpiesakās pie oftalmologa pa tālruni +371 67 217 317 vai tiešsaistē, aizpildot anketu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!