Foto: Publicitātes foto
Iepazīsties ar elastīgo paaudzi (Generation Flex) – kvalificēti darbinieki ar pieaugošu neatkarības sajūtu, kuriem nodarbinātība vairs nenozīmē stingru ikdienas rutīnu vai galamērķi, kas jāsasniedz.

Tehnoloģiski zinošs, gudrs un dinamisks – tāds ir mūsdienīgs darbaspēks, kas sagaida vai drīzāk pieprasa elastīgāku pieeju darbam, kā arī nebaidās darīt zināmas savas vēlmes.

Saskaņā ar nesen veikto globālo darba vietu aptauju (Global Workspace Survey), ko veica Starptautiskā darba vietu grupa un vadošais globālais elastīgu darba vietu nodrošinātājs IWG (Latvijā pārstāv Regus biroju centrus), 83 % darbinieku visā pasaulē apgalvo, ka noraidīs darba piedāvājumu, kas nepiedāvā elastīgu darba ikdienu.

Elastīgajai paaudzei ir skaidra izpratne par to, kādai vajadzētu būt viņu darba dienai, un, ja uzņēmumi nespēj pieņemt šos daudzsološo talantu nosacījumus, viņi ir tie, kuri riskē zaudēt. Pierādījums tam ir aptaujas rezultāti, kuros vairāk nekā puse no 15 000 IWG aptaujāto profesionāļu apgalvo, ka darba vietas atrašanās vieta viņiem ir svarīgāka par darbu prestižā uzņēmumā.

Darba tirgus neapšaubāmi ir mainījies. Puse no respondentiem strādā ārpus biroja pusi nedēļas, kas liecina, ka darbinieks uzņēmumam kļūst aizvien vērtīgāks. Elastīgam darbam kļūstot par jaunu normu, jebkuram uzņēmumam, kas vēlas panākumiem bagātu nākotni, ir jāpielāgojas.

Arī uzņēmumi iegūst no jaunajiem elastīga darba apstākļiem – paaugstināta produktivitāte, zemākas izmaksas un līdzvērtība tirgū! Nav nejaušība, ka pēdējo desmit gadu laikā 85 % darba devēju ir īstenojuši elastīgu darba vietas politiku vai plāno to darīt.

Tātad, ko tieši vēlas šī elastīgā paaudze un kā uzņēmumi var izmantot elastīga darba ieguvumus?

Strādā gudrāk, nevis smagāk

Elastīgā paaudze ir augusi līdz ar straujo tehnoloģiju attīstību. Ir izpētīts, ka tuvāko pāris gadu laikā 80 % pasaules iedzīvotāju piederēs viedtālrunis. Un ar šo ievērojamo tehnoloģiju mainību ir notikušas arī būtiskas izmaiņas attieksmē pret darba vietu.

Prasmīgi darbinieki tagad var pieslēgties un strādāt no jebkuras vietas. Rezultātā šie digitālie nomadi novērtē elastību. Viņi vēlas strādāt noteiktas darba stundas attālināti vai arī kopdarba (co-working) telpās. Tas, ko viņi nevēlas, ir būt piesaistītiem vienai atrašanās vietai.

Jo īpaši tas attiecas uz darba vietām, uz kurām ir jābrauc, kas bieži vien tiek saistīts ar ilgstošu, dārgu un reizēm stresu veicinošu apstākli. Saskaņā ar IWG aptauju divas piektdaļas cilvēku visā pasaulē uzskata, ka pārvietošanās ir sliktākā dienas daļa (40 %), bet vairāk nekā puse respondentu uzskata, ka 2030. gadā tas varētu būt jau kaut kas novecojis.

Līdzsvara panākšana

Šī ir paaudze, kurai darba un privātās dzīves līdzsvars ir izšķirošs. Tā vēlas pielāgot darbu dzīvei, nevis otrādi. IWG aptaujā konstatēts, ka elastīgs darbs uzlabo šo līdzsvaru par 78 %.

Un patiešām, trešdaļa aptaujāto respondentu (32 %) apgalvo, ka elastīgs darbs viņiem ir tik svarīgs, ka viņi nepieņemtu darbu vai aizietu no darba, kas nav elastīgs.

Tā vietā viņi vēlas strādāt uzņēmumā, kurā ir uz sadarbību vērsts kolektīvs un saturīga darba vide, kas var būt īpaši izdevīga vecākiem darbiniekiem, vecākiem un tiem, kuri cieš no stresa vai garīgās veselības problēmām.

Uzņēmuma interesēs

Elastīgums ne tikai padara darba ņēmējus laimīgākus un veselīgākus, bet arī darbs tiek paveikts labāk. Vairāk nekā trešdaļa uzņēmumu vadītāju ziņo, ka, piešķirot darbiniekiem brīvību pabeigt darbu, kur un kad viņiem ir ērtāk, bez fiksēta darba modeļa, uzņēmumi var palielināt produktivitāti par vairāk nekā 40 %.

Šie skaitļi atspoguļo vēl lielāku rezonansi, ņemot vērā ANO ziņojumus, ka pasaules produktivitātes palēnināšanās ir viens no pasaules ekonomikas svarīgākajiem elementiem pēdējos gados.

Elastīgam darbam var būt svarīga stratēģiskā loma gan esošo darbinieku motivēšanā, gan algojot jaunus darbiniekus. Kas liecina, ka 77 % uzņēmumu ievieš elastīga darba principus ne tikai, lai paturētu darbiniekus esošajās štata vietās, bet arī, lai piesaistītu jaunu darbaspēku.

Turklāt arī nestabilajos finanšu apstākļos elastīgs darbs ļauj uzņēmumiem būt spējīgākiem un rentablākiem. Vairāk nekā trešdaļa uzņēmumu vēlas paplašināties starptautiskā mērogā 2019. gadā, un 64 % apgalvo, ka elastīgs darbs veicina attīstības ātrumu jaunos tirgos, turklāt bez lielām izmaksām, kas var ievērojami samazināt uzņēmuma kapitāla un darbības izdevumus.

Asu prātu tikšanās

Kamēr elastīgā paaudze vēlas strādāt savam dzīvesveidam atbilstoši, gudri uzņēmumi, lai piesaistītu šos talantīgos profesionāļus, kā arī palielinātu produktivitāti un sagatavotos mainīgiem finanšu apstākļiem, attiecīgi pielāgo savu darba vietu stratēģiju. Un, kad ikviens gūst labumu, elastīgs darbs atmaksājas, nodrošinot visiem lielisku darba dienu!

Aicinām iepazīties ar pētījumu tuvāk vietnē: Research

Lai saņemtu plašāku informāciju par Regus, lūdzu, apmeklējiet:

www.regus.lv

https://www.facebook.com/RegusGlobal/

www.linkedin.com/company/regus

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!