Foto: Publicitātes foto
Nekad nav par vēlu sākt plānot finanses – jo ātrāk sapratīsiet savus mērķus un izveidosiet plānu, jo ātrāk gūsiet panākumus. Izmantojot raksta turpinājumā apkopotās metodes, iemācīsieties kontrolēt savas finanses, vienlaikus neatsakoties no savām vēlmēm un vajadzībām.

Ienākumu un izdevumu apkopošana

Visbiežāk pieļautā kļūda, kas neļauj kontrolēt finanses, – mēs neapzināmies savus ienākumus un izdevumus. Kad nesekojam saviem tēriņiem, varētu likties, ka budžets ir sabalansēts un finanses tiek kontrolētas, tomēr visbiežāk tas rezultējas ar pārtērēšanos.

Lai saliktu visu pa plauktiņiem, sāciet krāt visus čekus un bankas izrakstus un katru mēnesi apkopojiet tās pa kategorijām. Zinot tēriņus, jums būs vieglāk kontrolēt savas finanses un vieglāk saskatīt jomas, kurās varat ietaupīt. Ja jums katru mēnesi ir daudz izdevumu, iespējams, vieglāk izmantot kādu finanšu lietotni vai izveidot "Excel" tabulu.

Mērķu noteikšana

Lai iemācītos plānot finanses, vajadzētu noteikt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa mērķus. Īstermiņa mērķis var būt, piemēram, ietaupīt brīvdienu izklaidēm, savukārt ilgtermiņa mērķis var būt, piemēram, iegādāties mājokli. Esiet reālistisks un centieties noteikt konkrētas naudas summas, kas Jums nepieciešamas, lai nostādītos mērķus sasniegtu.

Budžeta pamatprincipu ieviešana

Kad esat noteicis finansiālos mērķus, vajadzētu noteikt pamatprincipus, kurus pielietot, lai tos sasniegtu. Šajā gadījumā svarīgi, lai pamatprincipi būtu reālistiski – viens no vispopulārākajiem un arī ērtākajiem budžeta pamatprincipiem ir aplokšņu likums jeb 50/30/20 likums.

Izmantojot šo metodi, visi ienākumi tiek sadalīti trīs aploksnēs: 50% ikdienas tēriņiem (mājoklis, transports, pārtika utt.), 30% ietaupījumiem, savukārt 20% izklaidēm un citām vēlmēm.

Budžeta pamatprincipu ieviešana ir ilgtermiņa process, tādēļ neuztraucieties, ja uzreiz neizdodas ievērot visus ieviestos jaunumus. Galvenais, lai jūs pats apzināties un redzat, ka tas ir efektīvi, tam ir jēga un ar laiku iemācāties pilnībā to ievērot.

Iekrājumu veidošana

Drošības spilvena jeb iekrājumu veidošana vienmēr ir laba ideja! Lai iekrājumu veidošana neradītu robu budžetā, piekopiet taktiku katru dienu/nedēļu/mēnesi nolikt malā konkrētu naudas summu. Ja kādu reizi nevarat atļauties nolikt naudu malā, nepārdzīvojiet, bet centieties atteikties no kādas vēlmes, lai nākamreiz varētu nolikt naudu arī par iepriekšējo reizi – tā iemācīsieties līdzsvarot savu budžetu.

Atbrīvošanās no nastas

Finansiālo mērķu sasniegšana un drošības spilvena veidošana var būt pamatīgi apgrūtināta, ja Jums ir kādas finansiālas saistības. Visbiežāk tie ir mājokļa vai auto līzinga maksājumi, kredīta maksājumi vai parāds draugam. Ja jums ir parādu nasta, taču vēlaties iemācīties plānot un kontrolēt finanses, sākumā vajadzētu no tās atbrīvoties – ieplānojiet budžetā regulārus tēriņus, kas saistīti ar parāda atmaksu.

Skaidras naudas izmantošana

Varētu likties absurdi, tomēr, tērējot skaidru naudu, mēs mēdzam iztērēt mazāk nekā tad, ja izmantojam maksājumu karti. Tas skaidrojams ar faktu, ka skaidru naudu spējam sataustīt un fiziski jūtam, kad tās paliek mazāk. Lai apzinātos tēriņus un justu, ka finanšu spilvens samazinās, kur vien iespējams, maksājumus veiciet ar skaidru naudu, īpaši pārtikas veikalā. Tomēr tajā pašā laikā neaizmirstiet, ka atsevišķos gadījumos, maksājot ar karti, varēsiet iegūt izdevīgākus piedāvājumus!

Jūsu finansiālie mērķi laika gaitā var mainīties, tādēļ vienmēr esiet gatavs pielāgot savu finanšu plānu. Ik pa laikam, vismaz reizi trīs mēnešos pārskatiet savu progresu, lai pārliecinātos, vai dodaties pareizā virzienā.

Dažkārt tomēr var rasties tēriņi, kuri nevar gaidīt, piemēram, par auto remontu.

Rakstu piedāvā "Ferratum"

Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!