Foto: Publicitātes attēli
Kam jūs dotu priekšroku - rāmai nedēļas nogalei īstā lauku sētā, kur baudīt aromātisku saunu, peldi baseinā un pastaigas pa klusu mežu vai brīvdienām augstākās klases viesnīcā, kas paver iespēju piedzīvot gan pilsētas kņadu, gan visdažādāko veidu masāžas un citas relaksējošas procedūras? Lai vai kāda būtu jūsu izvēle, Igaunija ir īsta SPA paradīze, kur atrodama veselīga atpūta ikvienai gaumei.

Kaimiņzemē dažādu ūdens procedūru lietderību pazīst jau gandrīz divus gadsimtus - vēl ilgi pirms SPA modes viļņa pēdējās desmitgadēs. Kopš 1820. gadā tikusi atklāta Igaunijas dūņu dziednieciskā daba, kūrortu un procedūru klāsts arvien pieaudzis. Mūsdienās pa kādam atpūtas centram ir vai katrā Igaunijas mazpilsētā, bet lielākajās apdzīvotajās vietās un kūrortos SPA un atpūtas centru piedāvājums ir patiešām plašs.

Atsaucot atmiņā faktu, ka abreviatūra 'SPA' cēlusies no latīņu frāzes 'sanus per aqua' un nozīmē 'veselība caur ūdeni', top skaidrs, ka par SPA procedūrām dēvējams it viss, kas sniedz ķermeņa un gara labsajūtu un ir saistīts ar ūdeni: masāžas, aromterapijas, pirtis, ietīšanas, peldes un pārējās skaistumkopšanas procedūras. Tātad - it viss patīkamais un veselīgais.

Igaunijā vienmēr ir bijušas cienītas dažādu kultūru tradīcijas, tādēļ atpūtas centros atradīsiet gan neskaitāmas variācijas par ziemeļzemju SPA karalieni - saunu, gan varēsiet baudīt procedūras, kas izsenis tikušas veiktas Vidusjūras reģionā vai Tālajos Austrumos. Stāsta, ka saunas dziednieciskais noslēpums slēpjoties visu četru pasaules pamatelementu kombinācijā - pirts procesā apvienojas uguns, ūdens, gaiss un zeme. Arī dažādi vērtīgi produkti, ķermeņa maskas, skrubji un aromātiskie uzlējumi, kas attīra gan ādu, gan visu organismu, gādā par saunas īpaši veselīgo iedarbību. Iecienītākie ziemeļu pirts produkti: sāls, medus, piens un dažādi ārstnieciskie augi.

Tiem, kas neatzīst saunu un nevēlas piedzīvot kontrastus starp karsto gaisu un ledaino ūdeni, izvēle starp citām SPA procedūrām ir visai vērienīga: pieejamas ir aromātiskas šokolādes masāžas, silto akmeņu masāžas, Kleopatras piena vannas, dziednieciskas sejas masāžas, burbuļvannas, pretcelulīta masāžas, pēdas un plaukstas kopjošas procedūras, visdažādākie skrubji, tvaika vannas, limfodrenāža un procedūras grūtniecēm, zemūdens masāžas, parafīna aplikācijas, sāls istabas apmeklējumi, pretstresa masāžas, minerālūdens procedūras un daudz kas cits. Tas viss vienuviet un bez steigas, kāda mēdz būt, līdzīgas procedūras veicot skaistumkopšanas salonos. Igaunijas senās SPA tradīcijas nodrošina nevainojamu apkalpošanu: kvalificētu personālu un individuālu pieeju katram klientam.

Arī ar komunikāciju grūtību nebūs, jo vairums speciālistu runā angļu un krievu valodā, un daudzviet informācija par procedūrām pieejama arī latviski.

Cilvēks ir cieši saistīts ar dabu - šo sentēvu atziņu mūsdienu igauņi godā un uzskata gluži vai par visu SPA centru kopējo moto. Patiešām - dabu mūsdienu Igaunijā sajust var ik uz soļa un, protams, arī SPA viesnīcās un atpūtas centros. Pirts lāviņas gatavotas no smaržīga koka, procedūru priekštelpās jūtams maigs kumelīšu vai lavandas aromāts, sāls istabas sienas patiešām darinātas no sāls un izstaro īstu jūras un joda dvesmu, masāžās tiek izmantotas dabīgas un ādai tīkamākās eļļas, un dienas gaitā it visur iespējams malkot gardo un veselīgo SPA ūdeni ar gurķu, citrusaugļu, ogu vai zaļumu piedevām.

Lai procedūras ar veselīgu dzīvesveidu rokrokā ietu visas dienas garumā, daudzviet padomāts arī par īpaši veselīgu ēdināšanu un par iespējām izraudzīties sev tuvākas sportiskās aktivitātes - doties klejojumos pa apkaimes meža takām, braukt ar kanoe laivām, peldēties baseinos un jūrā vai mīties ar velosipēdiem. Tiem, kas labprātāk izraugās veselības kūres, nevis vien dažas procedūras, ir iespēja pieteikties tievēšanas un attīrīšanās nometnēm, kur vairāku dienu garumā ievērot īpaši veselīgu dienas režīmu, pareizi ēst un izbaudīt vērtīgas procedūras.

Kā lai no garā iespēju saraksta izvēlas tieši sev nepieciešamo? Galvenais noformulēt procedūru mērķi - to, vai vēlaties relaksēties, uzlabot figūru un sejas ādu, sportiski atpūsties, vai vēl ko citu. Lai atvieglotu izvēli, vietumis apmeklētājiem tiek piedāvāti vairāku procedūru kompleksi.

Arī tad, ja nevarat izlemt, vai uz SPA un atpūtas centriem labāk doties vienatnē vai ar visu ģimeni, apdomājiet, pēc kādas atpūtas ilgojaties! Ja vēlaties uzkrāt enerģiju, vislabāk atpūtīsieties vienatnē vai tuvu draugu kompānijā, ja sapņojat par romantisku gaisotni, izvēlieties atpūtu divatā, bet, ja gribat sagādāt prieku visai ģimenei, tad ņemiet līdzi bērnus. Jaunākajiem apmeklētājiem gandrīz it visur ir pieejamas viņu vecumam atbilstošas izklaides iespējas - akvaparki, bērnu baseini un rotaļu laukumi, tādēļ nepavisam nav jāsatraucas par savu pēcnācēju nodarbēm brīžos, kad esat ērti ieritinājušies dūņu vannās un klausāties kaiju balsīs. Daudzos centros tiek piedāvātas arī īpaši bērniem paredzētas procedūras un peldes.

Mierinoša ziņa arī tiem, kas atpūtas dēļ nespēj atteikties no domām par darbu vai sociālajiem tīkliem: internets Igaunijā ir pieejams it visur.

Kā izlemt, uz kuru no daudzajiem atpūtas centriem doties? Tā kā kūrortu Igaunijā ir ļoti daudz, atpūtas vietu var piemeklēt iespējami tuvu jums vēlamajam maršrutam. SPA centri izvietojušies gar visu Igaunijas piekrasti - no Krievijas pierobežas Narvas apkaimē lejup gar Tallinu un Hāpsalu un līdz pat Pērnavai. Arī iekšzemē ir ne mazums izcilu SPA atpūtas vietu - piemēram, Tartu un Vīlandē (Vijlandi), taču viena no visprestižākajām kūrortu zonām ir Igaunijas salas, īpaši Sāremā.

Iesakām aplūkot SPA ceļvedi portālā www.estonianspas.eu te pavisam viegli iespējams piemeklēt sev vistīkamāko rudens atpūtas vietu vēlamajā Igaunijas reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!