Foto: Publicitātes foto
Kā nopirkt "Bitcoin" (BTC)? Miljardieris Elons Masks jau to ir izdarījis. Tāpat arī mūziķi Snoop Dogg, Kanje Vests un Megan Thee Stallion. To paveikuši arī bokseri Maiks Taisons un Floids Meivezers jaunākais, kā arī aktrises Meizija Viljamsa un Gvineta Paltrova. Tāpat arī "Twitter" dibinātājs Džeks Dorsijs un "Virgin" dibinātājs Ričards Brensons.

Kas visiem šiem cilvēkiem kopīgs? Tāpat kā miljoniem citu cilvēku, viņi ir ieguldījuši "Bitcoin"!

Un kāpēc gan ne? Pēdējo 10 gadu laikā investori ir redzējuši savu "Apple" akciju pieaugumu 1100% apmērā. "Netflix" ir pieaudzis par 2300%. Tie ir lieliski ienākumi no veiktajiem ieguldījumiem. Bet tas ir nieks salīdzinājumā ar 700 000% lielo atdevi, ko ieguvuši "Bitcoin" īpašnieki.

Eksperti lēš, ka aptuveni 100 miljoni cilvēku visā pasaulē ir iegādājušies "Bitcoin". Šis milzīgais skaitlis neizklausās tik iespaidīgs, ja to salīdzina ar pasaules iedzīvotāju skaitu – 7,9 miljardiem. Taču tas ir aptuveni tāds pats kā to cilvēku skaits, kuri izmantoja internetu 1997. gadā. Un paskatieties, kā tas izvērtās!

"Bitcoin" pirkuma veikšana var šķist biedējoša, taču tādas viegli izmantojamas platformas kā "Kriptomat" padara kriptovalūtu ieguldījumus ātrus un vienkāršus. Vienkārši ir jāzina, kur nopirkt "Bitcoin". Šajā rakstā ir viss, kas jums jāzina par "Bitcoin" iegādi.

Kripto revolūcija

"Bitcoin" ir pirmā un visplašāk izmantotā kriptovalūta. Tā ir sava veida virtuālā nauda, kas pastāv tikai internetā.

"Bitcoin" pirkšanā nav nekāda noslēpuma. Jūs vienkārši apmeklējat vietni, ko sauc par biržu, un veicat pirkumu. Dažās vietnēs BTC iegāde ir tikpat vienkārša kā picas pasūtīšana. Jūs varat uzskatīt "Bitcoin" kā ieguldījumu vai varat izmantot to ikdienas pirkumiem arvien vairāk uzņēmumos.

"Bitcoin" nav vienīgā kriptovalūta. Kopš "Bitcoin" lielā uznāciena 2009. gadā ir izlaistas tūkstošiem citu kriptovalūtu. Lielākā daļa no tām ir specializētas noteiktu funkciju veikšanai. Tikai dažas no tām ir dzīvotspējīgas konkurentes parastajai naudai. Mūsdienās lielākā daļa cilvēku, kas pērk kriptovalūtas, iegādājas "Bitcoin". Ja jūs zināt, kā iegādāties "Bitcoin", jūs arī zināsiet, kā iegādāties citas kriptovalūtas.

Valdības visā pasaulē atzīst "Bitcoin" un citas kriptovalūtas par likumīgiem finanšu instrumentiem vai valūtām. Kopš 2021. gada septembra Salvadora ir atzinusi "Bitcoin" par oficiālu likumīgu maksāšanas līdzekli. Citas valstis uzmanīgi vēro, vai tām vajadzētu sekot šim piemēram. Citur "Bitcoin" tiek atzīts un regulēts kā vērtspapīrs, gluži kā, piemēram, korporatīvās akcijas. Lai gan dažādas valstis reaģē uz "Bitcoin" revolūciju atšķirīgi, droši var teikt, ka kopumā valstis saprot, ka patērētāji un investori pieprasa brīvību no bankām, investīciju namiem un citām struktūrām, kas viņus ierobežo saisītībā ar to, ko viņi drīkst un ko nedrīkst darīt ar savu naudu.

Aptaujas liecina, ka daudz vairāk cilvēku ieguldītu kriptovalūtās, ja zinātu, kur nopirkt "Bitcoin" un kā veikt darījumus. Labā ziņa ir tā, ka, izvēloties pareizo biržu, pievienoties kriptovalūtu revolūcijai ir vieglāk un ātrāk, nekā jūs domājat.

Pirkuma veikšana

Lai pirktu un pārdotu "Bitcoin", vispirms nepieciešams izveidot kontu kādā tiešsaistes kriptovalūtas biržā, piemēram, "Kriptomat". Šādas vietnes piedāvā pašreizējās kriptovalūtas tirdzniecības cenas un piedāvā iespēju veikt pirkumu.

Konta izveide ir nedaudz sarežģītāka nekā vienkārši lietotājvārda un paroles izvēle. Cienījamām biržām nepieciešams apstiprināt jūsu identitāti. To var izdarīt, iesniedzot valsts izdotas ID kartes kopiju un, iespējams, citus dokumentus. Šie "Zini savu klientu" noteikumi ir juridiski pieprasīti visās Eiropas vietnēs, kas pakļaujas ES GDPR noteikumiem pret naudas atmazgāšanu.

Identitātes pārbaude ir ilgs un sarežģīts process daudzās kriptovalūtu biržās. Vienkāršotās vietnēs, piemēram, Kriptomat, kas darbojas ES un visā pasaulē, iespējams pabeigt šo vienkāršo procesu dažu minūšu laikā.

Vispirms nepieciešams norādīt savu adresi un augšupielādēt savas pases (vai dažās valstīs arī vadītāja apliecības) augstas izšķirtspējas fotoattēlu. Procesā tiek sniegti norādījumi, kā izveidot un augšupielādēt pašbildi – fotoattēlu, kas atbilst fotoattēlam jūsu valsts izsniegtajā ID kartē. Ja viss noritēs veiksmīgi, jūsu identitāte tiks verificēta dažu minūšu laikā.

Pēc tam jums būs jāaizskaita līdzekļi uz savu kontu, lai jūs varētu pirkt "Bitcoin" un citas kriptovalūtas. Populāras iespējas ietver kredītkaršu, debetkaršu vai bankas pārskaitījumus, un tādus naudas pārskaitīšanas pakalpojumus kā, piemēram, "Neteller" un "Skrill". Kredītkartes un debetkartes parasti ir visdrošākās un vienkāršākās, taču laba birža piedāvās vairākas iespējas.

Kad jūsu depozīts būs pārskaitīts uz jūsu kontu, varēsiet veikt pirkumu. Šis process var atšķirties dažādās biržās, taču parasti to varat izdarīt, apskatot Bitcoin lapu un nospiežot "Pirkt", vai arī izvēlnē atlasot "Pirkt" un kriptovalūtu sarakstā izvēloties BTC.

Tas ir viss – jūs tagad esat kripto pirkšanas eksperts un zināt to, kā iegādāties "Bitcoin"!

Viena "Bitcoin" monēta tiek pārdota par tūkstošiem eiro, taču jums nav jāiegādājas vesela monēta. Atkarībā no minimālajām pirkuma prasībām jūsu izmantotajā biržā jūs varat iegādāties "Bitcoin" arī 25 vai 30 eiro vērtībā.

Jūs beigās neiegūstat fiziskas monētas. Tā vietā jūsu iegādātā kriptovalūta tiek pārsūtīta uz jūsu elektronisko adresi blokķēdes tīklā, kas kalpo kā monētas tehniskais pamats. Varbūt jūs kādu dienu izvēlēsieties instalēt kriptovalūtas maka programmatūru, kas ļauj piekļūt blokķēdei, taču lielākā daļa lietotāju dod priekšroku aizbildņu biržām, piemēram, "Kriptomat", kas tur viņu kriptovalūtu drošībā un veic sarežģītus blokķēdes darījumus viņu vārdā.

Pēc pirkuma

Kad esat iegādājies "Bitcoin", varat to izmantot citu pirkumu veikšanai. Jūs varat izņemt līdzekļus savas valsts valūtā kādā "Bitcoin" bankomātā – visā pasaulē ir uzstādīti vairāk nekā 34 000 šādu bankomātu. Jūs varat pārskaitīt savu "Bitcoin" uz procentus nesošu krājkontu, kur jūs parasti varat nopelnīt daudz labāku likmi nekā vietējā bankā. Vai arī jūs varat vienkārši turēt savu "Bitcoin" un uzskatīt to par ilgtermiņa ieguldījumu.

"Bitcoin" ir bēdīgi slavens ar savu cenu svārstīgumu – tās var ātri pieaugt un kristies. "Bitcoin" ir devis ievērojamus ieguvumus tiem, kas veic ilgtermiņa ieguldījumus. Lūk, kā gadu gaitā ir augusi "Bitcoin" cena! Šīs ir slēgšanas cenas 1. oktobrī.

2013

€112

2014

€334

2015

€203

2016

€526

2017

€3741

2018

€5647

2019

€7112

2020

€9224

2021

€41 733

Tas, ka jūsu iegādātās kriptovalūtas vērtība pieaugs, nav garantēts, taču 10 gadu laikā (līdz 2021. gada 28. jūnijam) "Bitcoin" cenas saliktā gada pieauguma temps bija 116,41%, kas ievērojami pārspēja zelta (1,82%), "Nasdaq" (17,77%) un "Standard & Poor 500" (12,33%) rezultātus.

Kad pienācis laiks pārdot savu "Bitcoin", vienkārši atgriezieties savā kriptovalūtas biržā un samainiet to pret savu vietējo valūtu. Pēc tam jūs varat izņemt šo summu no sava konta.

Kādēļ gaidīt?

Valdības un bankas gadiem ilgi uzskatīja kriptovalūtas par īslaicīgu apsēstību. Varbūt tādējādi viņi vēlējās, lai tas piepildās – valdība un finanšu iestādes ir guvušas ievērojamu peļņu no sava tirdzniecības, kreditēšanas un ieguldījumu monopola.

Tagad, kad kriptovalūta ir šeit uz palikšanu, finanšu iestādes steidzas visus panākt. Valdības regulē "Bitcoin". Daži apsver iespēju ieviest valsts regulētās elektroniskās valūtas. Finanšu institūcijas steidzas integrēt kriptovalūtas savos investīciju piedāvājumos.

Izmantojot viegli lietojamas apmaiņas platformas, piemēram, "Kriptomat", nav iemesla palikt malā. Jūs varat veikt pavisam nelielu pirkumu vai lielu ieguldījumu. Jūs redzēsiet, ka tas ir vieglāk, nekā domājāt, un atlīdzība ir lielāka. Izpētiet savas iespējas, ieplānojiet pirkuma laiku un pievienojieties kriptovalūtu revolūcijai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!