Foto: Shutterstock

Pēc siltās vasaras drēgnajam rudenim un aukstajai ziemai jāpielāgojas ne vien mums pašiem, bet jāpielāgo arī mūsu automašīnas. Tā kā pirmās nakts salnas ir sagaidītas, tad BALTIE.LV atgādina, ka ir pēdējais laiks savus spēkratus sagatavot salīgajiem gada mēnešiem.

Lai arī lielākā daļa servisu (gan dīleru centru, gan universālie) piedāvā dažādas programmas auto sagatavošanai ziemas sezonai, vairākus automašīnas elementus aukstajam laikam iespējams sagatavot pašam. Un te nav runa par klasisko naudas ietaupīšanu darot pašam, bet gan par iespēju personīgi pārliecināties par sava auto gatavību skarbākajiem gada apstākļiem.

BALTIE.LV apkopojuši septiņus padomus, kuros esam iekļāvuši gan to, kā pašam pārbaudīt automašīnas gatavību ziemai, gan arī to, kā spēkratu sagatavot un saglabāt aukstajos laika apstākļos.

Logu šķidrums - vasaras laikā pieņemts lietot gan vasaras logu šķidrumus, gan arī vienkārši ūdeni. Tomēr jau līdz ar pirmajām aukstajām naktīm vasaras logu šķidrums un ūdens var sasalt, bojājot logu un lukturu mazgāšanas sistēmu. Tādēļ ieteicams jau laicīgi vasaras šķidrumu izlietot, tā vietā ielejot ziemai (mīnusa grādiem) piemēroto šķidrumu.

Dzesēšanas šķidrums - mūsdienu automašīnām no rūpnīcas nāk visam gadam piemērots dzesēšanas šķidrums, tāpat arī servisos tāds tiek izmantots. Tomēr pirms ziemas vienmēr der pārliecināties gan par dzesēšanas šķidruma līmeni (dzesēšanas šķidruma rezervuārs atrodams dzinēja telpā), gan par tā pēdējo nomaiņu. Dzesēšanas šķidrumu ieteicams mainīt reizi divos gados.

Akumulators - ja vasarā auto iedarbināsiet ar jau nokalpojušu akumulatoru, tad ziemā tam beigas pienāks ievērojami ātrāk. Kā zināt, vai akumulators tuvojas savam mūža galam? Jāsāk ar tā vecuma noskaidrošanu, jo akumulators vidēji kalpo četrus gadus. Ja Jūs māc šaubas par akumulatora vecumu, tad to pirms ziemas labāk nomainīt. To, protams, iespējams veikt pašam, tomēr daudziem pēdējo paaudžu spēkratiem jaunais akumulators pēc nomaiņas jāpieprogrammē pie automašīnas. Vai jūsu auto nepieciešama šāda programmēšana, iespējams noskaidrot dīlera servisā.

Durvju gumijas un durvju slēdzenes - lai paildzinātu durvju gumiju mūžu un pēc auto mazgāšanas bez problēmām būtu iespējams atvērt durvis, ļoti vēlams ir tās pirms ziemas apstrādāt ar silikonu (pieejami zīmuļu un aerosolu formātā (auto) veikalos). Arī durvju slēdzenes būtu vēlams pirms ziemas ieeļļot.

Logu aizsvīšana - mitruma dēļ ziemā daudz biežāk un intensīvāk aizsvīst logi. Nereti risinājums atrodas salona gaisa filtra nomaiņā, tomēr iespējams arī logus no iekšpuses apstrādāt ar auto veikalos pieejamiem speciāliem līdzekļiem, kas samazina logu aizsvīšanu.

Ziemas riteņu komplekts - daudzi auto īpašnieki iztiek ar vienu disku komplektu, uz kuriem tiek montētas gan vasaras, gan ziemas riepas. No vienas puses tiek ietaupīta nauda uz papildus disku komplekta iegādi, tomēr ilgtermiņā ērtāks un izdevīgāks var izrādīties atsevišķs komplekts. Priekšrocības atsevišķam ziemas disku un riepu komplektam ir vairākas. Pirmkārt, no sāls un pārējās ziemas ietekmes tiek saudzēti vasaras diski, otrkārt, vasaras un ziemas riteņu apmaiņu iespējams veikt pašam pie mājas, negaidot garajās riepu servisu rindās un nemaksājot divreiz gadā par riepu montāžu.

Biežāka mazgāšana - ziemas skarbie apstākļi ir īpaši nežēlīgi gan pret auto krāsojumu, gan automašīnas apakšu. Lai arī daudziem liekas, ka ziemā automašīnu mazgāt nav vērts, jo tā tāpat ātri paliek netīra, ziemā auto būtu jāmazgā biežāk nekā vasarā. Īpaši kaitīga automašīnai ir uz Latvijas ceļiem kaisītā sāls, kas paātrina rūsas veidošanos. Lai arī mūsdienu auto visi, protams, ir cinkoti, spēkrata nekopšanas gadījumā rūsa uz auto var parādīties negaidīti ātri. Tāpat rudenī ieteicams regulāri iztīrīt lapas, kas sakrīt gan starp vējstiklu un dzinēja pārsegu, gan arī pie bagāžas nodalījuma vāka, nosprostojot ūdens notekas un gaisa atveres.

Pārbaudītas premium klases mazlietotas automašīnas, par kurām Jūs noteikti vēlēsieties rūpēties kā augstāk minēts, iespējams apskatīt un iegādāties BALTIE.LV salonā Rīgā, Skanstes ielā 33. Ja vēlamais automobilis nav pieejams uz vietas, tad sadarbībā ar mūsu auto ekspertiem ir iespējams veikt Jums atbilstošu pasūtījumu. Taču, ja jūsu laiks ir ierobežots: aizpildiet anketu BALTIE.LV tīmekļa vietnē, norādot kādu auto vēlaties un auto eksperti sazināsies ar jums, lai sagatavotu tieši jūsu prasībām atbilstošu piedāvājumu.

www.baltie.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!