Foto: Publicitātes foto
Šobrīd, kad liela sabiedrības daļa cītīgi seko līdzi ikkatrai ziņai par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, aktuālajiem vīrusa ierobežošanai ieviestajiem pasākumiem, saslimušo un izveseļojušos personu skaitam un citiem statistikas datiem, kas saistīti ar šo slimību, svarīgi neaizmirst, ka ļoti būtiska loma ir arī katra cilvēka imunitātei un organisma spējai cīnīties ar vīrusiem. Šis varētu būt piemērots brīdis, lai pasekotu līdzi tam, vai uzņemto mikroelementu daudzums ikdienā ir pietiekams, īpašu uzmanību pievēršot cinkam.

Lai gan koronavīrusi sabiedrības pastiprināto uzmanību izpelnījušies salīdzinoši nesen, izrādās, zinātnieki no Kembridžas, Oregonas, Ziemeļkarolīnas un Leidenes universitātēm jau pirms desmit gadiem Leidenes Universitātes medicīnas centrā veikuši pētījumu, kurā noskaidrojuši, ka cinka jonu daudzums organisma šūnās ietekmē dažādu vīrusu aktivitāti, kā arī vājina iepriekš novērotā koronavīrusa (SARS-CoV) izplatību un vairošanās spējas šūnās.

Šī pētījuma pozitīvie rezultāti dod cerības, ka iespējams radīt terapijas veidus, kas palīdzēs cīņā ar dažādu koronavīrusu izraisītām slimībām, tostarp Covid-19, kā arī norāda, ka ikkatram pētījumam šajā jomā ir patiesi liela loma, atklājot arvien jaunus veidus, kā dažādi mikroelementu savienojumi iedarbojas uz vīrusiem šūnu iekšējā vidē.

Cinka nepieciešamība un aktīvā līdzdalība organisma šūnu procesos jau sen bija apstiprināta – tas, neapšaubāmi, ir būtisks mikroelements olbaltumvielu iegūšanā un veidošanā, šūnu augšanas un dalīšanās procesu norisē, imunitātes nodrošināšanā, kā arī svarīgs bērnu normālai attīstībai. Arī pētījuma autori apstiprina, ka cinka joni iesaistīti visdažādākajos šūnu procesos, to nodrošināšanā un regulācijā, kā arī rūpējas par enzīmu (fermentu, kas darbojas tikai noteiktos apstākļos un reaģē uz konkrētām vielām) pienācīgu darbību, tomēr 2010. gadā veiktā pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā cinka joni iedarbojas uz nidovīrusiem – RNS vīrusu grupu, kurā iekļaujas arī SARS un MERS koronavīrusi, – kuru izcelsme, izpausme, ģenētiskā uzbūve un vairošanās mehānismi ir samērā līdzīgi. Pirms šī pētījuma, kurā apstiprinājās, ka cinks kavē nidovīrusu vairošanos un izplatību organismā, jau tika novērots, ka šim mikroelementam ir pozitīva ietekme arī citu vīrusu, piemēram, gripas, respiratori sincitiālā vīrusa un dažādu pikornavīrusu, piemēram rinovīrusu, kuru infekcija ir biežākais iesnu iemesls, apslāpēšanā, kas ļāva uzskatīt, ka arī cīņā ar nidovīrusiem cinkam varētu būt būtiska loma.

Pētot cinka iedarbību uz nidovīrusiem, zinātnieki Leidenes Universitātes medicīnas centra telpās, ievērojot visus bioloģiskās drošības pasākumus, laboratorijā audzētās šūnas inficēja ar SARS-CoV vīrusu, pievienojot vielas ar dažādu cinka daudzumu, kā arī savienojumus, kas pozitīvi lādētos cinka jonus palīdz nogādāt līdz šūnai. Pētījuma gaitā inficētās šūnas tika fiksētas paraformaldehīda šķīdumā un tika analizēta to izgaismošanās, lai vērtētu ievadīto savienojumu iedarbību gan uz vīrusu un tā izplatību, gan pašu šūnu. Lai arī tika pētīti dažādi savienojumi, rezultātā zinātnieki secināja, ka cinka joni kopā ar cinka jonoforu piritionu, savienojumu, kas pozitīvi lādētajiem cinka joniem ļāva šūnās uzsūkties vien dažu minūšu laikā, pētāmajās šūnās mazināja iepriekš novērotā koronavīrusa (SARS-CoV) iedarbību un ierobežoja tā vairošanās spējas, nenodarot nekādu kaitējumu inficētajām šūnām. Pētot dažādu vielu jonu iedarbību uz SARS-CoV aktivitāti šūnā, zinātnieki secināja, ka tieši cinka joni visefektīvāk kavē šī vīrusa vairošanos.

Lai gan cinka nozīme cilvēka imunitātes stiprināšanā un organisma šūnu procesu veiksmīgā norisē ir neapstrīdama, zinātnieki gan atzīst, ka ikdienā organisma šūnās cinka jonu daudzums ir samērā mazs. 2010. gadā veiktajā pētījumā apstiprinājās, ka, palielinot cinka jonu koncentrāciju ar SARS-CoV inficētajās šūnās, vīrusa vairošanās un izplatība tika ierobežota. Zinātnieki piebilst, ka pētīti daudz un dažādi savienojumi, lai noskaidrotu, kas varētu palīdzēt radīt efektīvu līdzekli cīņā ar koronavīrusiem un citu nidovīrusu izraisītām slimībām, tostarp arī Covid-19, un norāda, ka, lai gan šāds preparāts vēl nav atklāts, šis pētījums būs nozīmīgs un vērtīgs arī turpmākai nidovīrusu enzīmu kompleksu izpētei, kas palīdzēs izprast veidus, kā ierobežot un apturēt nidovīrusu vairošanos un nomākt to iedarbību uz cilvēka organismu.

Tā kā cinka labvēlīgā ietekme uz pienācīgu cilvēka organisma šūnu procesu norisi ir neapšaubāma, būtiski parūpēties, lai ikdienā tiktu uzņemts pietiekams daudzums šī mikroelementa, lai organisms spētu aktīvi cīnīties pret visdažādākajiem vīrusiem un to izraisītajām slimībām. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem visvairāk cinka trūkst cilvēkiem attīstības valstīs. Tas gan nenozīmē, ka citās pasaules daļās dzīvojošajiem cinks organismā ir pietiekamā daudzumā, un to uzsver arī PVO. Vislabākais veids, kā uzņemt cinku ikdienā, protams, ir sekot veselīga uztura ieteikumiem, pastiprinātu uzmanību pievēršot gaļai, jūras veltēm, pākšaugiem, sēklām un riekstiem, kā arī olām ēdienkartē, jo tieši šajos produktos cinka ir visvairāk. Šie produkti organismu nodrošinās ne tikai ar cinku, bet arī ar citiem būtiskiem un organismam nepieciešamiem mikroelementiem, piemēram, dzelzi. Cinku iespējams uzņemt ne tikai ar ikdienas uzturu, bet arī ar papildu preparātiem.

Jāņem vērā, ka ne katrā organismā cinks uzsūcas vienlīdz labi, kā arī tas, ka dažas vielas, piemēram, fitīns, kas atrodams arī pākšaugos, kas iepriekš minēti kā lielisks cinka avots, kavē un mazina cinka uzsūkšanos organismā. Jau aprakstītajā 2010. gadā veiktajā pētījumā cinka joni šūnā tika ievadīti savienojumā ar citām vielām, lai veicinātu ātrāku un labāku cinka uzsūkšanos, kas ļāva izdarīt secinājumus par cinka būtisko nozīmi nidovīrusu izplatīšanās un vairošanās kavēšanā.

Lai gan šī pētījuma rezultāti priecē, nevajadzētu aizmirst, ka sevi un savus tuviniekus vislabāk no Covid-19 var pasargāt, ne tikai rūpējoties par imūnsistēmas pilnvērtīgu darbību, bet arī sekojot slimības ierobežošanas nolūkā ieviestajiem pasākumiem, tostarp ievērojot sociālo distancēšanos un regulāri mazgājot rokas.

Stipriniet imunitāti! Vairāk šeit: https://www.biofarmacija.eu/biocinks-30-mg-lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!