Foto: Valsts policija

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļas amatpersonas jūlijā novērsušas pasūtījuma slepkavību tās sagatavošanas stadijā – sieviete bija plānojusi sava vīra pasūtījuma slepkavību.

Valsts policijā portālu "Delfi" informēja, ka aizdomās par sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu aizturēta kāda sieviete un viņas paziņa, kas bija līdzdalībnieks paredzētās slepkavības izdarīšanai.

Saņemot Iekšējā drošības biroja (IDB) rīcībā esošo informāciju par gatavošanos kādas personas pasūtījuma slepkavībai, Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļa ierosinājusi kriminālprocesu un noskaidrojusi, ka kāda sieviete meklē personas, kuras par samaksu noslepkavos viņas vīru.

Turpinot izmeklēšanu, ciešā sadarbībā ar citām Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes struktūrvienībām noskaidrots, ka par slepkavības izpildīšanu sieviete bijusi gatava maksāt 2000 eiro. Tāpat noskaidrots, ka slepkavību bija paredzēts nomaskēt kā "ielas" konfliktu, kura laikā viņas vīrs tiktu sadurts ar nazi.

Pēc slepkavības sieviete arī vēlējās saņemt nogalinātā vīra fotogrāfijas no notikuma vietas kā pierādījumu par paveikto darbu. Tāpat viņa jau bija izplānojusi alibi, un ko teikt policijā pēc vīra slepkavības.

Izmeklēšanā Valsts policija guvusi pietiekošu pierādījumu kopumu par personas gatavoto noziegumu un novērsusi to sagatavošanās stadijā, norāda likumsargi.

Par aizdomās turēto minētā nozieguma organizēšanā atzīta 1988. gadā dzimusi, agrāk nesodīta sieviete. Tāpat kriminālprocesā aizturēts sievietes paziņa – 1983. gadā dzimis vīrietis, kurš bija plānotā nozieguma līdzdalībnieks. Vīrietis atzīts par aizdomās turēto.

Abiem aizdomās turētajiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Izmeklēšanā iegūtās ziņas liecina, ka abi aizdomās turētie slepkavību gatavojās izdarīt personīgu motīvu vadīti.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļas priekšnieks Romāns Jašins uzsver, ka minētais noziedzīgais nodarījums uzskatāms par sevišķi smagu noziegumu, kas ir novērsts pateicoties Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes darbinieku profesionālai pieredzei un prasmei nekavējoties reaģēt. "Esam gatavi un spējīgi reaģēt – pasargāt dzīvību un veselību ir primārais uzdevums," tā Jašins.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 15. panta 3. daļas par sagatavošanos noziegumam.

Atbilstoši likumam, par sagatavošanos noziegumam atzīstama līdzekļu vai rīku sameklēšana vai pielāgošana vai citāda tīša labvēlīgu apstākļu radīšana tīša nozieguma izdarīšanai, ja turklāt tas nav turpināts no vainīgā gribas neatkarīgu iemeslu dēļ. Kriminālatbildība iestājas tikai par sagatavošanos smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem kā tas ir šajā gadījumā.

Tāpat kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 117. panta 9. punkta un 10. punkta, proti, par slepkavību, ja to izdarījusi personu grupa, un tā izdarīta mantkārīgā nolūkā.

Likumā par to paredzētais sods ir mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!