Foto: stock.xchng
Vīrietis, kurš sestdien vakarā kinoteātrī "Forum Cinemas" seansa beigās laikā nošāva citu kinoskatītāju, to darījis, aizstāvoties no uzbrukuma, paziņojumā medijiem pauž aizturētā advokāti Vilis Sruoģis un Andrejs Voroncovs, nošauto ciniski dēvējot par "neitralizētu uzbrucēju".

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas aizturētā persona ir kļuvusi par nemotivētas agresijas no neitralizētā uzbrucēja puses upuri. Legāli iegādāts šaujamierocis tika pielietots, ievērojot visas likuma prasības, lai atvairītu uzbrukumu, kurš reāli apdraudēja aizturētās personas veselību un dzīvību. Izdarīto šāvienu skaits tai skaitā ir izskaidrojams ar to, ka pats uzbrucējs mēģinājis vardarbīgi atņemt ieroci un visi šie šāvieni izdarīti cīņas laikā un viennozīmīgi netika vērsti uz to, lai uzbrucēju nonāvētu," notikušo izskaidro advokāti.

Aizstāvji uzsver, ka aizturētā asinīs neesot konstatēts alkohols, narkotiskās un citas aizliegtās vielas, turklāt aizturētais pats izsaucis policiju un "ātro palīdzību". Tikai pēc tam viņš aizturēts un aizturēšanai neesot pretojies. "Savu vainu slepkavībā aizturētā persona neatzīst un uzskata, ka rīkojās nepieciešamās aizstāvēšanas robežās," uzsver advokāti.

"Līdz ar to vispirms būtu sagaidāmi vismaz provizoriskie izmeklēšanas, tai skaitā attiecīgu ekspertīžu rezultāti, lai varētu izdarīt slēdzienus par notikušās traģēdijas iemesliem un apstākļiem," aicina juristi.

Jau vēstīts, ka Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs pirmdien informēja - uz sestdienas vakarā kinoteātrī "Forum Cinemas" nogalināto vīrieti raidīti četri mērķtiecīgi šāvieni. Sākotnēji tika ziņots, ka konflikta cēlonis bija pārāk skaļa popkorna ēšana. Strīds aizsācies vēl seansa sākumā, tad pierimis taču filmas "Melnais gulbis" beigās 1983.gadā dzimušais vīrietis nošāva 1968.gadā dzimušo blakussēdētāju.

Kāda no aculieciniecēm norādīja, ka filmas beigās no zāles aizmugures pēkšņi atskanējis šāvienam līdzīgs troksnis. Zālē esošie cilvēki bija neizpratnē par notikušo, taču īpaša panika nesekoja, stāstīja lieciniece. Īsi pēc šāviena cilvēki sākuši saukt ārstu, bet iespējamais šāvējs nekur neesot bēdzis.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes doktorants Nikolajs Zikovs, kurš savulaik beidzis Policijas akadēmiju, taču mācījies tur civilā kārtā un nav bijis policists. Noziegumā lietotais ierocis bijis legālas izcelsmes.

Juristam šaujamieroču tēma varētu būt īpaši tuva, jo savulaik viņš mācību procesā pievērsies šaujamieroču aprites jomas pētīšanai. Vienā no saviem darbiem pirms vairākiem gadiem viņš bija paudis viedokli, ka Latvijā esot ierobežotas cilvēku tiesības izmatot pašus efektīvākos aizsardzības līdzekļus un daļa ierobežojumu, viņaprāt, esot neloģiski.

Pēc viņa domām, būtu jāatļauj pieredzējušiem šaujamieroču lietotājiem iegūt īpašumā automātiskos šaujamieročus. Tāpat pausts viedoklis, ka būtu jāatceļ pašaizsardzībā izmantojamo kalibru, glabājamo patronu un nēsājamo šaujamieroču skaita ierobežojumi, aizliegums nēsāt šaujamieročus ar patrontelpā ievietotu patronu, kā arī jāizslēdz šaujamieroča lietotāja pienākums mazināt kaitējumu uzbrucējam.

Aizturētais savās publikācijās bija paudis uzskatu, ka būtu jāatsakās no ieroču glabāšanas atļaujām un jāizsniedz tikai nēsāšanas atļaujas, kuras varētu neizsniegt tikai ļoti konkrētos gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!